نقش شهدای دفاع مقدس در تحولات ژئوپلیتیک منطقه
بهزاد سوکی عضو هیئت علمی گروه مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد کنگاور به مناسبت هفته دفاع مقدس در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری آنا اظهار کرد: تحولات ژئوپلیتیکی ناشی از جنگ ایران و عراق را میتوان بهعنوان نقطه عطفی در تغییر توازن قدرت در خاورمیانه در نظر گرفت و این جنگ، نهتنها موقعیت ایران را بهعنوان یک قدرت نظامی و سیاسی تثبیت کرد، بلکه با تضعیف عراق، به شکلگیری یک ساختار جدید در روابط منطقهای منجر شد.
وی اضافه کرد: در این میان، نقش شهدا در تحکیم موقعیت ژئوپلیتیکی ایران اساسی بود. ایثارگری شهدا، نماد مقاومت ملی و دفاع از تمامیت ارضی بود و بهعنوان نیروی محرک اصلی در تغییر معادلات قدرت در منطقه عمل کرد.
عضو هیئت علمی گروه مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد کنگاور عنوان کرد: پیش از جنگ، عراق بهعنوان یک قدرت مهم عربی با حمایتهای گسترده غربی و شوروی در پی تسلط بر منابع استراتژیک منطقه و ایجاد برتری ژئوپلیتیکی بود و صدام حسین قصد داشت با تصرف خوزستان و دستیابی به منابع نفتی بیشتر، قدرت خود را در خاورمیانه تقویت کند، اما جنگ طولانی و نتایج آن، این برنامهها را ناکام گذاشت.
سوکی متذکر شد: عراق نهتنها به اهداف خود دست نیافت، بلکه با ضعف اقتصادی و بیثباتی سیاسی مواجه شد و در مقابل، ایران با تکیه بر فداکاریهای شهدا و نیروهای مردمی، موفق شد از مرزهای خود دفاع کرده و اعتماد به نفس ملی و منطقهای خود را تقویت کند که در نهایت افزایش وزن ژئوپلیتیکی ایران در منطقه را به همراه داشت.
وی عنوان کرد: در طول جنگ، ایران با وجود فشارهای بینالمللی و تحریمها، توانست با اتکا به منابع داخلی و روحیه شهادتطلبی نیروهای خود، نقش ژئوپلیتیکی برجستهای پیدا کند.
عضو هیئت علمی گروه مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد کنگاور در ادامه توضیح داد: این روحیه ایثار و مقاومت که شهدا به آن معنا بخشیدند، به یکی از پایههای استراتژی دفاعی ایران تبدیل شد و در تغییر توازن قدرت منطقهای مؤثر بود.
سوکی یادآور شد: پس از پایان جنگ، ایران با بهرهگیری از این سرمایه معنوی و توان نظامی توسعهیافته، نفوذ خود را در کشورهای همسایه مانند عراق، سوریه و لبنان گسترش داد.
وی تشریح کرد: نقش شهدا بهعنوان نماد مقاومت در گسترش نفوذ ژئوپلیتیکی ایران در این کشورها، بهخصوص از طریق حمایت از گروههای مقاومت محلی و ایجاد محور مقاومت علیه قدرتهای فرامنطقهای تأثیرگذار بود.
عضو هیئت علمی گروه مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد کنگاور بیان کرد: در سطح ژئوپلیتیکی، شهادت رزمندگان ایرانی و جانفشانی آنها بهعنوان نماد مبارزه با تجاوز و دفاع از حاکمیت ملی، الهامبخش نیروهای مقاومت در سراسر منطقه شد و این تأثیر، نقش ایران را بهعنوان یکی از قدرتهای تعیینکننده در ساختار ژئوپلیتیکی خاورمیانه تقویت کرد و موجب تغییرات ژرف در الگوهای امنیتی و سیاسی منطقه شد.
انتهای پیام/