دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 تير 1395 - 12:23

پیکر مهدیه الهی‌قمشه‌ای تشییع شد / سراج: در روزگاری که مذهب‌ستیزی مد شده، وجود او نعمت بود + تصاویر

پیکر زنده‌یاد مهدیه الهی قمشه‌ای که شامگاه شنبه 19 تیر بعد از بیماری ریوی دیده از جهان فروبست، با حضور جمعی از همراهان و شاگردان او به سمت آرامگاه ابدی‌ همراهی شد.
کد خبر : 100638

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، مراسم تشییع زنده‌یاد مهدیه الهی‌قمشه‌ای صبح امروز دوشنبه 21 تیرماه با حضور جمعی از اهالی فرهنگ و ادب و مدیران فرهنگی در محوطه تالار وحدت تشییع و آیین وداع با آن ادیب فقید برگزار شد.


الهی‌قمشه‌ای حق معلمی به گردن ما داشت


ساعد باقری در این مراسم از دست دادن مرحومه قمشه‌ای را غمی سنگین خواند و گفت: «شاید دیگر امروز وجود افرادی مانند ایشان افسانه به نظر بیاید. حقیقت این است که به گمان من او شادمان زیست، از آن نوع شادمانی که هیچ‌کسی نمی‌تواند از آدم بگیرد زیرا حاصل نوع نگاه به زندگی و جهان است.»


وی افزود: «در زیر آسمان کبود از جمله نعمات خداوند برای من آشنایی با ایشان و بهره‌مندی از تعمقات و تأملات ایشان در عرفان و ادبیات، خصوصا مثنوی معنوی بود و از این حیث ایشان نقش معلمی برای ما داشتند.»


وی با اشاره به آیات 155 و 156 سوره بقره و تاکید بر صبوری آن زنده‌یاد در هنگام مصیبت اظهار‌داشت: «مرحومه الهی‌قمشه‌ای در داغ دو فرزند خود مصیبت را تحمل می‌کردند و وقتی ما به دیدار او رفتیم ایشان تسکین‌دهنده ما بودند.»


او به گفته‌هایش اعتقاد و عمل داشت


سهیل محمودی، یکی دیگر از سخنرانان این مراسم بود که با خواندن شعر «هر روز زین خراب غم‌آباد می‌روند/ جمعی که هفته دگر از یاد می‌روند/ این زندگی حلالِ کسانی که در جهان/ آزاد زیست کرده و آزاد می‌روند» گفت: «در فرهنگ ما آزادی و آزادگی یعنی رهایی از قیودی که طبیعت و 4 عنصر بر دست و پای ما تنیده است و بدون‌شک یکی از مصادیق این آزادگی مرحومه الهی‌قمشه‌ای بودند.»


وی گفت: «ما فرزندان ایشان بودیم که دیر به او رسیدیم و من بعد از درگذشت مادر خود صفای مادری را در چهره ایشان می‌دیدم.»


محمودی خاطرنشان کرد: « ما که اهل کلمه و کلامیم معمولا از شنیدن سخنرانی‌های پرطمطراق گریزان هستیم مگر آنکه سخنران خود حرف‌هایش را در جان خود داشته باشد و تجلی حکمت و معرفت باشد.»


وی افزود: «ما همه شاهد بودیم که ایشان در ظریف‌ترین رفتار و سکناتش نیز از آنچه می‌گفت سرشار بود، برخلاف بسیاری از معلمان و اساتید که تنها حرف می‌زنند، او در سلوک و فضل یگانه بود. آشنایی او با عرفان از یک سو و شکیبایی و لبخند رضایتمندی و تسلیم برلبانش در سخت‌ترین شرایط از سوی دیگر.»


وی با اشاره به رنج از دست دادن دو پسر مرحومه قمشه‌ای اظهار داشت: «وقتی پسر بزرگ ایشان از دنیا رفت، سراپا بهت بود اما باز هم شاکر و شکیبا؛ و وقتی پسر دوم ایشان نیز از دنیا رفت، رنج بود و اندوه اما با اتکا و توکل تحمل می‌کرد.»


این شاعر ادامه داد: «او مونس پدری بود که قرآن با ترجمه ایشان در خانه تک‌تک ما وجود داشته و دارد. به نظر من اگر قرار باشد در این زمانه کسانی با حضرت حق و ائمه‌اطهار محشور شوند، چه کسی محق‌تر از این بانوی برجسته.»


دریادلی که از چیزی مکدر نمی‌شد


احمد مسجدجامعی، عضو شورای شهر تهران نیز در این مراسم با اشاره به نقش فرهنگی و دینی خاندان الهی‌قمشه‌ای گفت: «ایشان مصداق صفت دریادل بودند و همان‌طور که می‌دانید دریا با وجود آنکه همه‌چیز در دل خود دارد به چیزی آغشته نمی‌شود و روح بزرگ مرحومه الهی‌قمشه‌ای نیز هرگز از چیزی کدر نمی‌شد.»


وی ادامه داد: «زمانی به ایشان گفته بودند که قرار است برای حوزویان قم درس اخلاق دایر شود و ایشان این اقدام را پسندیده و گفته بود در گذشته چهره‌هایی در حوزه حضور داشتند که عمل‌شان اخلاق بود. بنابراین باید از چهره‌هایی استفاده کنیم که اخلاق‌فروشی نکنند.»


مسجدجامعی با اشاره به بعد اخلاق‌گرایی و شخصیت آن مرحومه افزود: «شاید یکی دیگر از مهم‌ترین ویژگی‌های ایشان این بود که کلام عرفا را به بیانی امروزی تبدیل می‌کرد. ایشان به دنبال این بود که مولوی امروز به چه درد جوانان و دنیای امروز ما می‌خورد و همین مساله باعث ایجاد اشتیاق فراوان در میان جوانان در جلسات سخنرانی‌های ایشان می‌شد.»


می‌گفت: باید بروم!


فاطمه هاشمی، رئیس بنیاد بیماری‌های خاص نیز ضمن ابراز تاسف گفت: «اولین دیدار من با ایشان به حضور در کلاس درس ایشان برمی‌گردد که باعث شد از آن پس در کلاس‌های ایشان شرکت کنم. هفته گذشته که به عیادت ایشان رفتم هیچ‌وقت فکر نمی‌کردم به این زودی او را از دست خواهیم داد.»


وی عشق به خدا و مردم را از ویژگی‌های آن شاعر فقید خواند و خاطرنشان کرد: «در افراد متدین نمی‌شود این دو عشق را از یکدیگر جدا کرد. ایشان به حرف‌های خود اعتقاد داشت و به همین دلیل صحبت‌های ایشان دل‌انگیز می‌شد.»


هاشمی خود و زندگی خود را تحت‌تاثیر آموزه‌های الهی‌قمشه‌ای خواند و گفت: «در آخرین دیداری که با ایشان داشتم به من گفت دیگر خسته‌ شده‌ام و باید بروم، آنجا برای من بهتر است. باید درگذشت ایشان را به یکدیگر تسلیت بگوییم اما ما به خانواده ایشان به دلیل داشتن چنین مادری تبریک می‌گویم.»


در ادامه این مراسم حسام‌الدین سراج بعد از قرائت شعری از پروین اعتصامی گفت: «این روزها که مذهب‌ستیزی و مذهب‌گریزی مد شده است، وجود ایشان نعمتی برای جوانان ما بود زیرا آنها می‌توانستند از زبان محبت از دریای معرفت بنوشند.»


این خواننده در ادامه غزلی با مطلع «ما دل به غم تو بسته داریم/ درد تو به جان خسته داریم» را اجرا کرد.


امروز روز فراق نیست؛ روز وصل است


افشین علاء، شاعر و داماد خانواده الهی‌قمشه‌ای نیز در بخش پایانی این مراسم بعد از خواندن این غزل از حافظ که «آن یار کزو خانه ما جای پری بود/ سر تا قدمش چون پری از عیب بری بود» گفت: «گمان نمی‌کردیم به این زودی باید با ایشان وداع کنیم، اما همان‌طور که آن معلم اخلاق همیشه به ما یادآوری می‌کرد، ما مسافران این خاکدان تیره هستیم و باید از آن گذر کنیم. اگر خود ایشان امروز در بین ما بود بی‌شک می‌گفت: هر نفس آوای عشق می‌رسد از چپ و راست/ ما به فلک می‌رویم، عزم تماشا کجاست»


وی ادامه داد: «ایشان هر آنچه می‌گفت و می‌نوشت همه در خدمت آیات قرآن بود. خداوند این نعمت را به ایشان داده بود که پیام قرآن را با زبان شیرین خود به قلوب شنوندگان خود برساند.»


علاء خاطرنشان کرد: «خانم الهی‌قمشه‌ای یک عمر عشق ورزید؛ به بشریت، تمام خوبی‌ها و خلقت. و جز پیام امید و مدارا پیام دیگری برای دیگران نداشت.»


وی گفت: «اگرچه ایشان «آتش» تخلص می‌کرد اما این آتش تنها جان خودش را می‌سوزاند و روشنابخش دیگران بود. ما با او وداع نمی‌کنیم چون به قول مولوی امروز روز وصال است و سوگواری نمی‌کنیم که اگر قرار بر این بود من در سوگ این مادر بزرگوار گریبان‌ می‌دریدم.»


علاء در پایان سخنان خود خبر از برگزاری مراسم ترحیم زنده‌یاد مهدیه الهی‌قمشه‌ای در تاریخ جمعه 25 تیرماه، ساعت 10 صبح در مسجد جامع شهرک غرب خبر داد.


پیکر مرحومه الهی‌قمشه‌ای بعد از برگزاری نماز به امامت سیدمحمود دعایی بر روی دست علاقه‌مندان و اهالی فرهنگ و ادب تشییع و برای برگزاری مراسم تدفین به لواسان انتقال پیدا کرد.


پیکر آن مرحومه به وصیت خودش در مقبره خانوادگی‌شان واقع در لواسان به خاک سپرده خواهد شد.


در این مراسم همچنین فاطمه راکعی، عبدالجبار کاکائی، ایرج حسابی، ناصر فیض،‌ رضا رفیع، عباس سجادی، محسن مومنی‌شریف (رئیس حوزه هنری)، حمید شاه‌آبادی (مشاور هنری وزیر ارشاد)، عبدالحسین مختاباد (عضو شورای شهر تهران)، مجید غلامی‌جلیسه (مدیرعامل خانه کتاب) حضور داشتند.


مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به دلیل برگزاری نخستین نشست با اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس در این مراسم شرکت نداشتند.



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب