ساخت گلخانه تمامهوشمند 10 هکتاری با تکیه بر تولید بذر هیبرید
خبرگزاری آنا؛ دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز در سه سال اخیر شاهد رشد و توسعه چشمگیری بوده و به یکی از مراکز علمی برجسته در استان و کشور تبدیل شده این دانشگاه با تأکید بر ارتقای سطح علمی و فرهنگی، توانسته نه تنها در حوزههای علمی و پژوهشی؛ بلکه در زمینههای فرهنگی و اجتماعی نیز پیشرفتهای چشمگیر و دستاوردهای بزرگی داشته باشد. از آن جمله در راستای تحقق مرجعیت علمی و توسعه عدالت آموزشی در منطقه، برنامههای متعددی را به مرحله اجرا درآورده که حاصل این فعالیتها، ارتقای جایگاه دانشگاه در سطح ملی و بینالمللی و کسب رتبه A+ بوده است.
در همین راستا درباره رشد و توسعه دانشگاه آزاد اسلامی البرز در حوزه معاونت فناوری و نوآوری در سه سال گذشته گفتوگویی با حسین کلانتری رئیس این دانشگاه داشتیم که در ادامه خواهیم خواند.
آنا: دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز در سه سال گذشته چه دستاوردهایی در حوزه فناوری و نوآوری داشته است؟
کلانتری: این دانشگاه در سالهای اخیر در حوزه فناوری و نوآوری پیشرفتهای قابل توجهی داشته است. ازجمله دستاوردهای این دانشگاه میتوان توسعه مراکز نوآوری، ایجاد خانههای خلاق، توسعه و حمایت از شرکتهای دانشبنیان و مشارکت در پروژههای استراتژیک و گلوگاهی ملی و بینالمللی و توسعه زیرساختهای مرتبط با زیستبوم فناوری استان را ذکر کرد.
در سه سال گذشته ۲۰ طرح دانشبنیان توسط دانشگاه آزاد اسلامی البرز بهطور مستقیم و غیرمستقیم مورد حمایت مادی و معنوی قرار گرفتهاند
در این راستا دانشگاه با مجوز قطعی وزارت عتف به راهاندازی چهار مرکز رشد بهعنوان مرکز رشد مصوب دانشگاه آزاد اسلامی در شهرهای کرج، هشتگرد، نظرآباد و فردیس اقدام کرده که واحدهای تابعه بهصورت اقماری با دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج همکاری میکنند.
از دستاوردهای دیگر دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز راهاندازی سرای نوآوری محصولات کشاورزی و فراوردههای ارگانیک در فضایی بالغبر ۴۰۰ مترمربع متشکل از ۱۶ شرکت تولیدی، فنی و دانش بینان بوده علاوه بر این ۱۰ هکتار مزرعه تحقیقاتی برای مطالعات و تولیدات حوزه کشاورزی، دام، طیور و زنبورعسل بهعنوان پشتیبان این سرا اختصاص داده شده است.
سرای دیگری که با توجه به مزیتهای استان البرز بهعنوان یکی از قطبهای صنعت کشور تعریف شده، سرای نوآوری مواد و نانو است. این سرا مجهز به دستگاهها و تجهیزات پیشرفته بوده و در حال تولید و اجرای پروژههای متنوع و متعدد است. از آن جمله میتوان تولید قطعات پیشرفته، نانو مواد آرایشی و بهداشتی، ساخت سازههای فلزی خاص، سازههای هوشمند و استخراج مواد نادر از پسماندهای مختلف را ذکر کرد.
از دیگر دستاوردهای حوزه فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد البرز میتوان از برگزاری رویدادهای ترویجی و مسئله محور، همکاری با شتابدهندهها و ایجاد خانههای خلاق در همه واحدها و مراکز استان البرز برای دانشجویان و پژوهشگران نام برد که در سایه آن میتوانند ایدههای نوآورانه خود را به محصولات تجاری تبدیل کنند.
یکی از شاخصترین رویدادهایی که با توجه به سیاستهای کلان کشور برگزار شد، نخستین رویداد ملی عصر امید هوش مصنوعی بود که با حضور بیش از ۳۰۰ شرکت فناور، دانشبنیان و خلاق در حوزه هوش مصنوعی، علوم داده و علوم شناختی و رونمایی از محصولات پیشرو و شاخص کشور صورت گرفت.
ایجاد مجتمع جامع آزمایشگاهی و تحقیقاتی استان در مساحتی بالغبر ۵ هزار مترمربع شامل آزمایشگاههای همکار غذا و دارو، همکار نظاممهندسی کشاورزی، همکار سازمان محیطزیست، همکار نظاممهندسی ساختمان که در قالب ۱۷ مجموعه آزمایشگاهی دانشگاه در شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی ریاست جمهوری ثبت شده و فعالیت میکنند؛ راهاندازی مرکز کشت بافت گیاهی با تمرکز بر میوههای گرمسیری، در مساحتی بالغبر ۶۰۰ مترمربع از پروژههای شاخص ملی در حوزه کشاورزی که با پیشتازی دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز در حال فعالیت بوده ازجمله دستاوردهای درخشان این حوزه است.
این دانشگاه توانسته مجوز مرکز استانداردسازی را از سازمان ملی استاندارد دریافت و بر همین مبنا آموزش، ترویج و تدوین استانداردهای حوزههای صنعتی، فنی، آزمایشگاهی و نظایر آن را اجرایی کند. راهاندازی مرکز طراحی و دوخت صنعتی که در مساحتی بالغبر ۵۰۰ متر مربع در کنار شرکتهای تولیدی و مراکز تحقیق و توسعه احداث شده از دستاوردهای شاخص حوزه فناوری است.
در سایه این فعالیتها دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز توانسته در مسیر تجاریسازی فناوریها و ارتقای سطح علمی در مقیاس ملی جزء واحدهای سرآمد کشور قرار گیرد. تولید بیش از ۵۰ محصول فناورانه، خلاق و دانش بینان، حضور ۹ شرکت دانشبنیان، اجرای برنامههای توسعه و حمایتی برای اعضای هیئت علمی و دانشجویان فناور، و اتصال بین نتیجه پژوهشهای مراکز تحقیقاتی با مراکز رشد و سراهای نوآوری ازجمله دیگر دستاوردهای این دانشگاه در سه سال اخیر بوده است.
آنا: دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز چه برنامههایی برای حمایت از شرکتهای دانشبنیان دارد؟
کلانتری: این دانشگاه بهمنظور حمایت از شرکتهای دانشبنیان، برنامههای متعددی در دست اجرا دارد. این برنامهها شامل ایجاد فضاهای کاری مشترک، ارائه مشاورههای تخصصی، کمک به جذب سرمایهگذاران و توسعه شتابدهندههاست. دانشگاه با همکاری صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی و سرمایهگذارهای خطرپذیر از پروژههای تحقیقاتی و دانشبنیان که ظرفیت تبدیل به محصول و فناوری تجاری را دارند نیز حمایت میکند.
در این راستا، دانشگاه با ارائه تسهیلات مالی و آموزشی به استارتآپها و شرکتهای نوپا، نقش مهمی در تجاریسازی فناوریها و نوآوریهای خود ایفا کرده است، سرمایهگذاری مستقیم در استارتآپها و شرکتهای دانشبنیان از طریق مدیریت فعالیتهای دانشبنیان ازجمله فعالیتهای شاخصی بوده که در استان البرز توسط دانشگاه آزاد اسلامی بهصورت جدی پیگیری میشود. در سه سال گذشته ۲۰ طرح دانشبنیان توسط دانشگاه آزاد اسلامی البرز بهطور مستقیم و غیرمستقیم مورد حمایت مادی و معنوی قرار گرفتهاند.
آنا: دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز چگونه به توسعه مهارتهای فناوری و کارآفرینی در میان دانشجویان پرداخته است؟
کلانتری: وجود ۶۰ هزار دانشجو در رشتههای مختلف تحصیلی، سرمایه عظیم و مزیت بیبدیلی در بخش نیروی انسانی متخصص در این دانشگاه فراهم شده؛ بدیهی است که این سرمایه عظیم نیاز به برنامهریزیهای جزئی و کلی و هم سو با اسناد فرادستی و سند تحول و تعالی دانشگاه دارد.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در راستای توسعه مهارتهای فناوری و کارآفرینی میان دانشجویان خود، برنامههای مختلف آموزشی و پژوهشی برگزار میکند. ازجمله این اقدامات میتوان به برگزاری بیش از ۲۰۰ دوره ترویجی، آموزشی و مهارتی کارآفرینی، برگزاری کارگاهها و سمینارهای تخصصی در زمینههای فناوری و نوآوری، و پشتیبانی از پروژههای کارآفرینانه در سه سال گذشته اشاره کرد.
علاوه بر این، دانشگاه با همکاری با شتابدهندهها و مراکز نوآوری خارج از دانشگاه به دانشجویان و فارغالتحصیلان کمک کرده تا مهارتهای لازم برای تبدیل ایدهها به کسبوکارهای موفق را کسب کنند. یکی از طرحهای هوشمندانه دانشگاه آزاد اسلامی که در استان البرز نیز به جدیت پیگیری و اجرا شده طرح پویش کارآفرینی بوده که با اجرای آن در سه سال گذشته حدود ۳ هزار نفر از دانشجویان رشتههای مختلف همراه با تحصیل توانستهاند جذب بازار کار شوند.
راهاندازی مرکز طراحی و دوخت صنعتی که در مساحتی بالغبر ۵۰۰ مترمربع و در جوار شرکتهای تولیدی و مراکز تحقیق و توسعه احداث شده، یکی از دستاوردهای شاخص و قابل توجهی بوده که زمینه را برای آموزش و تربیت نیروهای متخصص از میان دانشجویان و سایر علاقهمندان این حوزه، کسب مهارتهای بازار و امکان تولید همزمان در فضای دانشگاه را فراهم کرده است.
آنا: دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز چه نوع همکاریهایی با صنعت در حوزه فناوری و نوآوری داشته است؟
کلانتری: این دانشگاه در راستای همکاری با صنعت در حوزه فناوری و نوآوری، ارتباطات نزدیکی با شرکتهای صنعتی و مراکز تحقیقاتی برقرار کرده و این همکاریها معمولاً بهصورت پروژههای مشترک تحقیقاتی، توسعه فناوریهای جدید، و انتقال دانش فنی بوده و در ارتباط با صنایع مختلف نظیر مپنا هوایی، وزارت دفاع، شرکت معدنی چادرملو و شهرداری به توسعه محصولات فناورانه پرداخته و برخی از محصولات نوآورانه، در نتیجهٔ این همکاریها به تولید رسیدهاند.
همچنین دانشگاه با ایجاد شرکتهای دانشبنیان و طرحهای مشترک با صنعت به ورود فناوری به بازار کار سرعت شایان توجهی بخشیده است. حضور شرکتها و سازمانهای دولتی و خصوصی برای مشارکت در رویدادها و افزایش تعاملات با دانشگاه مؤید جذابیت و نتیجه تلاشهای فراوانی بوده که در ارتباط دانشگاه با صنایع و سازمانها صورت گرفته است.
ایجاد 5 سرای نوآوری جدید مطابق با مزیتهای نسبی استان البرز، هوش مصنوعی، فناوریهای نوین پزشکی و مشاغل خانگی در واحد کرج، انرژیهای نو در هشتگرد و قطعات خودرو در نظرآباد را شامل میشود
علاوه بر تفاهمنامههای همکاری با صنایع، مجتمع آزمایشگاهی و تحقیقاتی استان البرز در قالب آزمایشگاههای همکار غذا و دارو، همکار نظاممهندسی کشاورزی، همکار سازمان محیطزیست، و همکار نظاممهندسی ساختمان به قطبی قدرتمند در افزایش همکاریهای نوآوری و فناورانه با صنعت تبدیل شده که تولید برخی محصولات دانشبنیان و فناورانه از نتایج آن بوده؛ ایجاد کلکسیون میکروبی با همکاری مرکز ذخایر ژنتیک میکروارگانیسمها و ایجاد بانک ژن ازجمله دستاوردهایی است که این تعاملات داشته است.
آنا: دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز چگونه از ظرفیتهای مراکز رشد و نوآوری خود برای ایجاد محصولات تجاری استفاده کرده است؟
کلانتری: این دانشگاه با استفاده از ظرفیتهای مراکز رشد و سراهای نوآوری خود، توانسته بسیاری از فناوریهای نوین و دستاوردهای علمی را به محصولات تجاری تبدیل کند. این امر از طریق ایجاد شرکتهای دانشبنیان، ثبت پتنتها و همکاری با صنایع مختلف در راستای تجاریسازی فناوریها حاصل شده و در این مسیر، دانشگاه با کمک مراکز نوآوری و رشد، فضا و حمایتهای لازم را برای تجاریسازی ایدههای نو فراهم کرده است.
یکی از پروژههای موفق دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز در این زمینه، طراحی و ایجاد دانش فنی ساخت گلخانههای هوشمند است که بهزودی در سراسر کشور تولید و نصب خواهند شد. این دانشگاه همچنین با برگزاری و حضور در ۱۸ نمایشگاه ملی و بینالمللی فناوری و ارائه نوآوریهای دانشجویان، اعضای هیئت علمی و هستهها و شرکتهای فناور توانسته شبکهسازی و امکان جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی را برای تجاریسازی محصولات خود ایجاد کند.
آنا: برنامه توسعه دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز در حوزه فناوری و نوآوری چیست؟
کلانتری: این دانشگاه برای توسعه پایدار، همه جانبه و پیوسته فعالیتهای دانشبنیان، فناورانه و نوآورانه خود در انطباق کامل با اسناد فرادستی و سیاستهای کلان کشور، طرحهای مختلفی در دست اقدام دارد که شامل احداث گلخانه تمام هوشمند 10 هکتاری با تکیه بر تولید بذر هیبرید در حوزه صیفیجات و سبزی جات در مزرعه ماهدشت تا پایان سال مالی دانشگاه با مشارکت سراهای نوآوری کشاورزی و مواد بر مبنای دانش و فناوری کاملاً بومی اعضای هیئت علمی دانشگاه و ایجاد پنج سرای نوآوری جدید مطابق با مزیتهای نسبی استان شامل هوش مصنوعی، فناوریهای نوین پزشکی و مشاغل خانگی در واحد کرج، انرژیهای نو در هشتگرد، و قطعات خودرو در نظرآباد میشود.
پروژههای مرتبط با زیستفناوری برای توسعه محصولات پزشکی، کشاورزی و داروسازی، پروژههای مرتبط با فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی و مشارکت در ایجاد سیستمهای هوشمند و نرمافزارهای کاربردی و هوش مصنوعی سخنگو، ایجاد قطب تولید بازیهای کامپیوتری، پروژههای محیطزیست، انرژیهای تجدیدپذیر، استخراج فلزات گرانبها، ایجاد خانه خلاق صنایع فرهنگی و هنری در واحد کرج و طراحی و اجرای المانهای خلاقانه شهری، معماری فاخر و بازآفرینی فضاهای شهری از دیگر طرحهای مختلف در دست اقدام این دانشگاه است.
انتهای پیام/