دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 دی 1403 - 00:03
تقویم علم؛

۲۳ دی در دنیای علم چه خبر؟

۲۳ دی در دنیای علم چه خبر؟
تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری‌ها، کشف‌ها و حتی زادروزها و درگذشت‌های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی‌گیرد.
کد خبر : 951427

به گزارش خبرگزاری آنا، تاریخ علم مملو از رویداد‌های مهمی است که نوآوری‌ها، کشف‌ها و حتی زادروز‌ها و درگذشت‌های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی‌گیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز 23 دی برابر با 12 ژانویه را ورق می‌زنیم.

***

پایه‌گذار نظریه مدرن اعداد

۱۲ ژانویه ۱۶۶۵ میلادی برابر با 23 دی ۱۰۴۳خورشیدی، پیر دو فِرما، ریاضی‌دان فرانسوی درگذشت. فرما را بنیانگذار نظریه مدرن اعداد نامیده‌اند. او به همراه رنه دکارت یکی از دو ریاضی‌دان برجسته نیمه اول قرن هفدهم بود. فرما حساب دیفرانسیل را با روش خودش برای یافتن بزرگ‌ترین و کم‌ترین مختصات خطوط منحنی پیش‌بینی کرد. قضیه آخر فرما، قضیه کوچک فرما، اعداد فرما و روش تجزیه فرما به نام اوست. به نام فرما در نظریه اعداد دو قضیه زیبای مشهور وجود دارد؛ قضیه کوچک و قضیه بزرگ. این دومی، جنجالی‌ترین قضیه تاریخ ریاضیات است که بدون اثبات، در حاشیه یکی از دست نوشته‌هایش پیدا شد. فرما نوشته‌است: راه اثبات حیرت‌انگیزی برای این قضیه دارم، حیف که جا نیست!

۲۲ دی در دنیای علم چه خبر؟

موسس شرکت HP

۱۲ ژانویه ۲۰۰۱ میلادی برابر با 23 دی ۱۳۷۹ خورشیدی، ویلیام ردینگتون هیولت مهندس برق آمریکایی درگذشت. او یکی از دو بنیانگذار کمپانی هیولت‌پاکارد (اچ‌پی) پیشگام در تولید رایانه، چاپگرهای رایانه‌ای و تجهیزات تحلیلی و اندازه‌گیری است. در سال ۱۹۳۹، او با دیوید پاکارد، دوست و همکلاسی‌اش در دانشگاه استنفورد، شراکتی به نام شرکت هیولت‌پاکارد تشکیل داد. (ترتیب نام آنها با پرتاب سکه مشخص شد.) اولین محصول اچ‌پی یک نوسان‌ساز صوتی براساس طرحی بود که هیولت در دوران تحصیلات تکمیلی‌اش توسعه داده بود. این شرکت هشت نمونه از این دستگاه را برای فیلم فانتزیا به کمپانی والت‌دیزنی فروخت. اچ‌پی با سرمایه اولیه ۵۳۸ دلار شروع به کار کرد و اولین مرکز تولید آن گاراژ کوچکی در پالو آلتو بود.

۲۲ دی در دنیای علم چه خبر؟

کاشف عنصر پلاتین

۱۲ ژانویه ۱۷۱۶ میلادی برابر با ۲۳ دی ۱۰۹۴ خورشیدی، دانشمند و افسر نیروی دریایی اسپانیایی به‌دنیا آمد. او کسی است که عنصر پلاتین را عدد اتمی ۷۸ کشف کرد. سال ۱۷۳۵، دولت‌های فرانسه و اسپانیا سفر علمی اکتشافی را به پرو و اکوادور برای اندازه‌گیری درجه نصف‌النهار در کوئینتو، نزدیک به خط استوا فرستادند. اویوآ یکی از افسرانی بود که مسئولیت این اعزام را بر عهده گرفت. در سال ۱۷۴۴، کشتی‌ای که او با آن بازگشت، توسط انگلیسی‌ها توقیف و او اسیر شد، افسران نیروی دریایی انگلیسی با او محترمانه رفتار کردند، زیرا آنها «با هنر و علم در جنگ نبودند». گزارش سفر او به پرو که در سال ۱۷۴۸ منتشر شد حاوی توصیفی از پلاتین است. او اولین موزه تاریخ طبیعی و اولین آزمایشگاه متالورژی را در اسپانیا و همچنین رصدخانه کادیز را تاسیس کرد.

۲۲ دی در دنیای علم چه خبر؟

 بنیانگذار شیمی پنوماتیک
ژان باپتیست ون هلمونت پزشک و شیمیدان بلژیکی که در اوایل قرن هفدهم میلادی زندگی می‌کرد سال ۱۵۷۹ در چنین روزی زاده شد. او به عنوان یکی از پیشگامان علم شیمی مدرن شناخته می‌شود و به ویژه به خاطر تحقیقاتش در زمینه گاز‌ها و فرایند‌های شیمیایی شهرت دارد. ون هلمونت به مطالعه خواص مواد و واکنش‌های شیمیایی پرداخت و مفاهیم جدیدی را در این حوزه معرفی کرد. یکی از مهم‌ترین دستاورد‌های او، کشف گاز کربن دی‌اکسید بود که او آن را "هوای روح" نامید. این کشف به توسعه علم شیمی کمک شایانی کرد و پایه‌گذار تحقیقات بیشتر در زمینه گاز‌ها و ترکیبات شیمیایی شد.
علاوه بر تحقیقات شیمیایی، ون هلمونت همچنین در زمینه پزشکی و فلسفه طبیعی فعالیت داشت. او به مطالعه تأثیرات مختلف مواد بر روی بدن انسان و همچنین ارتباط بین طبیعت و سلامت پرداخت. یکی از مشهورترین آزمایشات او، آزمایشی بود که در آن رشد یک درخت را تحت شرایط کنترل شده بررسی کرد تا میزان آب مورد نیاز برای رشد آن را تعیین کند. این آزمایش نشان داد که گیاهان می‌توانند از آب برای رشد استفاده کنند و این ایده به تحقیقات بعدی در زمینه فیزیولوژی گیاهی و علم کشاورزی کمک کرد. او همچنین به عنوان بنیانگذار شیمی پنوماتیک شناخته می‌شود.

۲۳ دی در دنیای علم چه خبر؟

 

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب