شاخصها و مقیاسهای مهم در اندازهگیری فقر
به گزارش گروه پژوهش و دانش خبرگزاری علم و فناوری آنا، دفتر مطالعات بخش عمومی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی با عنوان «فقر چندبعدی: ۱. روشهای اندازهگیری» مطرح میکند که باوجود دههها تلاش برای کاهش فقر در جهان، هنوز در بسیاری از مناطق شدت بالای فقر مشاهده میشود. عدم شناخت مناسب از فقر و بهتبع عدم تمرکز برنامههای حمایتی بر فقرزدایی از عوامل اصلی این پدیده محسوبمیشود و هنوز نیز اندازهگیری فقر یکی از چالشهای اصلی فقرزدایی است.
هرساله در قوانین بودجه اعتبارات قابل توجهی به منظور محرومیت زدایی و توسعه زیرساختها در مناطق محروم در نظر گرفته میشود که الگوی تخصیص این اعتبارات نیازمند بازنگری و اصلاح است. اتکا به شاخصهای متفاوت و عدم ارائه تعریف دقیقی از محرومیت، به تخصیص ناکارآمد، نامتوازن و غیرشفاف این اعتبارات انجامیده است.
گزارش پیش رو پس از مرور رویکرد درآمدی به فقر و تبیین گذار آن به رویکرد چندبعدی، ویژگیهای یک شاخص مناسب برای اندازه گیری فقر را معرفی کرده است و در نهایت به تعریف و بررسی روشهای اندازه گیری فقر چندبعدی میپردازد. اندازه گیری فقر چندبعدی به این معنی است که فقر یک پدیده چندوجهی است و فقیر بودن افراد نه صرفاً از طریق شاخصهای درآمدی بلکه با استفاده از شاخصهای چندبعدی محرومیت و در ابعاد مختلفی نظیر آموزش، بهداشت و تغذیه مشخص میشود؛ لذا توجه به این مفهوم نگاهی دقیقتر و جامعتر به فقر را شامل میشود.
چارچوب اصلی در روشهای اندازه گیری فقر چندبعدی، شامل دو گام اصلی شناسایی و تجمیع است. در گام شناسایی مشخص میشود که فرد فقیر است یا خیر و در گام تجمیع شاخصهای پراکندگی و شدت فقر در جامعه هدف محاسبه میشود. تفاوت اصلی روشهای اندازه گیری فقر چندبعدی در گام شناسایی است و در این پژوهش تمرکز اصلی بر این مرحله است. برای اندازه گیری فقر، شناخت مقیاس هریک از ابعاد فقر و ویژگیهای معیار مناسب فقر نیز الزامی است که در حد لازم در این پژوهش مورد بررسی واقع شده است. در پایان با توجه به قابلیتها و ویژگیهای روشهای موجود، رویکرد شمارشی به عنوان مناسبترین روش معرفی شد.
* واقعیت فقر/ فقر واقعیت
این گزارش توضیح میدهد که ازاینرو فقرپژوهان تلاش کردند تا بتوانند تصویری واقعیتر از فقر ارائه کنند. فقر چندبعدی در همین راستا و بهعنوان مکملی برای فقر درآمدی در ادبیات حوزه فقر معرفی شد. پس از آن نیز تلاشهایی صورت گرفت تا با معرفی روشهای مختلف بتوان واقعیت فقر را بهتر منعکس کرد و همچنین با مقایسه آن در طول زمان، عملکرد اقدامات صورت گرفته را ارزیابی کرد.
در این گزارش مطرح میشود که توجه به مفهوم شدت فقر نقطه عطفی در اندازه گیری فقر محسوبمیشود و وجه تمایز اصلی رویکرد اندازهگیری فقر تکبعدی و چندبعدی نیز توجه به همین مفهوم است. شدت فقر نشانمیدهد که افراد (بهویژه فقرا) در چند بُعد از ابعاد فقر بهطور همزمان محرومیت را تجربه میکنند. توجه به این مفهوم در رویکرد فقر چندبعدی موجب شد که برنامههای حمایتی با هدفگیری فقرای شدید اثربخشی بیشتری در رفع فقر داشتهباشند.
در این گزارش آمده است که تعریف ابعاد و زیرشاخصهایی برای فقر در رویکرد فقر چندبعدی، با چالشهایی همراه است. اینکه چه ابعادی منعکسکننده فقر هستند و ذیل هر یک چه شاخصهایی باید تعریف شود همگی سؤالهایی است که لازم است پیش از اندازهگیری فقر به آنها پاسخ داده شوند.
* معیارهای مهم در اندازهگیری فقر
این گزارش ادامه میدهد که یکی از معیارهای مهم در اندازهگیری فقر متمرکز بودن ابعاد و زیرشاخصها بر ماهیت فقر است و عواملی همچون جنسیت، نژاد و مذهب تأثیری بر فقیر شمردن یا نشمردن آنها نداشتهباشد. یا در دو جامعه مفروض با جمعیت متفاوت، اما وضعیت فقر مشابه، لازم است معیاری برای اندازهگیری فقر انتخاب شود که میزان فقر را در هر دو جامعه یکسان منعکس کند و بهبیاندیگر نسبت به مقیاس حساس نباشد؛ بنابراین در گزارش حاضر ۱۵ ویژگی یک معیار مناسب برای اندازهگیری فقر چندبعدی معرفی شدهاست.
* توانایی تشخیص فقیر بودن افراد و اندازهگیری شدت فقر آنها
این گزارش بیان میکند در میان رویکردهای موجود تنها دو رویکرد مجموعه فازی و رویکرد اصول موضوعه توانایی تشخیص فقیر بودن افراد و اندازهگیری شدت فقر آنها را داشته و همچنین میتوانند شاخصی واحد برای تعیین وضعیت فقر آنها تولید کنند؛ چراکه یکی از اهداف اندازهگیری فقر، تولید شاخصهای تجمیعی فقر در میان گروههای مختلف جمعیتی و همچنین مناطق جغرافیایی جهت بررسی روند فقرزدایی است. روش شمارشی ذیل رویکرد اصول موضوعه بهدلیل آنکه بیشتر ویژگیهای یک معیار مناسب را داراست، در دهه گذشته بسیار مورد استقبال قرار گرفته است و در حال حاضر پرکاربردترین روش اندازهگیری فقر چندبعدی محسوبمیشود.
گزارش«فقر چندبعدی: ۱. روشهای اندازهگیری» همچنین مطرح میکند که ازآنجاکه در میان روشهای موجود اندازهگیری فقر چندبعدی، روش شمارشی اکثر ویژگیهای یک معیار مناسب را داراست، لذا پیشنهاد میشود مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در محاسبات مربوط به فقر چندبعدی روش مذکور را مورد استفاده قرار دهد.
انتهای پیام/