دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 خرداد 1403 - 00:05
تقویم علم؛

۲ خرداد در دنیای علم چه خبر؟

۲ خرداد در دنیای علم چه خبر؟
در این تقویم وقایع و رویدادهای مهم تاریخی مرتبط با علم و فناوری را مرور خواهیم کرد.
کد خبر : 912717

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری‌ها، کشف‌ها و حتی زادروزها و درگذشت‌های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در بر می‌گیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز 2 خرداد برابر 22 می را ورق می‌زنیم.

***

ثبت اختراع آسمان‌خراش

۲۲ می ۱۸۸۸ میلادی برابر با ۲ خرداد  ۱۲۶۷ خورشیدی، معمار آمریکایی لِروی اس. بافینگتون سیستم ساخت آسمان‌خراش‌ها را بااستفاده از چارچوب اسکلت فلزی به ثبت رساند. اگرچه بافینگتون ادعا می‌کرد که مبتکر قاب اسکلت فلزی است که ساخت سازه‌های بلند را امکان‌پذیر می‌کرد، اما ادعای او مبنی‌ بر اینکه او مخترع آسمان‌خراش باشد رد شد. باوجوداین، بافینگتون نقش مهمی در اصلاح روش جدید ساخت‌و‌ساز ایفا کرده است. درواقع، اختراع آسمان‌خراش متعلق به جورج ای. فولر (۱۸۵۱ تا ۱۹۰۰) است که روی حل مشکلات ظرفیت تحمل بار ساختمان‌های بلند کار می‌کرد.

۲ خرداد در دنیای علم چه خبر؟

قدیمی‌ترین شلوار شناخته‌شده

۲۲ می ۲۰۱۴ میلادی برابر با ۲ خرداد؛ در ۱۳۹۳ خورشیدی، مقاله‌ای در نشریه داوری علمی «کواترنری بین‌المللی» منتشر شد که در آن شلواری پشمی را که بین ۳۳۰۰ تا ۳۰۰۰سال پیش بافته شده است، به‌عنوان قدیمی‌ترین نمونه شناخته‌شده این لباس‌ها توصیف می‌کرد. گروهی از باستان‌شناسان به رهبری اولریک بِک از موسسه باستان‌شناسی آلمان جزئیات این لباس را از یک جسد مومیایی‌شده طبیعی به‌نام «مرد تورفان» در قبرستان یانگهای در صحرای خشک غرب حوضه تاریم چین ارائه کردند. اختراع این مد به گله‌داران و اسب‌سوارانی نسبت داده می‌شد که برای نشستن روی اسب به لباس‌های بادوام و با قابلیتی خوب برای تحرک پاها نیاز داشتند.

۲ خرداد در دنیای علم چه خبر؟

اولین مورد ژن‌درمانی

۲۲ می ۱۹۸۹ میلادی برابر با ۲ خرداد ۱۳۶۸ خورشیدی، استیون روزنبرگ، که سال‌ها در سمت رئیس بخش جراحی موسسه ملی سرطان (NCI) آمریکا کار می‌کرد به‌همراه گروهش، یک انتقال ژن را با واسطه ویروسی از نوع رتروویروس با موفقیت انجام دادند. هدف از این انتقال، معرفی ژن رمزگذاری‌ مقاومت به نئومایسین در سلول‌های TIL (لنفوسیت‌های نفوذکننده تومور) بود. با انتقال این ژن، سلول‌های مبارزه‌کننده با سرطان در خون بیمار سرطانی قرار گرفت. نتایج این آزمایش مفهوم درمان با سلول‌های علامت‌گذاری‌شده TIL را روشن کرد. این انتقال ژنتیکی که اولین نمونه ژن‌درمانی بود روی یک راننده کامیون ۵۲ ساله اهل ایندیانا انجام شد و نشان داد که ویروس مهندسی‌شده می‌تواند به‌طور ایمن در انسان استفاده شود و همچنین بقای طولانی سلول‌های منتقل‌شده را اثبات کرد.

۲ خرداد در دنیای علم چه خبر؟

شبکه محلی اترنت

 ۲۲ می ۱۹۷۳ میلادی برابر با ۲ خرداد ۱۳۵۲ خورشیدی، رابرت مِت‌کالف یادداشتی نوشت و در آن روشی را برای انتقال داده‌ها از نسل اولیه رایانه‌های شخصی به دستگاه جدید، چاپگر لیزری، توضیح داد. او این سامانه  ارتباطات داده‌های چند نقطه‌ای را اترنت نامید که امروزه همچنان به‌عنوان شبکه رایانه‌ای استاندارد برای اتصال‌های داخلی استفاده می‌شود. ۱۳ دسامبر ۱۹۷۷ حق اختراع «سامانه ارتباطات داده‌های چندنقطه‌ای با تشخیص برخورد» برای مِت‌‌کالف و دیگرانی که در توسعه اترنت نقش داشتند ثبت و این حق اختراع به شرکت زیراکس واگذار شد. مت‌کالف در سال ۲۰۲۳ برای اختراع اترنت برنده جایزه تورینگ شد.

۲ خرداد در دنیای علم چه خبر؟

 

انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته