دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 فروردين 1403 - 14:01

پیش‌بینی‌ها دربارۀ تنش آبی تا سال ۲۰۵۰

پیش‌بینی‌ها دربارۀ تنش آبی تا سال ۲۰۵۰
احتمالاً آب در دهه‌های آینده به موضوع چالش‌هایی عمیق در بخش‌هایی از جهان تبدیل خواهد شد.
کد خبر : 902912

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، آب نه تنها اساس زندگی حیوانات و گیاهان را تشکیل می‌دهد، بلکه احتمالاً در دهه‌های آینده به موضوع چالش‌هایی عمیق در بخش‌هایی از جهان تبدیل خواهد شد.

بر اساس آمارهای سازمان ملل، تنش آبی جهانی، یعنی نسبت آب برداشت شده برای استفاده در صنعت، کشاورزی یا خانوارها نسبت به آب موجود، در سال 2020 به میزان 18.2 درصد رسید که با وجود افزایش، همچنان قابل کنترل بود. با این حال، در سال 2022، 2.4 میلیارد نفر در مناطق زندگی می‌کردند که در برخی موارد در معرض تنش شدید آبی قرار دارند.

به دلایل مختلف، از جمله تخمین جمعیت جهان یا پیش‌بینی تحولات اقتصادی و سیاسی در کشورهای نوظهور و در حال گذار، نمی‌توان دقیقاً تعیین کرد که میزان تنش آبی تا سال 2050 چقدر خواهد بود. به همین دلیل است که دانشمندان در حال حاضر ترجیح می‌دهند به جای کوشش برای رسیدن به تخمین‌های دقیق‌تر، دربارۀ سناریوهای مختلف کار کنند. با این حال، آنچه مسلم است این نکته است که تقاضا برای آب به طور پیوسته افزایش خواهد یافت و بسیاری از کشورها در حال حاضر بیش از آبی که در دسترس دارند، آب مصرف می کنند.

اینفوگرافیک زیر که بر اساس پیش‌بینی‌های موسسۀ منابع جهانی (World Resources Institute) تهیه شده، نشان می‌دهد، انتظار می‌رود 51 کشور از 164 کشور و منطقه‌ای که مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند، تا سال 2050 از تنش آبی بالا تا بسیار شدید رنج ببرند. این میزان معادل 31 درصد از جمعیت جهان است.

پیش‌بینی‌ها دربارۀ تنش آبی تا سال 2050

بنا به ادعای موسسۀ منابع جهانی، سناریوی استفاده شده مربوط به آینده‌ای است که در آن «وضع عادی» باقی می‌ماند و تا سال 2100 با افزایش دمای بین 2.8 تا 4.6 درجه سانتیگراد روبرو خواهیم شد و جهان همچنان در نابرابری به سر می‌برد.

علاوه بر کل شبه جزیره عربستان، ایران و هند، اکثر کشورهای شمال آفریقا مانند الجزایر، مصر و لیبی از جمله کشورهایی هستند که پیش‌بینی می‌شود تا سال 2050 حداقل 80 درصد از آب موجود خود را مصرف کنند.

با این حال، پدیدۀ کم آبی به این کشورها محدود نمی‌شود. کشورهای اروپای جنوبی مانند پرتغال، اسپانیا و ایتالیا نیز در حال حاضر دچار تنش آبی بالا هستند و وضعیت در اسپانیا تا سال 2050 به طور قابل توجهی بدتر می‌شود. کارشناسان موسسۀ منابع جهانی برای فرانسه و لهستان، تنش آبی متوسط تا بالا را پیش‌بینی می‌کنند که احتمال می‌رود به مصرف 20 تا 40 درصد منابع موجود بیانجامد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب