دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

درآمد شهرنشینان 87 درصد بیشتر از ساکنان روستا/ هدفمندی یارانه ها وضع روستاییان را بهتر نکرد

اجرای طرح هدفمندی یارانه ها وضع اقتصادی روستاییان را بهبود نداد
کد خبر : 94026

به گزارش گروه اقتصادی آنا به نقل از خبرآنلاین، بررسی های صورت گرفته از سوی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی نشان می دهد شکاف عمیق درآمدی میان شهریان و روستاییان در ایران حتی با اجرای طرح هدفمندی یارانه ها نیز بهبود نیافت. بررسی درآمد هر فرد شهری نسبت به هر فرد روستایی نشان می دهد در بازه زمانی سال های 1380 تا 1393 درآمد هر فرد شهری حدودا 90 درصد بیشتر از هر فرد روستایی بوده است .
این نسبت در سال های 1378 تا 1389 در بیشترین حد خود قرار داشته است و هر چند بعد از سال 1389 ، یعنی مقطع اجرای هدفمندی یارانه ها اندکی بهبود یافت اما وضعیت از سال 1391 به بعد ، با جهش قیمت ارز مجددا به روال سابق برگشت . بررسی ها نشان می دهد میزان درآمد هر فرد شهری در سال 1393 حدود 87 درصد بالاتر از درآمد یک فرد روستایی است . در حالی هدفمندی یارانه ها بهبود وضعیت زندگی در روستاها را سبب نشده است که یکی از اصلی ترین اهداف مجریان این طرح در دولت دهم بهبود وضعیت اقتصادی دهک های پایین و کم درآمد عنوان شده بود .
به این ترتیب ایجاد عدالت و افزایش سطح رفاه در خانوارهایی که در دهک های پایین درآمدی قرار دارند از شعارهای اولیه اجرای طرح هدفمندی یارانه ها بود، اما در عمل محقق نشد .


این عامل را می توان یکی از مهمترین انگیزه های جوانان روستایی برای مهاجرت دانست چرا که بسیاری از جوانان روستایی با هدف یافتن شغلی درآمدزا روستاها را ترک می کنند که این روند به خالی شدن منابع تولیدی کشور انجامیده است .


بررسی ها نشان می دهد فعالیت های دولت در سال های گذشته در روستاها به جای آنکه مبتنی بر نگاه توسعه ای باشد، بر نگاه عمرانی مبتنی بوده است .


بر این اساس برآوردهای صورت گرفته نشان می دهد بخش مهمی از درآمدهای روستاییان که در سال 1393، یعنی مقطع پایانی بررسی حتی از هزینه های این گروه از جمعیت کمتر شده است از محل فعالیت در حوزه کشاورزی حاصل شده است . بر اساس این گزارش در حال حاضر جمعیت روستاییان ایران به حدود سی درصد رسیده است .


تداوم این روند می تواند تهدید جدی برای اقتصاد کشور تلقی شود چرا که جمعیت مولد کشور در این راستا تحلیل رفته است. شهرنشین شدن بیش از 70 درصد از جمعیت ایران می تواند وابستگی کشور را به واردات مواد غذایی و ... افزایش دهد . رشد جمعیت شهری، رشد مصرف را نیز در پی دارد و برآوردهای کارشناسی نشان می دهد که سقوط جمعیت روستایی و رشد جمعیت شهری متناسب با بنیان های اقتصادی کشور نبوده است .



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب