۱۹/ فروردين /۱۴۰۴
در گفت‌وگو با آنا

فنایی: آمارها بیانگر واقعیت تلخی از جامعه داوری است/کمبود سیستم VAR اجحاف در حق سایر تیم‌ها بود

فنایی: آمارها بیانگر واقعیت تلخی از جامعه داوری است کمبود سیستم VAR اجحاف در حق سایر تیم‌ها بود
کارشناس داوری گفت: اگر امکانات کافی در اختیار داوران ایرانی قرار بگیرد آنها از همتایان خارجی خود چیزی کمتر ندارند.

محمد فنایی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری آنا درباره اینکه کیفیت قضاوت در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال‌های قبل بهتر شد سا تغییر نداشت، اظهار داشت: سالی بود که داوران دوره‌های متعددی در ارتباط با VAR دیدند. البته که آموزش‌ها با تأخیر همراه شد در حالی که دنیای پیشرفته فوتبال مثل اروپا از مدت‌ها قبل به این سیستم دست یافته و اجرایی کرده بود. ما خیلی دیر اقدام کردیم اقدامی هم که کردیم با این وجود خیلی کیفیت کارمان خوب نبود. VAR را به صورت ناقص دیدیم و در کل ۱۴۰۳ را سال خیلی موفقیت آمیزی برای داوری ندیدم.

معایب افت و نزول داوری و فوتبال‌مان را بیابیم

وی ادامه داد: متاسفانه داوری را به سمتی بردند که از دنیا عقب ماندیم و شاهد بودیم که در لیگ نخبگان آسیا و در بازی‌های بین‌المللی معتبر، سهمیه داوران ما کافی نبود یا اصلاً نبود. دلیل آن این بود که نتوانستند خوب آموزش ببینند، خوب حمایت شوند؛ بنابراین مثل فوتبالمان که عاملی بود که ما نتوانستیم خوب میزبانی کنیم در نتیجه در صحنه‌های بین‌المللی درخششی که باید را نداشتیم. اینکه تیم ملی ما صعودی زودهنگام به جام جهانی داشت موضوعی جداست ولی در لیگ نخبگان و لیگ قهرمانان آسیا شاهد حذف نمایندگان خود بودیم و باید معایب افت و نزول داوری و فوتبال‌مان را بیابیم و در صدد رفع آن باشیم تا در سال ۱۴۰۴ شرایط بدتر نشود.  

کمبود سیستم VAR اجحاف در حق سایر تیم‌ها بود

کارشناس داوری خاطرنشان کرد: داوری ما مشکلات خاص خودش را دارد. در بسیاری از بازی‌ها که از سیستم VAR استفاده می‌شد شاهد هماهنگی کافی نزد تیم داوری نبودیم. بار‌ها می‌شد که بررسی صحنه‌هایی که نیاز به بازبینی داشت، به قدری داوران طول می‌دادند که حوصله تماشاچی سر می‌رفت. تعداد دوربین‌های VAR کافی نبود و داوران به خاطر آنکه تجهیزات کافی در اختیار نداشتند، برای گرفتن تصمیم مشترک به زمان زیادی نیاز داشتند. ضمن اینکه به ندرت هفته‌ای وجود داشت که همه بازی‌ها با سیستم VAR برگزار می‌شد و کمبود این سیستم هم اجحاف در حق سایر تیم‌ها بود. بودند تیم‌هایی در این فصل که با وجود ورود داور ویدئویی، در بیشتر بازی‌های این فصل VAR نداشتند و شرایط برای آنها با فصل فرقی نمی‌کرد.  

گوشتیران
قالیشویی ادیب

داور به وضوح ببیند در تشخیص دچار اشتباه نمی‌شود

وی خاطرنشان کرد: صحنه‌هایی که برای صحنه‌های مختلف از سوی تلویزیون پخش می‌شد به شکلی نبود تا من به عنوان کارشناس بتوانم تشخیص درستی دهم در حالی که طبق پروتکل‌ها، می‌بایست در ورزشگاه روی اسکوربورد و برای بینندگان تلویزیونی، صحنه‌هایی که تیم داوری بررسی می‌کنند واضح باشد. VAR یک علم است که به صورت تجربی در حال استفاده است، اما ما نه علم آن را درست پیاده کردیم، نه به لحاظ تجربی، داوران‌مان تجربه لازم را داشتند. خیلی از اشتباهات به خاطر این دو مورد رخ می‌داد و داوران نمی‌توانستند تصاویر را به درستی ببینند، در نتیجه سلیقه‌ای قضاوت می‌کردند. داور وقتی بتواند صحنه‌های مشکوک را به وضوح ببینید به ندرت پیش می‌آید که در تشخیص دچار اشتباه شود. با بی‌برنامگی و عدم مدیریت نمی‌توانیم در جام جهانی و دیگر تورنمنت‌های مهم نماینده‌ای در داوری داشته باشیم.  

داوران نیاز به امکانات کافی برای رقابت دارند

فنایی یادآور شد: داوری در قاره آسیا در حال پیشرفت محسوسی است و می‌خواهد فاصله خود را با دنیا کم کند. ما موظف هستیم تا هزینه کنیم، چون دیگر کشور‌های عربی برای کاهش فاصله در حال هزینه کردن هستند و اینکه جای خالی داوران ما در لیگ نخبگان حس شد به خاطر این بود که داوران ما نتوانستند همسو با دنیا پیش بروند. داوران ما ضعیف نیستند و استعداد کافی دارند ولی امکانات کافی برای رشد آنها در اختیارشان قرار نگرفته است. اتفاقاً آنها از توانایی‌های بالایی بهره می‌برند ولی برای آنکه بتوانند با دنیا رقابت کنند نیاز به امکانات کافی دارند. نمی‌توان از سیستم روز دنیا بهره نبرد و بتوان با همتایان خود در دنیا رقابت کرد. اینکه در عرصه بین‌المللی در سال‌های اخیر موفقیت قابل توجهی نداشتیم به خاطر ضعف در نیروی انسانی نیست به لحاظ امکانات در شرایط برابری نیستیم. همین VAR نمونه عیانی است که ما در عرصه تکنولوژی‌های داوری از دنیا عقب هستیم و اگر به طور کامل در اختیار داوران ما قرار بگیرد چیزی از خارجی‌ها کمتر ندارند.  

حق داوران ماست که بهترین امکانات را داشته باشند

وی تأکید کرد: اجازه دادند تا علیرضا فغانی به استرالیا برود و بعد از او هم نتوانستیم داوری داشته باشیم که در سطح اول دنیا قضاوت کند. قطعاً در جام جهانی ۲۰۲۶ هم نماینده‌ای نخواهیم داشت، حتی کاندیدا هم نخواهیم داشت. داوران باید آموزش کافی ببینند، امکانات لازم را در اختیار داشته باشند و بتوانند از آنها به طور مداوم استفاده کنند. به عنوان مثال برای استفاده از VAR، لازم است تا داوران ما به اندازه استاندارد از دوربین‌های فیلمبرداری برخوردار باشند تا بتوانند صحنه‌ها را واضح ببینند و به راحتی قضاوت کنند. وقتی از زوایای مختلف نمی‌توانند صحنه‌ها را ببینند در قضاوت هم دچار مشکل هستند و اعتراض به داوری‌ها افزایش پیدا می‌کند. وقتی کشور‌های حاشیه خلیج فارس در حال استفاده از بهترین نوع VAR هستند، حق داوران ماست که این تکنولوژی و دیگر امکانات را به اندازه کافی در اختیار داشته باشند تا بتوانند قضاوت خوبی داشته باشند.  

بیشتر جریمه‌های کمیته انضباطی مالی است

فنایی تصریح کرد: اگر آمار بگیریم به واقعیت تلخی از داوری در فوتبال ایران می‌رسیم. مشکلات حل نشده و خیلی جالب است که برخی تصمیم‌ها بر مبنای حدس و گمان می‌شود. تیم‌ها باور کرده‌اند که اشتباهات داوری نقش مستقیمی در نتایج آنها دارد و جای تعجب دارد که تعداد کارت‌هایی که داوران به مربیان، بازیکنان و دیگر عوامل روی نیمکت می‌دهند، از کارت‌هایی که در جریان بازی می‌دهند بیشتر است.  بعد می‌بینیم کمیته انضباطی تنبیه کرده و تنبیه‌اش فراخور حال سیستم فوتبال نیست یا آیین نامه هایمان ایراد دارد. می‌گویند  کسی توهین به داور کند در قوانین باید بیاورند  چند جلسه محروم شود. بعد شخصی که محروم شده را ۶ جلسه محروم می‌کنند و بعد از گذراندن ۲ جلسه، مابقی محرومیت بخشیده می‌شود. بیشتر جریمه‌های کمیته انضباطی حول محور مالی است. شاید اشتباه می‌کنم و با عده‌ای برمی‌خورد ولی من واقعیت‌هایی را که دیدم می‌گویم.  

انتهای پیام/

ارسال نظر