مالیات طلافروشان چگونه محاسبه میشود؟
به گزارش گروه بازار خبرگزاری علم و فناوری آنا، تا به حال برای شما سؤال شده است که طلافروش ها به چه میزان مالیات پرداخت میکنند؟ اگر در صنف طلافروشی فعالیت دارید از قوانین و مقررات مالیاتی خود آگاهی دارید؟ میدانید که در زمان خرید طلا چه میزان مالیات باید به طلافروش پرداخت نمایید؟ با توجه به ماده یک قانون مالیاتهای مستقیم کلیه اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی نسبت به درآمدهای خود در ایران مکلف به پرداخت مالیات هستند. قطعاً طلافروش ها نیز بهعنوان عضوی از جامعه، تکالیف مالیاتی نسبت به درآمدهای حاصل از فعالیت خود دارند.
در این مقاله سعی شده با توجه به افزایش قیمت طلا و همچنین تغییراتی در قوانین مالیاتی طلافروش ها تا حد امکان به قوانین و مقررات مربوط به مالیات طلافروشان پرداخته شود. با توجه به اینکه طلافروش ها اشخاص حقیقی هستند و باید قواعد مربوط به مالیات آنها در بخش مالیات مشاغل در فصل چهارم از باب سوم قانون مالیاتهای مستقیم مورد بحث قرار گرفته است.
گروهبندی مشاغل
در ابتدای امر با توجه به اینکه طلافروشان در گروهبندی مشاغل قرار میگیرند به توضیح گروهبندی مشاغل و تفاوتهای آنها میپردازیم. گروهبندی مشاغل در آیین نامه اجرایی مربوط به ماده 95 قانون مالیاتهای مستقیم به شماره 230761 مورد بحث قرار گرفته و در این آیین نامه مشاغل به 3 گروه تقسیم شده اند.
مشاغل گروه اول با توجه به آخرین اصلاحات صورت گرفته در سال 1401، کلیه مشاغلی هستند که درآمد ابرازی آنها در اظهارنامه مالیاتی دو سال قبل و یا آخرین درآمد قطعی شده آنها بالای پانزده میلیارد تومان باشد. گروه دوم مشاغل، مشاغلی هستند که درآمد ابرازی آنها در اظهارنامه دو سال قبل یا آخرین درآمد قطعی شده آنها بین پنج تا پانزده میلیارد تومان است و گروه سوم کلیه مشاغلی هستند که در دو گروه اول نباشند.
لازم به ذکر است که گروهبندی مشاغل دارای قواعد دیگری است که برای اطلاع از آنها میتوانید به مقاله مالیات مشاغل در سایت مراجعه نمایید. تکالیف طلافروشانی که در گروه اول مشاغل قرار میگیرند مانند اشخاص حقوقی بوده و مکلف به ارسال فهرست معاملات فصلی و پلمب دفاتر هستند. اگر طلا فروش، حسابدار و یا مدیر کسب و کار هستید؛ برای یادگیری مباحث تخصصی مالیات به صفحه آموزش مالیات مراجعه کنید.
مالیات بر عملکرد طلافروش ها و اظهارنامه آن
طلافروش ها نیز مانند بقیه مشاغل طبق ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم تا پایان خرداد ماهِ هر سال مکلف به ارسال اظهارنامه مالیات بر عملکرد خود هستند. البته در رویه این مهلت با اطلاعیههای سازمان امور مالیاتی تمدید میشود اما با توجه به شلوغی سامانه امور مالیاتی به آدرس tax.gov.ir در روزهای آخر مهلت ارسال اظهارنامه، این امر مهم در اسرع وقت انجام شود.
عدم ارسال این اظهارنامه باعث اعمال جریمه از سوی سازمان امور مالیاتی میشود و با توجه به ماده 192 قانون مالیاتهای مستقیم، جریمهای معادل با 30 درصد مالیات متعلق برای فرد شده که این جریمه قابل بخشودگی از سوی سازمان امور مالیاتی نیست. در تبصره ماده 100 قانون فوق الذکرِ پیشنهادی از سوی سازمان امور مالیاتی برای صاحبان مشاغل از جمله طلافروش ها در نظر گرفته شده که سازمان امور مالیاتی سالانه دستورالعملی برای استفاده از ظرفیت این تبصره منتشر مینماید.
طبق این تبصره سازمان امور مالیاتی میتواند مشاغلی که تا سقف معینی در سال درآمد داشتهاند را از ارسال اظهارنامه معاف نموده و مالیات مقطوع از ایشان اخذ نماید. لازم به ذکر است که مؤدی بین استفاده از این تبصره و یا ارسال اظهارنامه مختار است ولی تجربه نشان داده که میزان مالیات، با استفاده از تبصره ماده 100 بسیار کمتر از میزان مالیات با ارسال اظهارنامه است.
بنابراین با توجه به موارد بیان شده طلافروش ها و کلیه مشاغل دیگر با توجه به دستورالعمل سالانه سازمان امور مالیاتی در خصوص استفاده از تبصره ماده 100 میتوانند از این حکم استفاده نموده و با پرداخت مالیات، موضوع این تبصره از حسابرسی مالیاتی معاف شوند.
در صورتی که طلافروش قصد استفاده از تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم را نداشته باشد میتواند با ارسال اظهارنامه نسبت به ابراز درآمد و هزینههای خود اقدام نماید. در این صورت پس از حسابرسی توسط ممیز مالیاتی، مالیات طلافروش با نرخ ماده 131 قانون مالیاتهای مستقیم که بین 15 تا 25 درصد از سود فرد است محاسبه میگردد.
طلافروش ها و مالیات بر ارزش افزوده
یکی از بزرگترین وجه تفکیکهای طلافروش ها از بقیه مشاغل در مالیات بر ارزش افزوده آنها است. در قانون مالیات بر ارزش افزوده احکام خاصی در خصوص طلافروش ها ایجاد شده است. طلافروشان در هیچ کدام از قوانین قدیم یا جدید مالیات بر ارزش افزوده از معافیت از این قانون بهرهمند نبوده و با توجه به بند 2 فراخوان چهارم مالیات بر ارزش افزوده در مهر 1389 مشمول این مالیات به نرخ 9% قرار گرفته اند.
در قانون قدیم مالیات بر ارزش افزوده که تا تاریخ 1400/04/14 حاکم بود، طلافروشان مکلف بودند که از تمام طلا و جواهر بکار رفته در مصنوعات خود و همچنین اجرت ساخت مصنوعات 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده دریافت نموده و اظهارنامه آن را در هر فصل به سازمان امور مالیاتی ارسال و مالیات مورد نظر را پرداخت نمایند.
در قانون مالیات بر ارزش افزوده جدید و بند ب ماده 26 این قانون اصل طلا، جواهر و پلاتین بکار رفته در مصنوعات این حرفه از مالیات بر ارزش افزوده معاف شده و طلافروشان صرفاً باید از اجرت ساخت طلا و جواهرات 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده دریافت نمایند.
بنابراین طلافروشان حق ندارند 9 درصد از کل مبلغ طلای فروخته شده به مشتری 9 درصد دریافت نمایند و صرفاً باید 9 درصد از اجرت ساخت طلا و جواهرات را به عنوان مالیات بر ارزش افزوده از مشتری دریافت و به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایند.
لازم به اشاره است که در صورتی که طلافروشی علاوه بر اجرت، از اصل طلا و جواهر بکار رفته در مصنوعات خود نیز مالیات بر ارزش افزوده دریافت نماید مستند به تبصره 2 ماده 9 قانون مالیات بر ارزش افزوده، سازمان امور مالیاتی جریمهای معادل دو برابر مالیات دریافتی برای طلافروش مذکور در نظر گرفته و این جرایم مالیاتی قابل بخشودگی نیست.
تکالیف مالیاتی طلافروشان
طلافروش ها نیز مانند همه مؤدیان دارای تکالیف مالیاتی شامل موارد زیر هستند.
- در صورتی که طلافروش در گروه اول مشاغل باشد، مکلف است که نسبت به پلمب دفاتر خود از طریق سایت irsherkat.ssaa.ir اقدام نماید. مهلت پلمب دفاتر هر سال تا پایان سال قبل است.
- کلیه طلافروشانی که در گروه اول مشاغل قرار دارند، مکلف به ارسال صورت معاملات فصلی خود در سامانه سازمان امور مالیاتی هستند.
- در صورتی که طلافروش افرادی را در استخدام خود دارد، مکلف است که ماهانه مالیات بر حقوق افراد تحت استخدام خود از حقوق آنها برداشته و لیست مالیات بر حقوق را از طریق سامانه سازمان امور مالیاتی ارسال نموده و مالیات متعلق را پرداخت نماید.
- کلیه طلافروشان مانند باقی مشاغل مکلفند تا پایان خرداد سال بعد نسبت به ارسال اظهارنامه عملکرد و یا تکمیل فرم تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم اقدام نمایند و مالیات عملکرد خود را پرداخت نمایند.
- طلافروشان با توجه به تغییرات قانون مالیات بر ارزش افزوده مکلفند که نسبت به دریافت مالیات بر ارزش افزوده از اجرت مصنوعات فروخته شده اقدام نمایند و هر فصل اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده را به سازمان امور مالیاتی ارسال نموده و مالیات مذکور را پرداخت نمایند.
اگر شما هم طلافروش هستید برای محاسبه مالیات کارتخوان طلافروشان، میتوانید مقاله مالیات کارتخوان را بخوانید.
کلام آخر مالیات طلافروشان
در این مقاله از آقای مالیات (https://mrtax.site) به مالیات طلافروشان و تکالیف مالیاتی آنها اشاره شد و طلافروشان در دسته مشاغل بوده و احکام مالیاتی آنها به طور کلی مانند بقیه مشاغل است. مشاغل بر اساس میزان درآمد خود به سه گروه تقسیم میشوند که با توجه به گروهبندی خود دارای تکالیف مالیاتی هستند.
در خصوص مالیات عملکرد با توجه به نرخهای مقرر در ماده 131 قانون مالیاتهای مستقیم طلافروشان نیز مانند بقیه مشاغل مکلف به پرداخت مالیات به نرخ مقرر هستند که این مالیات بعد از کسر هزینههای ابراز شده از سوی مؤدی و پذیرش از سوی ممیز سازمان امور مالیاتی قابل پرداخت است.
البته طلافروشان میتوانند به جای ارسال اظهارنامه و حسابرسی مالیاتی که ممکن است منجر به عدم پذیرش هزینه هایشان شود از ظرفیت مقرر در تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم استفاده نموده و با پرداخت مالیات خیالشان از بابت حسابرسی راحت شود.
در خصوص مالیات بر ارزش افزوده نیز طلافروش ها از سال 1400 از مالیات بر ارزش افزوده اصل طلا و جواهر بکار رفته در مصنوعات خود معاف بوده و حق دریافت این مالیات را از مشتریان خود ندارند و صرفاٌ باید 9 درصد از اجرت کار خود را بهعنوان مالیات بر ارزش افزوده دریافت نمایند.
ما در این مقاله در خصوص مالیات عملکرد و مالیات بر ارزش افزوده یا همان vat طلافروشان صحبت کردیم، اگر هنوز سوالی در این خصوص دارید میتوانید در قسمت کامنتها از متخصصین مشاور مالیاتی بپرسید.
انتهای پیام/