جایگزین کردن روش استرین اکوکاردیوگرافی برای بیماران قلبی
![جایگزین کردن روش استرین اکوکاردیوگرافی برای بیماران قلبی](/files/fa/news/1403/11/10/749160_895.jpg)
به گزارش خبرگزاری آنا؛ سارا افشار عضو گروه قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه اطلاعات مرتبط با طرح پژوهشی فوق، در طول یک سال و نیم توسط گروه قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی مشهد جمع آوری گردید، افزود: در حال حاضر حدود ۸ درصد جمعیت کشور ما دچار نارسایی قلب هستند که این رقم از میانگین جهانی بالاتر بوده و در واقع نارساییهای قلبی به عنوان آخرین مرحله تمام بیماریهای قلبی و عروقی میتواند بیمار را درگیر کند.
وی با اشاره به ماهیت بیماری نارسایی قلب و اهمیت تشخیص و درمان آن گفت: به طور کلی دو نوع نارسایی قلبی وجود دارد که شامل نارسایی های سیستولیک و دیاستولیک است. به زبان عامیانه میتوان گفت که نارسایی سیستولیک، قلبی است که خوب جمع نمیشود و نارسایی دیاستولیک، قلبی است که خوب باز نمیشود و متاسفانه ۵۰ درصد بیماران معمولا دچار نارسایی قلب از نوع دیاستولیک هستند که درصد خیلی بالایی است.
افشار تاکید کرد: معمولا هر بیماری که با علائم " نفس تنگی ، خستگی، ورم دست و پا و سیری زودرس به کلینیکهای مختلف مراجعه میکنند ممکن است دچار نارسایی قلبی باشند، لذا ما در این بیماران یک اکو کاردیوگرافی پایه انجام میدهیم که سریعتر نارسایی سیستولی در اکوی معمولی مشخص شود، اما اگر با اکو کاردیوگرافی به نتیجه نرسیدیم، باید به نارسایی دیاستولیک یا باز شدن قلب شک کنیم. در اینجا غیر از اکوکاردیوگرافی ساده ما ناگزیر هستیم، قلب بیمار را تحت فشار قرار دهیم و یک استرس کاردیوگرافی داشته باشیم تا مشخص شود بیمار دچار نارسایی دیاستولیک است، استرس کاردیوگرافی میتواند با ورزش یا با دارو انجام شود که هر یک دارای محدودیتهایی است .
وی ادامه داد: در مواردی که با دارو استرس اکوکاردیوگرافی انجام میشود، احتمال اینکه فرد دچار حملات تپش قلب و احساس نفس تنگی شود وجود دارد و مواردی هم که بخواهیم استرس اکو کاردیوگرافی را با ورزش انجام دهیم، باز هم محدودیتهایی متوجه این روش خواهد بود، چون بیمارانی که با نارسایی قلب مراجعه میکنند غالباً توان راه رفتن روی تردمیل را ندارند لذا ما در صدد برآمدیم که از روشهای دیگری استفاده کنیم، در حال حاضر طبق دستورالعملهایی که در تمام دنیا وجود دارد توصیه بر انجام استرس کاردیوگرافی است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی خاطرنشان کرد: با توجه به دستگاه جدید اکوکاردیوگرافی که هم در بیمارستان قائم(عج) و هم بیمارستان امام رضا(ع) با پیگیریهای استاد شبستری تهیه شده، میتوانیم از اکوکاردیوگرافی با نام استرین اکوکاردیوگرافی برای بیماران استفاده کنیم؛ در واقع در استرین اکو کاردیوگرافی ما کشیدگی قلب را بررسی میکنیم .
افشارهمچنین گفت: در مطالعهای که انجام شد، مشخص گردید که اگر از همین دستگاه اکوکاردیوگرافی که مجهز به بررسی اکوکاردیوگرافی کشیدگی است استفاده کنیم میتوانیم بدون اینکه بیمار، روی دستگاه بدود و یا به او دارو تزریق کنیم تشخیص دهیم که کدام بیماران ما دچار نارسایی دیاستولیک قلب هستند؛ البته ما در جمعیت حدود ۸۰ نفر این طرح را انجام دادیم و قطعاً نیاز است که در جمعیت آماری بیشتری این مطالعه انجام شود.
وی تصریح کرد: هر طرحی که قرار است انجام شود معمولا یک سری معیارهای ورود و خروج برای آن وجود دارد و ما هم در این راستا معیارهای ورود و خروج زیادی داشتهایم. ابتدا قرار بود، طرح در طول ۶ ماه جمع بندی شود اما یک سال و نیم طول کشید و به لطف طرح رجیستری اکوکاردیوگرافی ما توانستیم طرح را در یک سال و نیم جمع کنیم و امیدواریم بتوانیم نتایج آن را در جمعیت بیشتری به کار بگیریم.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اظهار کرد: حساسیت و اختصاصیتی که برای استفاده از استرین اکوکاردیوگرافی در تشخیص نارسایی دیاستولیک قلب داشتیم حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد بوده است که عدد قابل قبولی است؛ هرچند که با توجه به جمعیت آماری محدود، لازم است که این طرح در جمعیت آماری بالاتر و با معیارهای بازتر انجام شود؛ مطالعه ای شبیه به طرح ما که البته با معیارهای بازتر انجام شد، در ژورنال کاردیولوژی آمریکا به چاپ رسیده است.
افشار افزود: روشی که طبق دستورالعمل جهانی است این است که ما تمام بیمارانی را که به نارسایی دیاستولیک قلب آنها شک داریم، اکوکاردیوگرافی با ورزش یا دارو انجام دهیم که البته محدودیتهای زیادی دارد، چون تست ورزش و دارو را خیلی از بیماران تحمل نمیکنند، اما در استرین کاردیوگرافی (که اکوکاردیوگرافی روتین است ) بیمار حتی متوجه نمیشود که ما یک بررسی بیشتری برای ایشان انجام میدهیم. در حقیقت ما همزمان با انجام کوکاردیوگرافی ساده از تصاویر بیمار بهره می گیریم و لذا بیمار هیچ فشاری را تحمل نخواهد کرد. با نتایجی که ما از بررسی الگوی کشیدگی قلب به دست میآوریم میتوانیم همان نتایج استرس اکوکاردیوگرافی را از آن استخراج کنیم.
انتهای پیام/