امیرعبداللهیان: همچنان پیامهایی بین ایران و آمریکا رد و بدل میشود
به گزارش گروه سیاست و جهان خبرگزاری علم و فناوری آنا، امیرعبدللهیان گفت: درخصوص مذاکرات هستهای، ما در دولت جناب آقای دکتر رئیسی گفت وگوهای جدی را با طرفهای مذاکره کننده هستهای انجام دادیم اما متاسفانه در یک مقطع به دلیل شرایطی که در اوکراین پیش آمد، نتیجه گفت وگوهای ما تحت تاثیر فضای جنگ اوکراین قرار گرفت.
وی افزود: همچنان پیامهایی بین تهران و واشینگتن در موضوعات مختلف رد و بدل میشود. طرف آمریکایی تلاش میکند که در برخی از این پیامها به علاقمندی برای بازگشت همه طرفها به تعهدات برجام اشارهای داشته باشد.
وزیر امور خارجه ایران اضافه کرد: ما به صراحت اعلام کردهایم که از هر ابتکاری که منجر به بازگشت همه طرفها به تعهداتشان ذیل توافق هستهای و در راستای لغو تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران باشد، استقبال میکنیم اما دولت ما از ابتدا اعلام کرده است که برجام و توافق هستهای را مسیر عبور همه مسائل کشور نمیداند. ایران همواره ثابت کرده است که در مسیر تعهدات بینالمللی، متعهدترین طرف است.
امیرعبداللهیان در ادامه درخصوص نتیجه انتخابات پیش روی ریاست جمهوری آمریکا، گفت: برای ما خیلی تفاوتی ندارد چه کسی رئیس جمهور شود. در بیش از ۴۵ سال گذشته، روسای جمهور دموکرات آمدند، روسای جمهوریخواه هم آمدند اما رفتار دولتمردان آمریکایی ملاک است.
وی افزود: اگر رفتار دولتمردان آمریکایی بر مبنای احترام متقابل با جمهوری اسلامی ایران باشد، خطاها و دشمنیها را کنار بگذارند، ما نیز با زبان احترام متقابل، آمریکا را مورد ارزیابی قرار خواهیم داد اما اگر آنها بخواهند دشمنی خود را ادامه بدهند، از هر حزبی که باشند پاسخ ما روشن است.
وزیر امور خارجه ایران در ادامه در پاسخ به این پرسش که کشورهای غربی مکرر میگویند، انصارالله در یمن و مقاومت در لبنان و غزه و گروههای مقاومت عراقی به دستور ایران عمل میکنند، گفت: ما هیچ گروه نیابتی در منطقه نداریم. حزب الله و مقاومت لبنان در راستای امنیت لبنان و مصالح خود تصمیم میگیرد و عمل میکند. صنعا در همین چارچوب تصمیم گرفته و عمل کرده، در عراق و در سوریه گروههایی برای مبارزه با داعش ایجاد شدند که آن گروهها همچنان نقش آفرینی کرده و برای امنیت کشورشان و در راستای مصالح و ملاحظات خودشان عمل میکنند.
امیرعبداللهیان افزود: آمریکاییها به جای اتهام باید در راه حل سیاسی متمرکز شوند. پنج ماه جنگ علیه غزه ثابت کرد که جنگ راه حل نیست، راه حل را باید در مسیر سیاسی دنبال کرد. راه حل را باید واقع بینانه و با نگاه فلسطینیها مورد توجه قرار داد. من به دیوید کامرون وزیر خارجه انگلیس گفتم که بعد از ۸۰ سال یک بار باید اجازه داد مردم فلسطین خود برای سرنوشت خودشان و آینده خودشان تصمیم بگیرند.
وی اضافه کرد: من با همه رهبران فلسطینی که با آنها دیدار داشتم از جمله رهبران مقاومت دریافتم که هفتههاست نشستهای متعددی بین رهبران و گروههای فلسطینی جریان دارد و آنها در موضوعات مختلف، ایدههایی را دارند و ما معتقدیم باید میدان داده بشود به رهبران فلسطینی از مسیر دموکراتیک، از مسیر مستقل با توجه به مصالح و منافعشان و ایدهها و طرحهایی را روی میز قرار بدهند و دولتها طرحهای خالص فلسطینی را برای کمک به مردم فلسطین و غزه و کرانه باختری مورد توجه قرار دهند.
وزیر امور خارجه ایران درباره تحولات در دریای سرخ نیز، گفت: من به تازگی در نشست داووس به کامرون وزیر خارجه انگلیس گفتم که اقدام آمریکا و انگلیس برای حمله نظامی به یمن یک خطای استراتژیک جدید است که مرتکب میشوند.
امیرعبداللهیان افزود: ببینید یمنیها نشان دادند در دفاع از تمامیت ارضی کشورشان با هیچ طرفی تعارف ندارند. یمنیها این پیام را به خوبی منتقل کردند که اگر کشتی حامل سلاح و کالا برای (رژیم) اسرائیل باشد و برای تقویت رژیم اسرائیل و کشتار بیشتر مردم غزه باشد آن کشتی را متوقف خواهند کرد. پیامشان را آنقدر دقیق اجرا کردند که شما اگر الان به تصاویر ماهوارهای کشتیرانی در دریای سرخ نگاه کنید، میبینید که صدها کشتی به طور شبانه روزی در این مسیر همچنان در حال حرکت هستند. بله ما میپذیریم نرخ بیمه افزایش پیدا کرده است اما کشتیهایی که تجارت سالم دارند و ارسال سلاح به سمت اسرائیل ندارند با آرامش از دریای سرخ تردد میکنند.
وی اضافه کرد: ریشه اتفاقات در دریای سرخ نیست؛ ریشه در غزه هست. اگر نسلکشی در آنجا متوقف شود، طبعاً وضعیت در دریای سرخ به حالت طبیعی باز میگردد. ما از این اقدام شجاعانه یمن در حمایت از فلسطین واقعاً تحت تاثیر قرار گرفتیم؛ از این تصمیمی که یمنیها گرفتند و همچنان در حمایت از غزه و مردم مظلوم فلسطین این مسیر را ادامه میدهند بدون اینکه امنیت کشتیرانی به مخاطره بیفتد. دقت کنید که امنیت کشتیرانی برای همه به مخاطره نیفتاده است، امنیت کشتیرانی برای کشتیهای حامل سلاح و کالا به اسرائیل به خطر افتاده است.
وزیر امور خارجه ایران همچنین درخصوص حضور نظامی آمریکا در منطقه و کشورهای میزبان پایگاههای آمریکا، گفت: این موضوعی است که با بعضی از رهبران کشورهایی که آمریکا در آنجا پایگاه دارد، مطرح کردیم و گفتیم این یکی از نکاتی است که باید مورد توجه جدی شما قرار بگیرد و نباید سرزمین کشورهای منطقه تبدیل بشود به یک مکانی برای تسلیح هرچه بیشتر رژیم اسرائیل و کمک کند به کشتار هرچه بیشتر مردم فلسطین. بنیامین نتانیاهو الان چه چیزی را دنبال میکند؟ چرا به شرق لبنان حمله کرد؟ هیچ حمله اسرائیل بدون پاسخ نمانده و منطقه پاسخ لازم را به اسرائیل داده و حزب الله هم با اقتدار هر حمله را جواب داده است.
امیرعبداللهیان درباره حضور شناورهای آمریکایی و عربی و فرانسوی در آبهای منطقه و پیامدهای آن نیز افزود: ارزیابی که ما داریم این است که نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی به دنبال توسعه جنگ است و نتانیاهو به دنبال این است که آمریکا را بیش از گذشته درگیر جنگ در سایر مناطق و در سایر حوزهها بکند و فراتر از حمایتی که به طور تمام قد امروز آمریکا و برخی متحدان آمریکا از رژیم اسرائیل به عمل میآورند، کسب کند. اما نکتهای که وجود دارد این است که، هم آمریکا و هم کشورهای غربی به نظر میرسد با یک وضعیت خاصی مواجه شدهاند.
انتهای پیام/