چالش جدید فدراسیون فوتبال و چرایی درخواست سنگین مالی از باشگاه ها/ شاید دستگاه های VAR برگشت بخورد!
به گزارش خبرگزاری آنا، ابلاغ فدراسیون فوتبال به باشگاه ها برای پرداخت اجاره بهای استفاده از دستگاه های کمک داور ویدئویی در چند وقت گذشته حواشی را ایجاد کرده است. فصل گذشته به دلیل مشکلات عدیده داوری صدای همه باشگاه ها و مربیان بابت عملکرد داوران درآمده بود و روزی نبود که اهالی فوتبال از فدراسیون فوتبال نخواهند که مقدمات حضور VAR در ایران را فراهم کند.پس از کش و قوس های زیاد و وعده هایی که حتی از زبان وزیر ورزش وقت مطرح می شد، اعلام شد فصل جدید با کمک داور ویدئویی برگزار می شود.
هر چند وعده ها بر این بود که همه بازی ها با کمک داور ویدئویی خواهد بود اما کم کم که نزدیک به شروع فصل شدیم مشخص شد برگزاری همه مسابقات لیگ برتر با VAR بسیار سخت است و به دلیل برخی مشکلات زیرساختی و نبود پول برای تهیه حداقل 8 دستگاه VAR امکان برای همه مسابقات با کمک داور ویدئویی نیست.
در هر صورت لیگ برتر با وجود سه دستگاه VAR آغاز به کار کرد و تا امروز که 10 هفته از آن گذشته برخی تیم ها هنوز در مسابقاتشان رنگ VAR را ندیده اند اما برخی تیم ها مثل استقلال و پرسپولیس تقریبا در همه مسابقاتشان با کمک داور ویدئویی برگزار شده است.بماند که در برخی از بازی های این دو تیم هم این سیستم قطع بوده است!
اینکه عدم حضور VAR در همه بازی ها از عدالت به دور است یک طرف اما آنچه این روزها باشگاه ها در تنگنا قرار داده است ابلاغیه فدراسیون فوتبال است که در یکی دو ماه گذشته به باشگاه رسیده است. در این ابلاغیه فدراسیون اعلام کرده هر باشگاهی برای مسابقاتش نیاز به VAR دارد باید اجاره آن را بدهد که رقم آن مبلغی در حدود 400 میلیون تومان است.
این تصمیم جدید فدراسیون درحالی گرفته شده که پیش از فصل به باشگاه ها چنین چیزی گفته نشده بود و مسلما باشگاه ها برای هزینه های فصل جاری خود هزینه ای برای استفاده از VAR در محسابات مالی خود لحاظ نکرده اند. اما ماجرا چیست و چرا فدراسیون فوتبال بدون اطلاع رسانی قبلی چنین توقعی از باشگاه ها دارد؟ آن هم باشگاه هایی که برای تعیین بودجه خود وابسته به کارخانه ها و یا شرکت ها هستند و به یکباره نمی توانند بودجه خود را افزایش دهند.
پیگیری های خبرنگار آنا نشان می دهد مشکل به قول و قراری که دولت سیزدهم به فدراسیون فوتبال داده بود اما عملی نشد برمی گردد. در سال 1402 پس از رایزنی های فراوان محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور دستور به پرداخت 100 میلیارد تومان برای خرید تجهیزات کمک داور ویدئویی می دهد اما این پول هرگز به دست فدراسیون فوتبال نرسید.
در روزهایی که فدراسیون فوتبال از هر طرف برای خرید تجهیزات این دستگاه ها تحت فشار بود آنها با شرکت توسعه و تجهیز برای گرفتن این پول در چالش بودند. حتی در چند نوبت کار به مصاحبه مسئولان فدراسیون هم کشید. جالب است که در آن زمان کیومرث هاشمی وزیر وقت ورزش هم در مصاحبه هایش تاکید می کرد که این پول با رفع موانع قانونی باید به دست فدراسیون فوتبال برسد اما عجیب است که با وجود همه این پیگیری ها پول به موقع واریز نشد تا مهدی تاج مجبور شود با رایزنی با فیفا پول دستگاه هایی که با شرکت چینی به توافق رسیده بودند را تهیه کند. در واقع با وجود آن همه پیگیری، وزارت ورزش ظاهرا فقط 10 میلیارد تومان را به فدراسیون فوتبال داد و مابقی پول مشخص نشده تا امروز چرا به حساب فدراسیون فوتبال واریز نشده است. همین عدم پرداخت پول باعث شده تا فدراسیون فوتبال برای تامین تهیه دو دستگاه بعدی دچار مشکل جدی شود.
با این مشکلات شرکت چینی می پذیرد تعدادی دستگاه را به شرط پرداخت اقساطی از سوی فدراسیون فوتبال وارد ایران کند. تا همین هفته دهم سه دستگاه کمک داور ویدئویی وارد ایران شد اما فدراسیون فوتبال هنوز موفق نشده قسط نهایی خود را واریز کند. از سویی دو دستگاه دیگر هم تازه به ایران رسیده و تعداد دستگاه های کمک داور ویدئویی به 5 رسیده اما اگر فدراسیون فوتبال نتواند برای پرداخت قسط آخر اقدام کند احتمال اینکه کلیه دستگاه ها توسط شرکت چینی برگردانده شود وجود دارد!
در واقع فدراسیون فوتبال مجبور شده برای تهیه پول از خود باشگاه ها بخواهد تا هزینه حضور این دستگاه ها تامین شود. موضوع این است که استفاده از VAR بدون هزینه کردن امکان ندارد اما اینکه چرا پولی که دولت قبلی برای فدراسیون فوتبال در نظر گرفته شده هنوز به طور کامل به این فدراسیون داده نشده یک طرف ماجراست که چرایی آن هنوز حل نشده است و از سوی دیگر فدراسیون در بحث مالی در مضیقه است و حداقل همه باشگاه ها هم شرایط پرداخت چنین اجاره ای ندارند. همه این عوامل دست به دست هم داده تا موضوع VAR همچنان در این فوتبال به یک کلاف سردرگم تبدیل شود.
انتهای پیام/