فلسفی در گفت‌و‌گو با آنا هشدار داد:

طلای سرخ در خطر بی‌هویتی صادراتی؛ به نام ایران به کام اروپا!

طلای سرخ در خطر بی‌هویتی صادراتی؛ به نام ایران به کام اروپا!
عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس با تأکید بر اینکه «مُهر دیگران بر زعفران ایران معضلی است» گفت: برخی کشور‌های اروپایی زعفران ما را به صورت فله‌ای می‌خرند و از آنجا که فناوری روز برای بسته‌بندی را دارند؛ محصول ما را به نام خود ثبت و صادر می‌کنند.
نویسنده : محمد نوروزی

به گزارش خبرگزاری آنا، زعفران محصول باارزشی است، اما در ایران سال‌های سال با سوء استفاده برخی سودجویان و بی توجهی مسئولان رو‌به‌رو بوده است. 

در همین رابطه، «پیمان فلسفی» عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی در گفت‌و‌گو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری آنا در پاسخ به این سوال که چرا بر کشت و توزیع و صادرات محصولی با این همه اهمیت مدیریت صحیحی صورت نمی‌گیرد تا زحمات کشاورزان به هدر نرود، تصریح کرد: در زمینه کشت و صادرات، دولت باید اجرا کند و وظیفه مجلس در این زمینه نظارت بر اجراست. از آنجا که زعفران محصول بسیار باارزشی است، کشت زعفران باید مورد حمایت قرار بگیرد و زعفران کارها، تشکل‌ها و اتحادیه‌شان باید فعال برخورد کنند. 

وی افزود: وضعیت کشت زعفران حالت عادی خود را دارد و مشکل خاصی در بازار زعفران نداریم ولی صنایع تبدیلی و تکمیلی آن باید تقویت شود. بعضی از شرکت‌های دانش بنیان در حال حاضر در حال کار کردن روی این موضوع هستند. 

طلای سرخ ایران در خطر بی‌هویتی صادراتی| کشت دیم؛ راهکار نجات کشاورزی در عصر خشکسالی است

دستیابی ایران به فناوری تولید محصولات جانبی زعفران

فلسفی با بیان اینکه شرکت‌های دانش‌بنیان در ایران به فناوری استحصال برخی محصولات جانبی زعفران که ارزش دلاری و ارزی آن از خود زعفران بیشتر است دست یافته‌اند، خاطرنشان کرد: این محصولات جانبی این قابلیت را دارند که ارزش افزوده بالاتری ایجاد کنند؛ بنابراین در کنار خود زعفران، صادرات این محصول نیز می‌تواند توسعه پیدا کند.

این نماینده مجلس تاکید کرد: کشت زعفران باید در مناطقی که برای این محصول مستعد هستند گسترش یابد، به فراوری آن بیشتر توجه شود و صادرات آن نیز باید مورد حمایت قرار بگیرد.

وی با اشاره به اینکه برخی کشور‌ها مانند چین و افغانستان روی صادرات این محصول متمرکز شده‌اند و روی تولید آن کار می‌کنند، تصریح کرد: بنابراین باید این محصول را بیشتر مورد توجه و حمایت قرار دهیم تا همچنان رتبه یک صادرات زعفران را در جهان به خودمان اختصاص دهیم.

زعفران ایرانی به نام کشورهای اروپایی

فلسفی گفت: برخی کشور‌های اروپایی مانند اسپانیا و فرانسه زعفران ما را به صورت فله‌ای می‌خرند و از آنجا که تکنولوژی و فناوری روز برای بسته بندی را دارند محصول ما را به نام خود ثبت و صادر می‌کنند. این مسئله معضلی است که باید به آن توجه شود.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در ادامه در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی بر اینکه چرا با توجه به خشکسالی‌های مکرر در کشور محصولات آب بر مانند هندوانه کشت می‌شوند، بیان کرد: وقتی می‌گوییم محصولات آب بر، معمولا از هندوانه یاد می‌شود در حالی که هندوانه از نظر میزان مصرف آب سهم بسیار کمی در مقایسه با سایر محصولات کشاورزی دارد. هندوانه یک محصول آب بر هست، اما مگر سطح زیرکشت آن چقدر است؟ مصرف آب هندوانه به یک درصد کل آب مصرفی هم نمی‌رسد.

وی افزود: اثری که صیفی جات و سبزیجات و محصولاتی مانند هندوانه در مصرف آب دارند این است که کشاورزان در فصل تابستان آب بیشتری مصرف می‌کنند بعد در فصل زمستان که باید گندم بکارند می‌گوییم آب کم است. به عبارت دیگر حجم آبی که مصرف می‌شود به اندازه‌ای که فکر می‌کنیم نیست.

فلسفی ادامه داد: در عین حال محصولات دیگری مانند ذرت آب بری بیشتری دارند و ما کشت می‌کنیم. محصولات دیگری هم هستند که باید کشت کنیم و در دنیا آبیاری‌شان به صورت دستی و آبیاری‌های نوین صورت می‌گیرد. سطح بیشتری از کشت بسیاری از این محصولات به صورت دیم است و ما باید به این سمت برویم و دیمزار‌ها را تقویت کنیم، ارقام مناسب برای کشت محصولات دیم را شناسایی کنیم و در مناطقی که می‌توانیم کشت دیم انجام دهیم حتما این روش را توسعه دهیم.

این نماینده مجلس با بیان اینکه حدود ۱۰ میلیون هکتار از اراضی کشور قابلیت کشت دیم را دارد که می‌توانیم علوفه و محصولات مناسب دیمزار‌ها را در این مناطق تولید کنیم، گفت: حتی گندم دیم را نیز می‌توانیم توسعه دهیم. این امکان وجود دارد که میزان مصرف آب را کم کنیم و از طریق توسعه کشت در مناطق مستعد کشت دیم بهره وری تولید و عملکرد را توسعه دهیم.

ضرورت حرکت به سمت تغییر الگوی کشت

فلسفی در پاسخ به این سوال که آیا محصولاتی مانند ذرت باید از اولویت کشت خارج شوند، خاطرنشان کرد: نمی‌توانم نام محصول خاصی را ذکر کنم بلکه باید در مناطقی که با کمبود آب مواجه هستیم به سمت تغییر الگوی کشت برویم. مثلا می‌توانیم ذرت را از فارس به مناطقی ببریم که آب بیشتری دارند. یا علوفه جایگزین کنیم یعنی به جای ذرت علوفه‌ای که آب زیادی مصرف می‌کند در دیمزار‌ها علوفه‌ای کشت کنیم که هوشمنداقلیم باشد.

وی تصریح کرد: الان محصولاتی داریم و فناوری‌های آمده که هوشمنداقلیم هستند یعنی می‌توانیم محصولاتی را در مناطقی که آب کمتری دارند یا به صورت دیم می‌توانیم محصول را کشت کنیم، کشت نماییم و علوفه بیشتری را تولید کنیم. الان برخی کشور‌های آفریقایی این کار را می‌کنند. برزیلی‌ها نیز این کار را انجام می‌دهند. 

فلسفی گفت: آمریکای لاتین در این زمینه در حال پیشروی است ولی ما متاسفانه برعکس عمل کرده‌ایم یعنی به جای اینکه روش هایمان را عوض کنیم صورت مسئله را پاک کرده‌ایم مثلا حقابه‌های کشاورزی را قطع کرده‌ایم. خب این کشاورزی چطور باید زندگی خود را بگذراند؟

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب
رسپینا