دانشگاه آزاد همدان در بهار علمی 37؛ از خاطرهبازی با مؤسس تا دستاوردهایی ماندگار
خبرگزاری علم و فناوری آنا- مهدی صفرزاده؛ بسیاری از ما وقتی به یک مجموعه، سازمان، دانشگاه یا هرجای دیگری پا میگذاریم نگرشی نسبت به چگونگی تشکیل آنجا نداریم، اینکه این مکان چه مسیری را طی کرده است، از کجا این گامها را آغاز کرده و در چه شرایط یا بحرانهایی قرار گرفته و با آن وجود روی پا ایستاده؛ راحت از کنار همهچیز میگذریم و آن را دستکم میگیریم.
حتی این احتمال وجود دارد که با حالت غرورآمیزی انتقادها و پیشنهادهای گوناگونی را هم ارائه دهیم، در بهترین حالت و اگر منصفانه هم آنجا را برانداز کنیم باز تا معیار و شاخصی نداشته باشیم متوجه بزرگی کار نمیشویم.
وقتی بدانیم این مجموعه یا این دانشگاه در چه زمانی و با چه سختیهایی ساخته شده و اکنون به کجا رسیده است به خوبی متوجه این پیشرفتها میشویم. اینکه بدانیم دانشگاه در چه شرایطی این قدمها را برای توسعه کشور برداشته، چه راههایی را رفته و اکنون کجاست، تصویر درست خود را در چشم ما ترسیم میکند.
واحد همدان بخشی از تلاشهای بیوقفه دانشگاه آزاد اسلامی در زمانی است که کشور بهخصوص نیمه غربی آن زیر آتش بیامان دشمن بود.
تاریخچهای پرفراز و نشیب
مؤسس و نخستین رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان در گفتوگو با خبرنگار آنا درباره تاریخچه تأسیس این دانشگاه میگوید: زمستان سال ۶۳ بهدنبال راهاندازی برخی از واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در تعدادی از شهرها برخی از علاقهمندان فرهنگی و بازاری نیز درصدد راهاندازی چنین دانشگاهی در همدان برآمدند. با جمعآوری مبلغی حدود ۳۶ هزار تومان گام اول برداشته شد، بعد از تأمین این مقدار کم که با کمک مردم و مسئولان انجام شد نداشتن محل، مشکلی حل ناشدنی بهنظر میرسید.
سیدعلی اکبر فامیل روحانی میافزاید: دوسال گذشت و مقرر شد محل شعبه بانک که در حد یک مغازه ۲۴ متری بود برای آغاز کار در اختیار ما قرار بگیرد و پس از دریافت مجوز، دانشگاه دو کارمند داشت؛ یکی رئیس بود و یکی هم معاون، دریافت کمکهای مردمی برای تهیه امکانات موردنیاز شرط اصلی بود! دوران دفاع مقدس بود و همدان یکی از شهرهای پشتیبانیکننده جبهههای نبرد حق علیه باطل به حساب میآمد، کمتر آدم خیّری را میتوانستیم پیدا کنیم که بتواند بخشی از نیازهای مالی دانشگاه را تأمین کند.
وی عنوان میکند: پاییز سال ۶۶ حزب جمهوری اسلامی شعبه همدان، اموال خود را به فروش رساند که برخی امکانات ازجمله یک دستگاه پیکان استیشن سبزرنگ باقیمتی نازل در اختیار ما قرار گرفت.
مؤسس و نخستین رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان متذکر میشود: برای خرید صندلی دانشجویی از طریق سازمان مرکزی قراردادی منعقد و سایر لوازم هم به تدریج تهیه شد. دفترچه ثبتنام کنکور کارشناسی ناپیوسته را چاپ کردیم و نام دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان در آن با چندین رشته گنجانیده شده بود و هنوز ما در همان مغازه فعالیت میکردیم.
فامیل روحانی بیان میکند: برای برگزاری آزمون سراسری پس از تلاش فراوان موافقت رئیس وقت دانشگاه بوعلی را جلب کردم و با تلاش فراوان مقدمات کار مهیا شد، روز کنکور واقعاً سرد بود و باد تندی در حال وزیدن بود، راهروهای دانشکده سرد شد و تعدادی از شیشههای سقف هم شکسته بود، داوطلبان در وضعیت دشوار، سرد و اسفباری با دستانی که از سرما توان نوشتن نداشت، پاسخنامهها را پرمیکردند.
وی تاکید میکند: هنوز احساس شرم میکنم که داوطلبان دختر و پسر تمام مشکلات را تحمل کردند و حرفی به من نزدند، به هر صورتی که بود آزمون سراسری برگزار شد.
دانشگاه آزاد همدان با سختیهای زیاد پا گرفت
مؤسس و نخستین رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان تبیین میکند: حال بیشترین گرفتاری فکری من تهیه محل مناسبی برای تأسیس دانشگاه با اتاقها و سالنهای مورد نیاز بود و در یکی از روزها که پیاده به سمت استانداری میرفتم، متوجه ساختمان آجری قدیمی نسبتاً وسیعی شدم که استفادهای از آن نمیشد و با تلاشهای فراوان توانستیم اجازه استفاده از آن را کسب کنیم و نخستین کاری که کردم تابلوی دانشگاه را بر سردر ورودی ساختمان نصب کردم.
فامیل روحانی خاطرنشان میکند: وقتی این ساختمان در اختیار ما قرار گرفت با تهران تماس گرفتم و صندلیهای سفارششده را به همدان فرستادند و وقتی کامیون حامل صندلیها رسید من و یکی از کارمندان در محل بودیم، راننده به من گفت به رئیس بگو چند نفر خدمتکار را برای تخلیه بار صدا بزند! خودم مشغول جابهجا کردن صندلیها شدم، اما به راننده نگفتم که رئیس دانشگاه من هستم!
وی در ادامه توضیح میدهد: مراسم افتتاح را در حضور مرحوم آیتالله موسویهمدانی و جمعی از دانشگاهیان، استاندار، فرماندار، بازاریان و معاریف شهر برگزار کردیم، در این جلسه چکی به مبلغ 500 هزارتومان بهوسیله نماینده مرحوم حاج آقا علاقبندیان به دانشگاه هدیه شد که تنها کمک چشمگیر مالی برای دانشگاه بهحساب میآمد.
مؤسس و نخستین رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان ادامه میدهد: به این ترتیب دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان ۲۵ مرداد ۱۳۶۶ افتتاح شد و همان سال با بیش از ۶۰۰ دانشجو و ۱۳ رشته تحصیلی در سطوح کاردانی و کارشناسی پیوسته و ناپیوسته فعالیت خود را شروع کرد.
فامیل روحانی تشریح میکند:، اما امروز دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان پس از ۳6 سال فعالیت با مجموعهای به وسعت بیش از ۱۴۰ هکتار و با نزدیک به ۱۰ هزار و ۲۰۰ دانشجو، بیش از ۳۱۳ عضو هیئت علمی، ۴۶۱ دستیار آموزشی و هیئت علمی وابسته و ۲۵۹ کارمند، ۲۱۴ رشته در مقاطع مختلف تحصیلی از کاردانی تا دکتری و ۷۲ هزار فارغالتحصیل با درجه جامع است که به فضل الهی بهعنوان نگینی دانشگاهی در غرب کشور میدرخشد.
دستاوردهای دانشگاه آزاد همدان در حوزههای پژوهشی و فرهنگی
سرپرست فعلی دانشگاه آزاد اسلامی استان همدان هم در گفتوگو با خبرنگار آنا درباره وضعیت فعلی این دانشگاه میگوید: در حوزه آموزش تأسیس هفت دانشکده جدید براساس سند تحول و تعالی دانشگاه، راهاندازی مدرسه عالی مهارتی حسابداری، ارتقای سه عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان همدان به مرتبه استادی، ارتقای ۹ عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان همدان به مرتبه دانشیاری، تأسیس رشتههای مهندسی بهداشت - ایمنی و محیطزیست، فیزیولوژی ورزشی، آسیبشناسی ورزشی، مدیریت ورزشی، حقوق خصوصی و مکاترونیک در مقطع کارشناسیارشد در دانشگاه آزاد اسلامی استان همدان، کسب رتبه همت عالی در شاخص ثبتنام پذیرفتهشدگان دانشگاه و کسب مجوز دوساله اعتباربخشی در رشتههای دایر علوم پزشکی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از اقدامات سال گذشته در این واحد دانشگاهی بود.
غلامرضا خاکساری همچنین در حوزه پژوهش به انعقاد تفاهمنامه همکاریهای علمی و پژوهشی بین دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان و شرکت صنایع غذایی سحر، تصدی دبیرخانه کارگروه صنعت و دانشگاه در استانداری همدان، برگزاری دورههای درآمدزا (شامل قراردادهای نظام مهندسی، استانداری و اداره برق و ...) بالغ بر ۴۵ میلیارد ریال، جذب ۱۵ میلیارد ریال حمایت از معاونت علمی ریاست جمهوری برای سرای مبل و منبت، افزایش سه برابری مبلغ طرحهای بروندانشگاهی (به مبلغ ۱۲ میلیارد ریال)، قرار گرفتن عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان در فهرست ۲ درصد دانشمندان برتر جهان برای سومین سال متوالی، تأسیس و اخذ مجوز دو نشریه علمی از کمیسیون نشریات دانشگاه آزاد، کسب رتبه برتر در بخش کتب تالیفی در جشنواره فرهیختگان ۱۴۰۲ و برگزاری رویداد صدرا با شعار «صنعت، دانشگاه، راه اشتغال» اشاره میکند.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی همدان در حوزه معاونت توسعه و مدیریت منابع وصول ۹۸ درصد مطالبات جاری در دو نیمسال گذشته، وصول ۸۰ میلیارد ریال از مطالبات معوقه، افزایش سه برابری درآمد غیرشهریهای نسبت به سال گذشته به بیش از ۲۵ میلیارد تومان از جمله دستاوردها برمیشمارد.
خاکساری عنوان میکند: در حوزه فرهنگی دانشجویی کسب رتبه دوم دانشگاه آزاد اسلامی استان همدان در جشنواره ملی رشد، برگزاری جشنواره «مشق انتظار» از سری برنامههای جشنواره امامت و مهدویت دانشگاه آزاد اسلامی و کسب رتبه برتر کشور، کسب رتبه نخست جایزه ملی ایثار توسط دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی همدان، حضور ۱۶۶ تیم کرسی آزاداندیشی و راهیابی ۱۲ تیم دانشگاه آزاد اسلامی استان همدان به مرحله کشوری رویداد ملی کرسیهای آزاداندیشی، کسب مقام نخست بخش سیاسی سومین رویداد ملی کرسیهای آزاداندیشی، کسب چهار رتبه برتر در بیست و هفتمین دوره مسابقات قرآن و عترت دانشگاه آزاد اسلامی توسط استادان و کارمندان دانشگاه آزاد اسلامی استان همدان و کسب عنوان نخست در بخش استادان در نخستین رویداد ملی مشق امید در ۳۶ سالگی دانشگاه از دیگر فعالیتهاست.
وی خاطرنشان میکند: کسب عنوان قهرمانی توسط دانشجویان همدان درمسابقات ورزش زورخانهای دانشجویان پسر دانشگاه آزاد اسلامی کشور در سه سال متوالی، میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی همدان از مسابقات انتخابی تیم ملی کاراته قهرمانی کشور، بزرگترین رویداد ورزش زورخانهای و کشتی پهلوانی کشور، مسابقات تکواندو دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی کشور، مسابقات انتخابی تیم ملی جوانان در رشته وزنهبرداری، مسابقات دوچرخهسواری نوجوانان کشور انتخابی تیم ملی، افتتاح مرکز حرکات اصلاحی تحقیقات سنجش و تصحیح بیومکانیک در مدارس سمای غرب کشور و انعقاد تفاهمنامه با آموزش و پرورش، کسب سه مدال طلا توسط دانشجویان پسر در مسابقات کاراته، کسب یک مدال طلا و دو مقام سومی توسط دانشجویان دختر کسب مدال طلا مسابقات کشتی آزاد دانشجویان جهان، کسب عنوان قهرمانی مسابقات دوومیدانی پیشکسوتان کشور توسط کارمند دانشگاه آزاد اسلامی همدان از دیگر افتخارات دانشگاه آزاد اسلامی همدان است.
دبیر هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی استان همدان درباره عمکرد حوزه معاونت سما عنوان میکند: اخذ مجوز تأسیس هشت مدرسه جدید برای راهاندازی در شهرستانهای ملایر، تویسرکان، همدان، بهار و کبودرآهنگ، کسب رتبه پنج کیفیت آموزشی بین استانهای کشور، برنامهریزی برای وصول ۱۵۰ میلیارد ریال درآمد غیرشهریهای در استان همدان، افزایش هفت برابری دانشآموزان برتر استان همدان برای حضور در مسابقات کشوری قرآن و عترت دانشآموزی نسبت به سال گذشته و تأسیس بیستمین مدرسه در سمای استان همدان در سال تحصیلی جاری از دیگر موفقیتها در این دانشگاه است.
وی تأکید میکند: امید است با توکل به خداوند متعال و در پرتو حمایتهای مستمر دکتر طهرانچی و سایر مسئولان فرهیخته و در راستای منویات مقام عظمای ولایت همچنان در امتداد اهداف مربوط به کیفیتبخشی دانشگاه آزاد اسلامی همچنان به سوی دانشگاهی فعال، پویا و کارآفرین، در ارتقای و رشد و توسعه اقتصادی کشور سهم مؤثری داشته و در انجام امور آموزشی و پژوهشی به اقشار مختلف جامعه و پیشتازی در تولید علم، نظریهپردازی و ارائه اندیشه، پیشتاز بوده و هرچه بیشتر به استاندارهای بینالمللی نزدیکتر شده و گامهای بلندتری برداریم.
انتهای پیام/