کنترل و مدیریت آسیبهای اجتماعی زنان سرپرست خانوار
به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، زنان به عنوان نیمی از پیکرۀ هر جامعه به تناسب نقش خود، نقشهای بسیار مهمی را در زندگی اجتماعی ایفا میکنند و باید گفت زنان از مهمترین مخاطبان و گروههای اجتماعی مؤثر در فرایند توسعه به در اجتماع هستند و در هر جامعهای عامل مؤثری در پیشبرد اهداف توسعهاند.
صالحالدین قادری (دانشیار جامعهشناسی دانشگاه خوارزمی) در مقالهای با عنوان «کنترل و مدیریت آسیبهای اجتماعی زنان سرپرست خانوار» به این موضوع میپردازد که زنان سرپرست خانوار یکی از گروههای اجتماعی هستند که ازنظر اجتماعی وظیفههای زیادی دارند و توانمندی آنها به قدرتمندی اعضای خانواده میانجامد.
قادری در پژوهشی به واکاوی طرح «سپکم» که اختصار «سامانه/ اپلیکشن پایش، کنترل و مدیریت آسیبهای اجتماعی زنان سرپرست خانوار» است، میپردازد، قادری به این نکته اشاره میکند که این سامانه خروجی نتایج یک پژوهش تجربی در مورد زنان سرپرست خانوار در استان البرز است که با مشارکت شهرداری و شورای شهر کرج، دانشگاه خوارزمی، امور بانوان استانداری البرز، کمیتۀ امداد، سازمان بهزیستی، انجمنهای مردمنهاد حوزه زنان سرپرست خانوار، خیریههای حوزه زنان سرپرست خانوار و مصاحبه با خود زنان سرپرست خانوار انجام گرفته است.
* طراحی اپلیکشن در راستای خدمات به زنان سرپرست خانوار
این پژوهشگر در این مقاله به این موضوع اشاره میکند که در جهت ارائە خدمات به زنان سرپرست خانوار سامانه/ اپلیکشن با استفاده از بسترهای فناوری اطلاعات و ارتباطات با این اهداف طراحی شد:
- سازماندهی این گروه اجتماعی،
- همافزایی در ارائە خدمات به آنها،
- جلوگیری از هدررفت منابع،
- سوءاستفادههای خاص ازمنابع و...،
- به روزکردن اطلاعات پایهای از زنان سرپرست خانوار و نیازها و مشکلات آنها مبتنی بر خروجیهای نقشهای طراحی شد.
سامانه/اپلیکشن امکان دسترسی زنان به خدمات و اطلاع از مراکز خدماترسان را فراهم می کند
* تاثیر سامانه بر پیشبرد اهداف زنان سرپرست خانوار
به زعم این پژوهشگر در پی طراحی یک سامانه/ اپلیکشن امکان دسترسی زنان به خدمات و اطلاع از مراکز خدماترسان شناسایی مسائل و نیازها را فراهم میشود که در راستای آن این سامانه، سازمانهای خدماترسان را به گروه هدف هدایت و عامل ایجاد همافزایی و شراکت منجر به تحقق تقسیم کار ملی در زمینۀ آسیبهای اجتماعی میشود.
او در ادامه مینویسد در این راستا یک بستر مناسب برای پایش استفاده از سامانه/ اپلیکشن با کمک هوش مصنوعی و مشخصکردن ابعاد مورد استفاده از این فناوری در زمینۀ تشخیص و اجرا در تمامی مراحل فراهم خواهد شد.
از نظر این پژوهشگربرای طراحی یک سامانه/ اپلکیشن مناسب زنان سرپرست خانوار گروههای متخصصان حوزه آسیبهای اجتماعی، فعالان مدنی، متخصصان حوزه کسبوکارهای خُرد و متخصصان فنآوری اطلاعات و ارتباطات در کنار هم فعالیت میکنند.
* تشکیل بانک اطلاعات زنان سرپرست خانوار
به گفته این پژوهشگر با استفاده از اپلیکشن و با پُرکردن پرسشنامه به صورت خوداظهار اطلاعات زنان سرپرست خانوار وارد میشود و سپس اطلاعات مددجویان مختلف سازمانهای دولتی و عمومی و خصوصی بارگذاری میشود.
قادری بیان میکند ازطریق هوش مصنوعی اطلاعات با لینک شدن به بانک اطلاعات ثبت احوال و سازمان خصوصیسازی و متوالی هدفمندسازی یارانه و سازمانهای خدمات رسان راستیآزمایی میشود و اطلاعات خوداظهاری شامل خود فرد و اعضای تحت سرپرستی گردآوری میشود و در نهایت نیازها به تفکیک حوزههای معیشتی، مسکن، بهداشت و درمان، اشتغال و کارآفرینی، مناسبات و روابط اجتماعی و... دستهبندی میشوند.
* بستر اشتراکگذاری و اطلاعرسانی در مورد نوع و مکان و زمان خدمات نهادها و افراد خدماترسان
قادری در ادامه این موضوع را مطرح میکند که بارگذاری اطلاعات دقیق و جامع در یک سامانه/ اپلکیشن برای به اشتراکگزاری خدمات موجود برای زنان سرپرست خانواده اهمیت زیادی دارد و به اشتراکگذاشتن فعالیتهای خدماتی که ارائه میشود برای جلوگیری از همپوشانی و ارتقاء همافزایی بسیار مهم است.
لازم به ذکر است تعیین مسئولیتهای سازمانی و نهادی براساس تقسیم کار ملی آسیبهای اجتماعی و پایش و ارزیابی این نهادهای خدماترسانی در این امر بسیار تاثیرگزار است.
* ارائه تجارب و راهکارهای جدید مبتنی بر پژوهشهای بهروز برای ارائه به خدماتدهندگان و خدماتگیرندگان
به زعم قادری با استفاده از هوش مصنوعی به صورت مداوم دادههای سامانه استخراج، تحلیل و دستهبندی خواهد شد و به صورت مداوم توسط یک تیم پژوهشی تجارب و دانش و اطلاعات جدید برای استفاده کاربران سازمانی و خود زنان سرپرست خانوار ارائه میشود و این بخش میتواند شامل آموزش و توانمندسازی، ارتباطگیری و ... باشد.
براساس پیشنهادات پژوهش، اولین اقدام در راستای بهبود زنان سرپرست خانوار تشکیل یک بستر و سامانهای است که وضیعت پراکنده، آشفته و غیرهمگرای خدمات را مدیریت و کنترل کند.
انتهای پیام/