بغداد: امیدواریم ایران و آمریکا با گفتوگو به یک راهحل برسند
به گزارش خبرگزاری آنا، فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق در مصاحبه با یک رسانه عرب زبان به اظهار نظر درباره مسائل مختلف ازجمله آینده گروههای مقاومت اسلامی در این کشور، روابط با دولت جدید آمریکا و پرونده سوریه پرداخت.
او در گفتوگو با روزنامه «الشرق الاوسط» در جریان سفر به لندن با اشاره به توافق آتشبس در نوار غزه و احتمال کشیده شدن جنگ به عراق گفت: عراق از جنگ جان سالم به در برده است، اما همچنان با خطرات آن مواجه است.
وزیر خارجه عراق با بیان اینکه «جهان اکنون به ما جور دیگری نگاه میکند»، مدعی شد: عراقیها مشکلات خود را با گروههای مسلح دارند و هیچکس جز آنها این مشکلات را حل نمیکند و حل و فصل این پرونده ارتباطی به واشنگتن و یا تهران ندارد.
رئیس دستگاه دیپلماسی عراق ادامه داد: بسیاری از کشورها نظرات خود را در باره وضعیت داخلی عراق به بغداد ارائه میدهند، اما مسائل ما تنها دغدغه عراقیهاست و این برای همه صدق میکند. واضح است که مواضع ایران درباره برخی مسائل که در رسانهها منتشر میشود، با دیدگاه ما فرق دارد، اما در نهایت، تصمیم نهایی با خود عراقیهاست.
وی در این باره تصریح کرد: بحث جدی در جامعه عراق و در میان محافل سیاسی و رهبران وجود دارد. ما بررسی این پرونده را شروع کردیم و برای رسیدن به نتیجه نیاز به یک دوره مشخص داریم. واضح است که ما به سازوکارهای خاصی پایبند هستیم و پیشنهادات مختلفی وجود دارد، مثلاً گروههای مسلح جزء تشکیلات الحشدالشعبی باشند که جزو قانونی نیروهای مسلح کشور است. پیشنهاد دیگری نیز وجود دارد که از گروهها میخواهد سلاحهای خود را به نیروهای الحشد الشعبی تحویل دهند و تنها به نهادهای سیاسی تبدیل شوند. ایدههای زیادی وجود دارد، اما در نهایت باید به تفاهمات داخلی برسیم و از ایجاد شرایطی که خدای ناکرده منجر به دعوای داخلی شود، پرهیز کنیم. این غیر قابل قبول است.
دولت ترامپ
وی درباره ریاست جمهوری دوباره «دونالد ترامپ» نیز اظهار کرد: دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا در یک فرآیند دموکراتیک توسط مردم کشورش انتخاب شد و ما به او احترام میگذاریم، اما سیاست آمریکا در قبال ایران، با توجه به تنش میان دو طرف، کل منطقه را تحت تاثیر قرار میدهد و عراق با توجه به اینکه همسایه ایران بوده و دارای مواضع مشترک تاریخی، جغرافیایی، اقتصادی و فرهنگی و با آن است، در قلب این تاثیر قرار دارد. ما همچنین روابط قوی با آمریکاییها در گذشته و حال داشتیم و داریم و آنها نیز طبق توافقات روشن در زمینه مبارزه با تروریسم به ما کمک کردند.
فواد حسین در ادامه با ابراز نگرانی نسبت به تشدید تنش میان ایران و آمریکا، ابراز امیدواری کرد که روابط دو طرف برای دستیابی به راهحلهای معین، مبتنی بر گفتوگو باشد.
او همچنین گفت گفتوگوهای سیاسی در جامعه عراق شروع به بررسی موضوع تعادل موضع در قبال طرفهای درگیر کرده است و چنین بحثی در گذشته آسان نبود.
وی ادامه داد: ما در راستای این موضع روی یک کمپین رسانهای فشرده کار کردیم تا مردم را متقاعد کنیم که در خطر هستیم. اگر نتوانید درون کشور را متقاعد کنید، نمیتوانید خارج را نیز را متقاعد کنید. ما موفق شدیم پیام را منتقل کنیم، اگرچه کار آسانی نبود. در ابتدا درک کافی از سوی برخی درباره این مسائل وجود نداشت، اما ما موفق شدیم به همه هشدار دهیم که عراق در خطر است و باید از جنگ دوری کند.
وزیر امور خارجه عراق همچنین تاکید کرد: ۲۰۲۴ برای ما بسیار سخت بود، زیرا ما با مراکز قدرت و کشورهایی که روابط قوی با آنها نداریم، سروکار داشتیم. عراق اکنون در منطقهای قرار دارد که آتش همچنان در آن شعلهور است. اکنون این سوال باقی میماند که چگونه از خود در برابر این آتش محافظت کنیم؟ تلاشی که ما در سال گذشته انجام دادیم در دوره آتی ۲ برابر خواهد شد تا عراق را در وضعیتی با ثبات و به دور از جنگ و درگیری حفظ کنیم.
اتفاقات سوریه
وزیر خارجه عراق درباره تحولات سوریه نیز اظهار کرد: زمانی که تغییر در سوریه اتفاق افتاد، ناشی از مبارزه و کار مشترک بین اجزای مردم سوریه و احزاب مختلف سیاسی بود که برخی لیبرال، برخی مذهبی و برخی ملیگرا بودند. این تغییر به دلیل دخالت عوامل خارجی نیز رخ داد. اگر مداخله خارجی اتفاق نمیافتاد، تغییر ممکن نمیشد و اکنون باید از این مبارزه مشترک نتیجه آزادی و حمایت از حقوق بشر، زنان و اقلیتها را انتظار داشت. این بخشی از خواستههای بسیاری از احزاب سیاسی است.
وی درباره روابط احتمالی بغداد با دولت مخالفان مسلح در سوریه نیز تاکید کرد: منتظر میمانیم تا ببینیم روند سیاسی در سوریه چگونه آغاز خواهد شد. اکنون، دولتی در دمشق وجود دارد که مثبت صحبت میکند به نحوی که نشان دهنده نیت خیر آن است، اما برای رسیدن به ثبات سیستم، به ابزارهایی نیاز داریم. سوریه اکنون ویران شده است و بازسازی آن نیازمند اقدام مشترک و حمایت جهان خارج است؛ چراکه بدون حمایت بین المللی، سوریه قابل بازسازی نیست.
فواد حسین تصریح کرد: صحبت از برگزاری کنفرانس ملی قریبالوقوع در سوریه است که باید آغاز راه حل واقعی باشد، اما چه کسی اعضای این کنفرانس را انتخاب خواهد کرد؟ چه کسی بر کنفرانس نظارت دارد؟ در دستور کار کنفرانس چه نکاتی وجود دارد؟ هدف از برگزاری کنفرانس چیست؟ آیا بحث یا کار برای رسیدن به اجماع بین احزاب مختلف و نمایندگان اقشار مختلف ملت سوریه است؟ ما همه این سؤالات را میپرسیم و در نشست ریاض از وزرای خارجه عرب پرسیدیم و امیدواریم پاسخهایی برای آنها دریافت کنیم.
وی افزود: دولت بغداد ثبات سوریه را محدود به دمشق نمیداند، بلکه میخواهد همه اجزای سوریه را در برگیرد بنابراین، رهبری کردها در منطقه کردستان، به دلیل ناسیونالیسم، نقشی محوری در عراق و در مناطق دیگر و به ویژه سوریه دارد.
فواد حسین پیشنهاد یک گفتوگو میان کردهای سوریه را مطرح کرد و گفت: در شرایطی که در حلب، سواحل یا دیگر مناطق در شرق مدیترانه یا جنوب سوریه وجود نداشته باشد، ثبات در دمشق نیز وجود نخواهد داشت و به همین دلیل باید یک موقعیت تعاملی میان داخل عراق و سوریه ایجاد کنیم.
انتهای پیام/