تولید ژل نانوکامپوزیت تصفیه پساب صنعتی
محمدمهدی حمصیانکاشانی مدیر یک واحد فناور مستقر در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک با تشریح فعالیت این واحد فناور اظهار کرد: این واحد فناور با هدف بهرهگیری از استعدادها و ایدههای بخش متخصص جامعه دانشگاهی و با انگیزه حل مشکلات صنعت ایجاد شد. این مجموعه از همکاری استادان، دانشجویان و دانشآموختگان متخصص بهره گرفته است.
وی افزود: در این واحد فناور ایدههای مختلفی طرح و پس از پایش و اصلاح توسط اعضا با محور کاربری صنعتی رتبه تکنولوژی مورد نیاز در اولویت قرار میگیرد. طرحهایی مانند پاستوریزاسیون سرد لبنیات و آبمیوه با استفاده از تکنولوژی نانو پالس، ژل نانوکامپوزیت تصفیه پساب صنعتی و سامانه پایش و کنترل برخط ایستگاههای مترینگ مشترکین صنعتی بخشی از طرحهای جاری مجموعه است.
مدیر واحد فناور با بیان چگونگی تشکیل این واحد گفت: فعالیت این مجموعه از سال ۱۳۹۸ بهطور رسمی آغاز شد. ایدههای مختلفی در ارتباط با چالشهای کلیدی صنعت مطرح و مورد بررسی قرار گرفت. برخی از آنها در فاز طراحی بوده؛ تعدادی از آنها ازجمله ژل نانوکامپوزیت توانست با گذراندن مراحل رشد، توسعه و پس از آزمایشها متعدد، تأیید و حمایت ستاد توسعه فناوری نانو را گرفته و در وارد فاز مرحله تولید آزمایشی شوند. این واحد فناور توانسته برای بخشی از محصولات و ایدههای خود شاخص TRL بالایی اخذ کند.
نانو کامپوزیت تولیدی و آسیاب شده
حمصیانکاشانی با اشاره به اینکه این واحد فناور با هدف طرحهای بنیادی در صنایع غذایی، انرژی و محیطزیست بنیانگذاری شده و تلاش دارد تا در این مسیر خدمات مؤثری را ارائه دهد، عنوان کرد: این واحد فناور تاکنون با ایجاد اشتغال برای تعدادی از دانشآموختگان دانشگاه آزاد و ایجاد زمینه همکاری برای دانشجویان در قالب طرح پویش تلاش خود را برای باروری جامعه دانشگاه آزاد کرده و اکنون با توجه به محصول آماده ارائه با مزیت رقابتی بالا نسبت به نوع وارداتی پایه، قابلیت کسب درآمد برای شرکت کاملاً در دسترس است.
وی درباره نقش این واحد فناور در برطرف کردن نیازهای مردم و جامعه تشریح کرد: با توجه به محدودیت منابع آبی کشور، تصفیه پساب و بازگشت آب در چرخه صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است. عدم تصفیه ضعیف پساب، منجر به ایجاد پسابهای مخرب وسیعتر و افزایش هزینه محیطزیستی از یکسو و از سو دیگر تأمین آب تازه از منابع زیرزمینی خواهد شد که به همین دلیل این واحد فناور به تولید ژل نانوکامپوزیت تصفیه پساب صنعتی برای کاهش هزینه، زمان و صرفه اقتصادی فرآیندهای تصفیه پسابهای شهری و صنعتی اقدام کرده است.
مدیر واحد فناور دانشگاه آزاد اسلامی استان مرکزی با بیان نواقص و کمبودها در راه تجاریسازی محصولات فناور توضیح داد: برای رسیدن از ایده به محصول تجاری، فارغ از همه شکستهای ممکن در مسیر، نیروی انسانی متخصص و زمان زیادی را نیاز دارد. این مسئله نیازمند تأمین مالی مناسب در طول مسیر است.
نمونه پساب پس از دریافت ژل و تهنشینی
حمصیانکاشانی اضافه کرد: از سوی دیگر مشکلاتی مانند مجوزهای مختلف و قوانین مالیاتی و بیمهای برای شرکتهای نوپا که قابلیت تأمین مالی برای بهکارگیری نیروی خاص در هر بخش هم نیستند، میتواند در مسیر بسیار پر پیچوخم تئوری تا محصول مانع تمرکز تیم و گاهی یاُس در تیم شود. ایجاد پشتوانههای مناسب، حمایتهای مالی و یک تیم واحد در هر مرکز رشد برای مشاوره و حمایت در زمینههای اخذ مجوزهای مختلف و امور مالی- مالیاتی، همچنین حمایت تیمها در مواردی مانند ثبت اختراع، میتواند زمینه مناسبی برای تمرکز بیشتر تیم روی نتیجه داشته باشد.
وی با ارائه پیشنهادهایی برای رشد و شکوفایی مراکز رشد در دانشگاه مطرح کرد: تفکر مسئولان مراکز رشد بهطور کلی باید از فضای استیجاری و درآمدی اینگونه خارج شود و به درآمد از مشارکت در طرحها و سرمایهگذاری در اشکال مختلف برسد؛ البته این مسئله عموماً نتیجه توقع غلط مجموعه دانشگاه از شکل درآمدزایی مراکز رشد بوده که باید برای مسئولان دانشگاه تبیین شود. در کشور مراکز رشد بسیار قوی با شکل حمایتی بسیار جذاب و دقیق هم داریم؛ اما این مسئله نیازمند عمومیت در همه مراکز رشد است.
مدیر واحد فناور دانشگاه آزاد اسلامی استان مرکزی تأکید کرد: فناوریهای وابسته به نانو قابلیت عملکردی بسیار بالایی برای ارتقای صنعت و رشد اقتصادی صنایع دارد و این مشروط بر ایفای نقش دانشگاه برای صنعتی سازی نانوتکنولوژی و شناخت کافی از مسائل صنعت خواهد بود.
انتهای پیام/