حل مسئله با فناوری؛ دانشبنیانها در خدمت حوزه بهداشت و درمان

خبرگزاری آنا؛ دانشگاه آزاد اسلامی استان مرکزی سال گذشته در حوزه فناوری با جذب بیش از ۳۳ هسته و واحد فناور در مرکز رشد و سراهای نوآوری واحد اراک گام بزرگی برای تبدیل به دانشگاه نسل سه برداشت.
برگزاری دو رویداد ملی برای یافتن راه حلهای نوآورانه، عقد تفاهمنامه با شرکتهای بزرگ صنعتی با حضور دکتر طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد)، افتتاح دو دانشکده در محل مهارت و کارآفرینی در شرکتهای لجور و قطعه سازی مهارت و ارائه دروس عرصه، راهاندازی نخستین کلینیک گیاه پزشکی استان مرکزی بخشی دیگر از دستاوردهای این دانشگاه در سال ۱۴۰۳ بوده است.
آنگونه که محمدباقر توکلی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان مرکزی میگوید؛ این دانشگاه در سال جدید هم برای همگام شدن با تحولات جهانی و تقویت جایگاه کشور در عرصه فناوری بهویژه در حوزه هوش مصنوعی برنامهها و فعالیتهایی را در دستور کار دارد.
گفتوگوی تفصیلی خبرنگار آنا با توکلی را در ادامه پیمیگیریم:
آنا: آقای دکتر! بفرمایید در حوزههای فناوریهای نوین بهویژه هوش مصنوعی در واحد متبوعتان چه فعالیتهایی صورت گرفته و برنامه دانشگاه برای سال جدید در حوزه فناوری بهخصوص هوش مصنوعی چیست؟
توکلی: با توجه به اهمیت روزافزون فناوریهای نوین بهویژه هوش مصنوعی در دنیای امروز، دانشگاهها نقش کلیدی در تربیت نیروی انسانی متخصص و پیشبرد مرزهای دانش در این حوزه ایفا میکنند. برای همگام شدن با تحولات جهانی و تقویت جایگاه کشور در عرصه فناوری، واحد دانشگاهی اراک در نظر دارد در حوزه هوش مصنوعی به سوی فعالیتهای؛ درخواست ایجاد دانشکده هوش مصنوعی، برگزاری دورههای آموزشی و کارگاههای تخصصی کوتاه مدت و کارگاههای آموزشی برای دانشجویان، اساتید و واحدهای فناور مستقر در زیست بوم فناوری دانشگاه، ایجاد آزمایشگاههای تخصصی هوش مصنوعی، برگزاری کنفرانسها و سمینارها، همکاری با مراکز تحقیقاتی و صنعتی، توسعه زیرساختهای فناوری، ترویج فرهنگ استفاده از هوش مصنوعی، برنامه ریزی برای مدارس سما به منظور آموزش مفاهیم اولیه هوش مصنوعی به دانشآموزان حرکت کند.
آنا: به عنوان دانشگاه حل مسئله تاکنون چه مشکلی از مشکلات منطقه در این راستا توسط دانشگاه متبوع شما شناسایی و حل شده و چه برنامه و طرحهایی برای حل مسائل موجود در دستور کار دارید؟
توکلی: در خصوص حل مشکلات منطقه یا تسهیل فعالیتهای اقتصادی و فنی صنایع منطقه، یکی از شرکتهای زیرمجموعه فناوری دانشگاه در سال ۱۴۰۳ موفق به طراحی و اجرای نخستین نرم افزار واقعیت افزوده در صنعت دکوراسیون شد. این شرکت سامانه نرم افزاری تحت وب آزمایشگاه با امکان فروش محصول و خدمات آزمایشگاهی دانشگاه را هم طراحی کرده است.
یک شرکت دانشبنیان دیگر مستقر در سرای نوآوری سلامت کار واحد دانشگاهی اراک نیز موفق به تولید «کیت الایزا» به منظور تعیین برداشت هورمونهای تیروئیدی انسانی شده است که کمک شایانی به بخش بهداشت و درمان کشور خواهد کرد.
دیگر شرکت فناور مستقر در سرای سلامت کار دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک نیز موفق به تولید اندیکاتو بیولوژیک اتوکلاو و فور شده است که در آزمایشگاههای تشخیص طبی کاربرد دارد.
با توجه به مشکلات کشور در بخش انرژی و ناترازیهای موجود، توسعه زیرساختهای انرژیهای تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی و توسعه کشت محصولات کمآب و فرآوری محصولات کشاورزی ارگانیک در دستور کار است.
برگزاری رویداد ملی مسابقه محور تبدیل ویلچر دستی به برقی در دانشگاه آزاد اسلامی با کمک بهزیستی استان مرکزی و حمایت مالی شرکتهای مرتبط نیز انجام شده است. دانشگاه هم با عقد تفاهم نامه با شرکت آلومینیوم ایران نسبت به تهیه آزمایشگاهی یکی از مواد اولیه مورد نیاز این صنعت ورود کرده است که مراحل ساخت پایلوت آن در حال انجام است.
آنا: برنامهها واولویتهای سال ۱۴۰۴ دانشگاه آزاد مرکزی را تشریح و بفرمایید اولویت اصلی دانشگاه چه خواهد بود؟
توکلی: دانشگاه آزاد اسلامی اراک به عنوان یکی از مراکز آموزش عالی مهم در استان مرکزی، در نظر دارد با تمرکز بر اولویتهای توسعه زیرساختهای آموزشی، ایجاد حداقل دو دانشکده در محل جدید برای واحد اراک و واحدهای ساوه، زرندیه، خمین و محلات، تلاش برای ایجاد درآمد دانشبنیان محور به منظور ثبات اقتصادی واحدهای دانشگاهی، حمایت از پژوهشهای کاربردی، توسعه همکاریهای بینالمللی، توسعه زیرساختهای پژوهشی، تشویق و حمایت از پژوهشگران، توسعه فعالیتهای اقتصادی دانشبنیان با مدیریت بهینه منابع و توسعه آموزشهای مهارتی، گامهای مؤثری در راستای ارتقای کیفیت آموزش، پژوهش و خدمات بردارد.
آنا: چنانچه برنامه ویژه و خاصی در حال اجرا و یا در دستور کار دارید تشریح فرمایید.
توکلی: برای آشنایی اکوسیستمهای فناوری، دانشجویان و اساتید با کاربردهای هوش مصنوعی، رویدادهایی با محورهای کاربردهای عملی هوش مصنوعی، ابزارهای هوش مصنوعی، سخنرانیها و پنلهای تخصصی با دعوت از متخصصان برجسته حوزه هوش مصنوعی، برگزاری پنلهای تخصصی، برگزاری مسابقات برنامهنویسی با محور هوش مصنوعی و برگزاری رویدادهای استارتآپی برای ارائه ایدههای نوآورانه و جذب سرمایهگذار در حوزه هوش مصنوعی در دستور کار قرار دارد.
با برگزاری این رویدادها، میتوان به آشنایی بیشتر اکوسیستمهای فناوری، دانشجویان و اساتید با کاربردهای هوش مصنوعی کمک و زمینهای را برای توسعه و پیشرفت این حوزه در کشور فراهم کرد.
در زمینه واقعیت مجازی VR ویا واقعیت افزوده AR نیز طرحی با عنوان «طراحی شبیه ساز زایمان طبیعی و غیر طبیعی با قابلیت هندترکینگ جهت آموزش مهارتهای مامایی» در دست اقدام است که پس از انجام و راهاندازی طرح تحول بزرگی در زمینه آموزش مهارتهای پزشکی ایجاد خواهد کرد.
در حوزه آزمایشگاهها هم برگزاری دورههای آموزشی تخصصی و دورههای عملی کار با دستگاههای پیشرفته، ویژه دانشجویان تحصیلات تکمیلی، فارغ التحصیلان، مدیران کنترل کیفی صنایع و سایر متقاضیان با توجه به اخذ گواهینامه همکار آموزشی استاندارد، افزایش دامنه کاری در حوزه آزمایشگاه غذا و دارو ومحیط زیست و استاندارد با هدف تکمیل اسکوپ کاری، فعال کردن دفتر استانداردسازی آموزشی در واحدهای دانشگاهی استان، راهاندازی دستگاه GC-mass برای اندازه گیری باقیمانده سموم به عنوان تنها مرکز شناسایی سموم در غرب کشورجذب همکاران دارای مدارک مرتبط با آزمایشگاه (شیمی، مهندسی شیمی و میکروبیولوژی) شاغل در سایر واحدهای دانشگاهی استان در آزمایشگاه در راستای تامین نیروی انسانی مورد نیاز برای ارتقای توان و دامنه کاری آزمایشگاه به ویژه راه اندازی کامل بخش دستگاهی و تشکیل تیم بازاریابی و معرفی ظرفیت علمی و تجهیزاتی آزمایشگاه به صنایع و مشتریان در استان و کشور در دستور کار قرار دارد.
هماهنگونه که اشاره شد تولیدات دانشبنیان و برنامههای پایداری اقتصادی در سطح واحدهای مختلف دانشگاه توسط یک کمیته تحت نظر سازمان مرکزی در حال پیگیری است که از آن جمله میتوان موارد زیر را ذکر کرد:
احداث نیروگاه خورشیدی با ظرفیت ۲۰۰ کیلووات – واحد خمین، ایجاد مرکز گردشگری امیرکبیر دانشگاه آزاد اراک، ایجاد مرکز گردشگری در واحد محلات، تکمیل و بهرهبرداری از استخر نیمهکاره واحد زرندیه، ساخت دستگاه کشت بافت، جوانه و هیدروپونیک واحد اراک، تغییر مأموریت واحد دلیجان و راه اندازی آزمایشگاه جامع عایقهای رطوبتی در آن، راه اندازی خط تولید نمک آلومینیوم فلوراید در واحد اراک، ایجاد مزرعه پرورش گوسفند داشتی هموزیگوت و هتروزیگوت، تولید کود کشاوری مونوآمونیوم فسفات به ظرفیت ۲۰۰ تن، تجهیز و تکمیل سرای نوآوری ماشین آلات کشاورزی خمین با حمایت معاونت علمی ریاست جمهوری، افزایش دامنه کاری در حوزه آزمایشگاه غذا ودارو ومحیط زیست و استاندارد با هدف تکمیل اسکوپ کاری، صنعتی کردن خط تولید البسه در سرای نوآوری و تکنولوژی نساجی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، تولید انبوه کنههای شکارگر آفات گلخانهای و کاربرد هوش مصنوعی و تصاویر ماهوارهای سنتینل در بررسی چالشهای زیست محیطی اکوسیستمهای آبی استان مرکزی.
آنا: دستاوردهای ویژه و شاخص دانشگاه در سال ۱۴۰۳ را تشریح فرمایید.
توکلی: در حوزه فناوری در سال ۱۴۰۳ با جذب بیش از ۳۳ هسته و واحد فناور در مرکز رشد و سراهای نوآوری واحد اراک گام بزرگی به سوی تبدیل شدن به دانشگاه نسل سه برداشته شد.
با برگزاری دو رویداد ملی با عناوین «رویداد مسابقه محور تبدیل ویلچر دستی به برقی» و دومین رویداد فناورانه «کشاورزی دانشبنیان و بهرهور» فرصتی منحصربهفرد فراهم شد تا شرکتها و تیمها، چالشهای فناورانه خود را به جامعه دانشگاهی برای یافتن راه حلهای نوآورانه ارائه کنند.
برگزاری جلسه با مدیرعامل انجمن پیشگامان صنعت استان مرکزی جهت عقد تفاهم نامه با صنعت و ایجاد دانشکدههای در محل و اجرایی سازی طرح پویش، نشست با خیران ونیکوکاران (مرکز نیکوکاری نهال امید)، عقد تفاهم نامه با شرکتهای بزرگ صنعتی (ماشین سازی، هپکو، آذرآب با حضور دکتر طهرانچی رئیس دانشگاه)، افتتاح دو دانشکده در محل مهارت و کار آفرینی در شرکتهای لجور و قطعه سازی مهارت و ارایه دروس عرصه، برگزاری جلسات سخنرانی پیشگامان صنعت برای دانشجویان برای ارتباط هر چه بیشتر دانشگاه و صنعت و برگزاری سمینارها و کارگاههای تخصصی در رشتههای مختلف ازجمله دیگر دستاوردهای سال گذشته است.
امضای تفاهم نامه مشترک دانشگاه آزاد اسلامی استان مرکزی با سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان مرکزی، برگزاری رویداد رقابتهای کرسیهای آزاد اندیشی، برگزاری نشست مشترک با هیات مدیره شرکت شهرکهای صنعتی، برگزاری جشنواره مهدویت - شعر انتظار، برگزاری مسابقات ورزشی در سطح منطقه، اعزام دانشجویان به سفر معنوی راهیان نور، برگزاری مستمر هم اندیشی اساتید در روزهای سه شنبه، اعزام اعضای هیئت علمی برای بازدید از پیشرفتهای کشور در حوزههای مختلف، پرداخت مطالبات انباشته کارکنان بازنشسته سالهای مختلف، پرداخت حق التدریس اساتید مدعو دانشگاه، به روز رسانی تجهیزات آزمایشگاهی، کارگاهی و تاسیسات دانشگاه، تقویت دفاتر جذب و هدایت تحصیلی و مشاوره به دانشجویان که منجر به افزایش چشمگیر ورودیهای جدید گردید، کوچک سازی و چابک سازی چارت سازمانی دانشگاه و راهاندازی نخستین کلینیک گیاه پزشکی استان مرکزی از دیگر دستاوردها و اقدامات سال ۱۴۰۳ بوده است.
انتهای پیام/