کبد چرب تهدیدی بزرگ برای کودکان چاق
به گزارش خبرگزاری آنا، ۲۹ آبان به نام روز جهانی کودک نامگذاری شده است. نامگذاری این روز تاکیدی بر مراقبت ویژه از آینده سازان کشور است، چراکه تبدیل این کودکان به یک فرد بزرگسال سالم میتواند بر پیشرفت و توسعه کشور تاثیر بسزایی داشته باشد؛ بنابراین حفظ سلامت آنها یکی از تکالیفهای مهم والدین است. در جامعه امروزی یکی از تهدید کنندههای سلامت کودکان چاقی و اضافه وزن است. امروزه چاقی در دوران کودکی و نوجوانی به صورت یک مشکل همگانی درآمده و به سرعت در حال افزایش است. چاقی در سنین کودکی میتواند منجر به چاقی در بزرگسالی شود به طوری که ۴۰-۹۰ درصد کودکان چاق در بزرگسالی از چاقی رنج خواهند برد.
طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، در سال ۲۰۲۲، ۳۷ میلیون کودک زیر ۵ سال در دنیا دارای اضافه وزن بودند. بیش از ۳۹۰ میلیون کودک و نوجوان ۵ تا ۱۹ ساله در سال ۲۰۲۲ دارای اضافه وزن بودند. در مجموع ۱۴.۶ درصد از کودکان پیش دبستانی در کشورهای کم درآمد در سال ۲۰۰۸ چاق بودند و شیوع چاقی در کل جمعیت ۱۲.۴ درصد در همان گروه سنی بود. مطالعات مختلف در ایران میزان شیوع متفاوتی را نشان داده است که شامل ۲.۵ درصد در تهران، ۱.۱۴ درصد در گلستان، ۶.۷ درصد در بیرجند و ۲.۱۷ درصد در رشت است.
نوع زندگی امروز، کودکان را از جنب و جوش و بازیهای دوران کودکی دور کرده است که نتیجه این بی تحرکی شیوع چاقی و اضافه وزن در آنها شده استبه طوری که این دو عامل میتواند خطر ابتلا به دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی، کبد چرب، فشار خون و سرطان را در بزرگسالی چند برابر کند.
همچنین از جمله عوارض وزن زیاد میتوان به دیابت، فشارخون بالا، بیماریهای قلبی و عروقی، بلوغ زودرس در دختران و تاخیر در بلوغ در پسران، ابتلا به برخی از سرطانها (سرطان روده، معده و سایر سرطانها)، مشکلات تنفسی و مشکلات روحی مانند، افسردگی و کاهش اعتماد به نفس اشاره کرد.
به موازات اپیدمی شدن چاقی، شیوع کبد چرب به طور نگران کنندهای در دوران کودکی و بزرگسالی در حال افزایش است. در سالهای اخیر تغییرات در سبک زندگی باعث افزایش میزان اضافه وزن و چاقی در کل جمعیت شده است که کودکان و نوجوانان نیز از این تغییر مستنثی نبوده اند. کودکان چاق بیشتر از سایر کودکان در معرض ابتلا به بیماری کبد چرب هستند. شیوع کبد چرب در کودکان چاق در کشورهای مختلف از ۴۲.۶ درصد تا ۷۷.۱ درصد گزارش شده است. در کشور ما نیز مطالعاتی جهت بررسی شیوع کبد چرب در کودکان انجام شده است که شیوع این بیماری را در سنین پایین گزارش کرده اند. تشخیص زود هنگام بیماری کبد چرب در کودکان ضروری است. اگرچه اثربخشی چندین دارو، آنتی اکسیدان ها، مکملهای اسید چرب و پروبیوتیکها در کودکان بررسی شده است، اما تغذیه سالم و فعالیت بدنی تنها راهبردهای پیشگیری و درمان برای بیماری کبد چرب در کودکان است.
انتهای پیام/