ضرورت مشاوره رایگان برای تشخیص زودهنگام اوتیسم
گروه سلامت خبرگزاری علم وفناوری آنا، اوتیسم نوعی اختلال است که منجر به ایجاد نقص در مهارتهای ارتباطی و اجتماعی افراد میشود. این بیماری همراه جنین است و پس از تولد با توجه به علائم تکرار شونده از ششماهگی تا آغاز سهسالگی قابل تشخیص است.
بسیاری از والدین به دلیل آشنا نبودن با پیامدهای این بیماری و علائم شناخته شده آن تشخیص آن را به تعویق میاندازند و به این شکل سن طلایی پیشگیری از بروز رفتارهای ناهنجار بیشتر را در این دسته از بیماران از دست میدهند. در گزارش پیش رو «سید محمدعلی میری» مدیر انجمن مطالبهگری اوتیسم از اقدامات این مرکز برای بهبود علائم این اختلال در مبتلایان میگوید.
به ازای هر ۱۵۰ تولد یک نوزاد به اوتیسم مبتلاست. متاسفانه دلیل ایجاد این بیماری همچنان در نقطه کور پژوهشهای متخصصان قرار دارد، اما گفته میشود علائمی مانند استرس مادر در دوران بارداری، آلودگی هوا و تغذیه نامناسب از عوامل شکل دهنده این بیماری در جنین است. کودکان مبتلا به اوتیسم ظاهری مانند کودکان سالم دارند و بعد از چند ماه با توجه به اختلالهای ارتباطی میتوان علائمی از این بیماری را در آنها تشخیص داد.
سید محمدعلی میری میگوید: سن طلایی تشخیص این بیماری سهسالگی است: «بسیاری از خانوادههای آگاه پیش از آغاز یکسالگی متوجه علائمی در کودکان مبتلا به اوتیسم میشوند. برخی از این علائم شامل عدم تماس چشمی و واکنش ناگهانی به صداها و بوها و لمسها هستند. این شواهد باید به عنوان علائم هشدار برای والدین عمل کند؛ البته تشخیص قطعی اوتیسم امری زمانبر است و ممکن است نیاز باید کودک بارها مورد معاینه قرار بگیرد.
اوتیسم درمان دارد؟
عوامل قطعی شکل گیری این اختلال ناشناخته هستند و شاید به همین دلیل است که همچنان درمان قطعی نیز برای این بیماری وجود ندارد. دبیر انجمن مطالبه گری اوتیسم در این باره میگوید: «تا به حال درمان قطعی یا پیشگیری دائمی که منجر به درمان شود برای اوتیسم شناخته نشده است. با این حال روشهایی در کاهش علائم موثر هستند. این موضوع مشروط به این است که ابتدا در سن طلایی این بیماری تشخیص داده شود و سپس از سطوح پیشگیری متعدد بنا بر وضعیت علائم و رفتار بیمار استفاده شود.»
میری ادامه میدهد: «باید توجه داشت که پیشگیری از تشدید علائم نیز امری زمان براست و صبوری اطرافیان را برای همراهی با بیمار طلب میکند. نباید این امر بی اهمیت تلقی شود؛ چراکه برخی از خانوادهها با شنیدن این موضوع که اوتیسم درمان ندارد از پیگیری وضعیت کودک یا نوجوان شان ناامید میشوند و همین موضوع علائم این بیماری را تشدید میکند و ممکن است کار بیمار به جایی برسد که نیاز به مراقبت دائم در همه امور داشته باشد.»
اهداف انجمن اوتیسم ایران
تا پیش از دهه ۹۰ آگاهی چندانی درباره این بیماری وجود نداشت. انجمن اوتیسم در سال ۱۳۹۲ با مجوز وزارت بهداشت آغاز به کار کرد تا در زمینه آگاهی بخشی درباره این اختلال فعالیتهای خود را آغاز کند. خدمات این انجمن مردم نهاد به این موضوع خلاصه نشد و با افزایش تعداد مطالبه گران و شیوع این اختلال خدمات این انجمن نیز گستردهتر از قبل شد.
میری در این باره میگوید: «خانوادههای زیادی در طول این مدت عضو این انجمن شده اند. خوشبختانه شرایطی فراهم شده که این خانوادهها بتوانند در مورد راهکارهای پیشگیری سطوح ۲ و ۳ مشاوره تخصصی دریافت کنند. برنامههای متعددی برای بیماران و خانوادههای آنها در این انجمن به اجرا میرسد و آگاهی بخشی و مطالبه گری درباره این بیماری و بیماران و خانوادههای آنان از مهمترین اولویتهای این انجمن به حساب میآید.»
اختصاص بودجه به بیماران اوتیسم
سالها طول کشید تا اوتیسم در طیف بیماریهای خاص پذیرفته شود. مدیر مطالبه گری انجمن اوتیسم در این باره میگوید: «نهادهای مختلفی این تلاش را داشتند تا این بیماری در جامعه بیشتر مورد توجه قرار بگیرد. در همین راستا با تلاش ارگانهای مختلف و انجمن اوتیسم سرانجام این بیماری از سوی مجلس شورای اسلامی در طیف بیماریهای خاص قرار گرفت و برای آگاهی بخشی و کمک به بیماران اوتیسم و خانوادههای آنها بودجهای نیز در نظر گرفته شد.»
معافیت از خدمت برای مبتلایان اوتیسم
اوتیسم درهمه بیماران علائم و رفتارهای مشترک ندارد. برخی از بیماران با آموزش و پیشگیریهای سطح ۲ و ۳ و پیگیری دائم والدین و اطرافیان بهبود نسبی در رفتار خود دارند و با هنجارها همراهتر هستند. بسیاری از این افراد همراه با دانش آموزان عادی میتوانند در کلاسهای درس حضور پیدا کنند. در سالهای گذشته تنها بیمارانی که علائم شدیدی از خود بروز میدادند ازخدمت سربازی معاف میشدند، اما اکنون تمام طیفهای اوتیسم مشمول معافیت هستند. این جزو سرفصلهای مطالبه گری در انجمن اوتیسم بود و خوشبختانه این مطالبه به مرحله اجرایی شدن رسید.
مشاوره رایگان برای خانواده بیماران
بسیاری از علائم اوتیسم در جامعه ناشناخته هستند. وقتی والدینی متوجه میشوند که کودک شان به این اختلال دچار شده است نوعی فروپاشی روانی را تجربه میکنند. میری در این باره میگوید: «در بسیاری از موارد اطلاعات دقیقی از این بیماری در دسترس این خانوادهها نیست و این افراد به زعم ما به سرعت به مشاوره نیاز پیدا میکنند. یکی از اهداف انجمن اوتیسم این است که همواره در دسترس این افراد باشد تا با راهنمایی کامل پروسه پذیرش بیماری به سرعت سپری شده و این والدین در مسیر پیشگیری از این بیماری موفق عمل کنند. کافی است این عزیزان با شماره ۴۰۸۸۵۰۰۰» تماس بگیرند تا به طور رایگان بتوانند از مشاروه در این انجمن بهرهمند شوند.»
انتهای پیام/