مهدویان: هیچ وقت به اینکه ممکن است حاج احمد متوسلیان زنده باشد فکر نکردم
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، در ابتدای نشست رسانهای فیلم «ایستاده در غبار» حبیبالله والینژاد تهیهکننده فیلم گفت: «خوشحالم نشست را زمانی برگزار میکنیم که اخبار خوبی از حاج احمد متوسلیان به گوشمان میرسد.»
وی در ادامه در پاسخ به نخستین پرسش که در مورد موضوع دلگیری خانواده متوسلیان و اعتراضهایی بود که به فیلم داشتند، گفت: «یک سری از ناهماهنگیها باعث ایجاد ناراحتی شد. این گونه نبود که خانواده متوسلیان راضی نباشند، تعاملی با خانواده تا همین لحظه داشتهایم. این شرایط برای همه فیلمها وجود دارد و وقتی فیلمی درباره فردی ساخته میشود، نظرهای مختلفی از جانب خانواده شکل میگیرد، ولی ما سعی کردیم همه نظرات را در ساخت فیلم استفاده کنیم.»
مهدویان نیز در این رابطه شرح داد: «به هر حال وقتی فیلم حاضر شد و بعد از اینکه خانواده دیدند، نظراتی داشتند و بخشهایی از فیلم ابهاماتی داشت که میخواستند برطرف شود. بعد از جشنواره جلسات زیادی با آنها داشتیم و درباره این صحنهها صحبت کردیم و رویه ما این بود که اگر قرار است فیلم اکران شود، مورد تایید خانواده حاج احمد باشد، به همین دلیل بخش هایی از فیلم را به خواست خانواده کوتاه کردیم که البته زیاد نیست و به روایت فیلم ضربه نمیزند. از طرف دیگر خانواده هم با ما تعاملهایی داشتند و با اینکه صحنههایی بود که دوست نداشتند در فیلم باشد، اما به دلیل اینکه به روند فیلم آسیب میزد، پذیرفتند که در فیلم باقی بماند.»
وی ادامه داد: «فیلم نسبت به نسخهای که در جشنواره دیدیم، در مجموع ۲-۳ دقیقه کوتاهتر شده ولی سعی ما این بود که به فیلم آسیب زده نشود. خانواده متوسلیان در طول راه در کنار ما بودند و قرار است در همه لحظههای دیگر هم کنار ما باشند.»
مهدویان: فیلم بعدیام لزوما در مورد قهرمانان جنگ نیست
مهدویان در پاسخ به این پرسش که پس از ساخت «آخرین روزهای زمستان» و «ایستاده در غبار» قرار است شخصیت فیلم بعدیتان چه کسی باشد، گفت: «معلوم نیست که بخواهم به همین شکل و درباره یکی از قهرمانهای جنگ فیلم بسازم. در این مدت به موضوعات مختلفی فکر کردهام و سوژههای متفاوتی را هم در ذهن دارم.»
وی اظهار کرد: «در حقیقت در پس ذهنم خیلی دوست دارم که این فیلم ساختن درباره قهرمانهای جنگ تبدیل به یک سهگانه شود، اما این سومی لزوما فیلم بعدی من نخواهد بود ولی قطعا ادامه تلاشی است که از «آخرین روزهای زمستان» شروع کردم. خیلی دوست دارم فیلمی درباره محمد بروجردی بسازم، پژوهشهایی هم در این زمینه انجام دادهام و ایدههایی دارم و مطمئن هستم که فیلم متفاوت خواهد شد، حتی خیلی متفاوتتر از آنچیزی که در «ایستاده در غبار» دیدیم.»
در ادامه والینژاد در مورد اکران این فیلم گفت: «ما به دنبال شرایط مناسب برای اکران این فیلم بودیم و در نهایت اکران رمضان را مناسب نمایش آن دانستیم. همانطور که به تولید فیلم فکر میکنیم، به پخش آنهم فکر میکنیم، به همین دلیل همیشه به این فکر بودیم که چه زمانی برای اکران مناسب است و منتظر بودیم شرایط مناسب برایمان به وجود بیاید که این موقعیت در بهترین زمان ممکن به وجود آمد.»
مهدویان در ادامه درباره نمایش «ایستاده در غبار» در گروه سینمایی «هنر و تجربه» و اکران گسترده عمومی به صورت همزمان توضیح داد: «در ابتدا تصور روشنی از اکران فیلم در گروه هنر و تجربه نداشتیم برخی از دوستان مخالف این کار بودند اما خودم جزو کسانی بودم که از این پیشنهاد استقبال کردم زیرا از ابتدا به دنبال یک اکران طولانی با تعداد سالنهای کم بودیم، زمانی که اکران «هنر و تجربه» مطرح شد شرایطی پیش آمد که ما هم اکران گسترده داشته باشیم و هم اکران طولانی هنر و تجربه که این به نفع فیلم بود.»
وی ادامه داد: «در حقیقت سینماهای هنر و تجربه ارزش افزودهای است که به اکران ما اضافه شده و امیدوارم به اکران عمومی ما کمک کند. گروه هنر و تجربه تماشاگر بالقوهای دارد، تبلیغات دارد و سینماهایی را هم در اختیار دارد. بنابراین موقعیت خوبی برای فیلم «ایستاده در غبار» خواهد بود.»
این کارگردان در مورد درخواست ارگانها برای دریافت بلیت گفت: «با توجه به اینکه این فیلم یک اثر دفاع مقدسی است بسیاری از نهادها دوست دارند تا این فیلم را ببینند اما هنوز درخواست بلیت از ما نکردهاند.»
وی در مورد پیش فروش بلیتهای فیلم بیان کرد: «از اواخر هفته گذشته پیش فروش بلیتها در تعدادی از سالنها آغاز شده است. آنچه که ما میدانیم پیش فروشها به گونه ای انجام شده که باعث شده تا با ما تماس بگیرند و از ما بپرسند که آیا خودمان بلیت تهیه کردهایم یا خیر و این سوال نشان میدهد که در بحث پیش فروش اتفاقات خوبی رخ داده است.»
مهدویان اظهار کرد: «به هر حال من دوست دارم این فیلم در سینماها دیده شود، مردم بیایند و فیلم را ببینند، برایم خیلی جالب است که بدانم آیا مردم با این نوع فیلمها و این شکل از روایت ارتباط برقرار میکنند و نظرشان چیست.»
کارگردان «ایستاده در غبار» در مورد انتخاب هادی حجازیفر برای نقش حاج احمد متوسلیان گفت: «ما تجربهای در آخرین روزهای زمستان در انتخاب بازیگر داشیم. نقشها سخت بود، مخصوصا که فیلم شیوه رئالیستی داشت و بازیگر همه امکاناتی که برای بازیگری دارد را باید از خودش بگیرد و به یک بازی واقعی برساند. به دنبال بازیگر چهره هم نبودیم که آشنایی در ذهن مخاطب دارند. از همان ابتدا هادی حجازیفر یکی از گزینهها بود. من عکسهای او را دیده بودم، اما میگفتم نه، چون گریم سنگینی لازم داشت.»
وی ادامه داد: «آدمهای دیگری آمدند که حتی تست گریم هم زده شد، اما هیچ کدام قامت حاج احمد را نداشتند. بچهها باز هم هادی را پیشنهاد دادند و روزی که هادی برای تست گریم آمد، استایل و راه رفتنش به نظرم خیلی مناسب بود. تنها نگرانیام گریم سنگین بود که در صحنههای مختلف مثل بالا و پایین رفتن از کوه و برف و باران و... بتواند با آن گریم سنگین بازی کند. این طور شد که او را به دست شهرام خلج سپردیم و نتیجه خیلی خوب شد و او بهترین انتخاب برای این نقش بود.»
مهدویان در پاسخ به این پرسش که زمانی که خبر احتمال زنده بودن احمد متوسلیان را شنید چه احساسی داشت بیان کرد: «وقتی این خبر را شنیدم بیش از هر چیز برای من حس عجیبی را به همراه داشت. شرایط به گونهای بود که بعضی از افراد به من زنگ میزدند و میگفتند که آیا این کمپین حمایت از آزادی احمد متوسلیان جزو برنامههای اکران این فیلم است یا خیر که من جواب منفی میدادم. مساله این است که خبر زنده ماندن احمد متوسلیان بعد از سالها، درست همزمان با اکران این فیلم سینمایی منتشر شد و این برای من بسیار شگفتانگیز بود.»
مهدویان: حضور حاج احمد در اکران فیلم شبیه یک رویا است
وی ادامه داد: «قبلا در جایی گفتم که دوست دارم حاج احمد به ایران بازگردد و این فیلم را ببیند اما در واقعیت این مساله برای من یک تصور دور است و بیشتر شبیه یک فانتزی است تا واقعیت. به هر حال من نیز مانند دیگران مخاطب اخبار و اظهاراتی هستم که در مورد زنده ماندن احمد متوسلیان منتشر میشود.»
وی در پاسخ به این پرسش که فیلم «ایستاده در غبار» داستانی است یا مستند گفت: «اگر سینما را مانند انسان فرض کنیم میتوانیم آن را به دو گروه مرد و زن تقسیم کنیم اما در این میان موجودات زنده هم مواردی هستند که نه زن هستند و نه مرد اما به هر حال آنها هم انسان هستند، فیلم من نیز یک موجود ترنس است که نه مستند است و نه داستانی ولی بی شک سینما است با روشی متفاوت برای روایت. فیلم برای نمایش در سینما ساخته شده و طراحی شده که بر روی پرده سینما دیده شود. ما در این فیلم به عنوان یک اثر سینمایی از لحاظ صحنهپردازی، اجرای سکانسها و طراحی هیچ چیز کم نگذاشتهایم.»
در ادامه والینژاد در پاسخ به این پرسش که نهادهای مختلف تا چه اندازه در ساخت این اثر همکاری کردهاند، گفت: «همهجا گفتهام که احساس میکنم دینی دارم و دین خودم را ادا میکنم. «ایستاده در غبار» یک فیلم ملی و مردمی است و همه به ما کمک میکنند، همه پای کار آن هستند هم نظامیها، هم فرهنگیها و هم مردم. نباید فراموش کنیم که فیلمی درباره حاج احمد متوسلیان ساختهایم که همه برای بهتر دیده شدن آن کمک میکنند.»
وی ادامه داد: «بیشترین همراهی را ارگانها و سازمانها داشتند. چون ما را باور کردند و در کنار ما قرار گرفتند. ما این خط شکنی را در روایت فتح هم داشتهایم و حالا هم در موسسه فرهنگی اوج این کار را انجام میدهیم. روایت کردن به درستی نقشه راه و پژوهش میخواهد ولی آنچه که خروجی آن و نتیجه خوبی است که داد.»
والی نژاد افزود: ««ایستاده در غبار» شروع فیلمسازی دفاع مقدس است و این نوید را میدهد به فیلمسازهایی که میخواهند در این زمینه فیلم بسازند. این فیلم به روایت محمدحسین مهدویان است؛ شاید دوستان دیگری هم بیایند که طرحها و روایتهای دیگری داشته باشند و ما هم استقبال میکنیم. ما از هرچیزی که بتواند الگوی مناسبی برای جوانها و دنیای امروز باشد، استقبال میکنیم.»
مهدویان در ادامه در مورد سینمای دفاع مقدس گفت: «یک واقعیتی وجود دارد که کار کردن درباره جنگ کار سختی است و وقتی بخواهید به یک روایت شخصی از موضوعات جنگ برسید، کار سختی است و آدم باید پوست کلفت باشد که بتواند در راه بماند. باید تعاملات زیادی داشت و با خیلی از آدمها حرف بزنی که حتی دوست نداری و فایدهای برای فیلمت هم ندارد. اما وقتی میخواهی درباره جنگ فیلم بسازی باید این کار را انجام بدهی.»
وی ادامه داد: «آقای والینژاد همیشه کارها را بر عهده میگرفت. اینکه «آخرین روزهای زمستان» ساخته شد و فیلم را از خودم بدانم، به دلیل حضور والی نژاد در این مسیر بوده است.»
این کارگردان در ادامه گفت: «فیلمنامههایی مانند «ایستاده در غبار» و «آخرین روزهای زمستان» که تنها ایدهای در ذهن هستند، برای اینکه روی کاغذ بیایند، کار سختی است. ولی غیر از این سختیها نگه داشتن کار بود؛ جاهایی بود که فکر میکردم شاید اصلا نتوانیم این مسیر را ادامه دهیم اما شرایط فراهم و فیلم ساخته شده است، ولی هنوز از تونل مرگ خارج نشدهایم و تازه میانه راه هستیم.»
مهدویان در ادامه و در پاسخ به خبرنگار آنا مبنی بر اینکه در طول ساخت فیلم و تا قبل از این اواخر که بحث زنده بودن حاج احمد متوسلیان مطرح شود، آیا به این موضوع فکر میکردید و آیا فیلم چنین چیزی را تایید میکند، گفت: «من هیچوقت فکر نمیکردم که حاج احمد زنده باشد و زمان ساخت فیلم نیز مثل همه آن ۳۴ سال قبل بود. خودم هم هیچ وقت فکر نمیکردم که بعد از ساخت فیلم و در زمان اکران آن این بحث پیش بیاید.»
علی سرتیپی: کیفیت صدا و تصویر در اکران بیش از هر چیز برایمان اهمیت دارد
علی سرتیپی نیز در پاسخ به خبرنگار آنا در مورد اینکه برای اکران فیلم که همزمان با اکران تعدادی فیلم پرمخاطب است، چه برنامههایی دارید، گفت: «خودم فیلم را قبل از جشنواره دیدم و حس میکردم که اثر متفاوتی است. شاید حتی تصور این را داشتم که به تماشای یک فیلم مستند مینشینم اما این طور نبود و دوست داشتم فیلم به خوبی دیده شود.»
وی افزود: «بعد از جشنواره قرار بود فیلم را در اردیبهشت اکران کنیم که این اتفاق نیفتاد. حتی بعد از آن هم قرار بود به اکران عید فطر برسیم که البته زودتر شد. برنامهریزی با تعداد زیادی سینما و سانس داریم، چون معتقدیم اگر فیلم به خوبی معرفی شود، مخاطب عام دارد و پیش فروشی هم که به تازگی شروع کردیم، خیلی خوب فروش رفته و این نشان میدهد در اکران عمومی موفق خواهد بود.»
سرتیپی شرح داد: «وقتی ژانرهای مختلف در کنار هم قرار میگیرند، هیچ کدام از این فیلمها آسیب نمیبینند. نوروز نشان داد که با اکران طیفهای مختلفی در سینما افراد مختلف به سینما میآیند. فیلمهای خوبی هم در کنار «ایستاده در غبار» هستند و دیده میشود و حتی کمک میکنند که «ایستاده در غبار» هم دیده شود.»
وی ادامه داد: «در اکران «ایستاده در غبار» بیش از هر چیز کیفیت صدا و تصویر برایمان مهم است و برایمان اهمیت داشت که سینماهایی که در تهران و شهرستانها انتخاب کردیم، کیفیت صدا و تصویر بالایی داشته باشند. اگر فیلمها به خوبی و درست معرفی شوند، فروش خوبی خواهند داشت.»
سرتیپی در ادامه اظهار کرد: ««ایستاده در غبار به هیچ عنوان فیلم جناحی نیست و همه آن را دوست دارند و طیفهای مختلف با آن ارتباط برقرار میکنند. هنرمندان زیادی فیلم را دیدهاند و آن را دوست داشتهاند. فکر میکنم این علاقه به دلیل صداقتی است که در فیلم وجود دارد. ساخت خوب و استاندارد هم نظر مثبت ایجاد میکند. عمدهترین مسئله ما اکران در داخل کشور است. برنامهریزیهایی هم برای اکران فیلم در کشورهایی که ایرانیهای زیادی در آنجا ساکن هستند، داریم.»
مهدویان در ادامه در مورد حمایت سایر سینماگران از این فیلم گفت: «خوشبختانه دوستان ما در سینما این فیلم را بسیار دوست داشتند و از آن حمایت کردند، مطمئنم اگر دوست نداشتند هرگز این کار را انجام نمیدادند. به هر حال فیلم هایی مانند «ایستاده در غبار» و «ابد و یک روز»، فیلمهایی هستند که اهالی سینما آن را دوست داشتند و از آن حمایت کردند و این حمایت شاید به این دلیل است که منتظر دیدن فیلم خوب از ما جوانترها نبودند و احساس کردند که باید این تصورات را در ذهن دیگران هم تغییر دهند. نکته دیگر هم این است که لطف دارند و ما فیلمسازهای جوانی هستیم که در سینما کار میکنیم و نیاز به حمایت داریم و اگر این حمایتها نباشد، ما هم نمیتوانیم کار کنیم.»
وی ادامه داد: «از میان سینماگران، هنرمندانی همچون رضا عطاران، شبنم مقدمی، بهنوش بختیاری، مهرداد صدیقیان، نیکی کریمی، پیمان معادی و حبیب رضایی از این فیلم حمایت کردند. به هر حال رسانههای اجتماعی بسیار قوی، تاثیرگذار و کم هزینه در زمینه تبلیغات هستند و این دوستان ما را در این راه حمایت کردند.»
هادی حجازیفر: قرار بود فیلمبرداری «ایستاده در غبار» در تهران باشد اما کل ایران را گشتیم
در ادامه این نشست هادی حجازیفر بازیگر نقش حاج احمد متوسلیان نیز اظهار کرد: «پیشنهاد دو سه کار داشتم که به دلیل اینکه فیلمبرداری در کویر بود نپذیرفتم البته در زمان عقد قرارداد فیلم ایستاده در غبار» هم به من گفتند که فیلمبرداری فقط در تهران است، اما اینطور نبود و ما چند شهر ایران را گشت زدیم.»
وی افزود: «به هر حال تئاتر جایی است که من در آن یاد می گیرم و عزت نفس پیدا می کنم. دعوت به کاری که برای این فیلم اتفاق افتاد برای من رویایی بود و خیلی خوب بود. برای کار ارزش افزوده داشتم و به آن آسیب نزدم. دغدغه من بازیگری است و فکر میکنم هنوز در تئاتر میتوانم خیلی چیزها را یاد بگیرم.»
وی همچنین در پی صحبت مهدویان که گفت هادی در تمام اکرانهای این فیلم حضور دارد و فیلم را با مردم میبیند، گفت: «من همه اکرانهای مردمی را دیدم. خودشیفتگی است! اما بخشی از آن به واکنشهای مخاطبین برمیگردد و دوست دارم ببینم چه برخوردی نسیت به بخشهای مختلف دارند و خوشبختانه بدون گریم هم قابل شناسایی نیستم.»
در ادامه مهدویان بیان کرد: «جنگ موضوع جذابی برای فیلم ساختن است و در دنیا کارگردانهای زیادی دوست دارند در این زمینه کار کنند، اما در ایران این طور نیست. چون بخشهایی که برای این سینما خرج میکنند، آن را در دست گرفتهاند و از آن چیزی باقی نمانده است. در حالی که جنگ بستر خوبی برای پرداخت به درام است و انسان میتواند با موضوعات مختلفی مواجه شود.»
وی همچنین در بخشی از سخنانش در مورد سینما کودک اظهار کرد: «همچنین فکر میکنم که ما برای بچهها فیلم خوب نداریم و اگر شرایطی به وجود بیاید و بتوانیم فیلمهای شاد و پر از شلوغی برای آنها بسیازیم قدم موثری است زیرا اصلا علاقه ما به سینما به دلیل دیدن فیلمهای کودکی بوده است. بچههای امروز سینما ندارند و حتی بیشتر از ما احتیاج دارند و از همین رو من خودم را خیلی محدود به ژانر نمیکنم.»
وی همچنین در مورد اکران خارجی فیلم گفت: «این سبک میتواند برای مخاطب خارجی جذاب باشد، اما من درباره این موضوع و پرداخت خیلی به مخاطب خارجی فکر نکردم.»
در ادامه محمدرضا شجاعی مدیر هنری این فیلم بیان کرد: مهارت، هدایت و مراقبت توسط مهدویان و والی نژاد در این کار به چشم می خورد و همین مساله سبب شد تا «ایستاده در غبار» نتیجه خوبی به همراه داشته باشد.
رونمایی از سایت فیلم سینمایی «ایستاده در غبار» پایان بخش این مراسم بود.
انتهای پیام/