اثرات مرگبار شومینهها و اجاقهای هیزمی
به گزارش گروه پژوهش و دانش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از گاردین، یک پژوهش جدید نشان میدهد که مرگ و میر ناشی از اجاقها و شومینههای هیزمی با مرگ و میر آتش سوزیهای بی سابقه و ناشی از دود استرالیا که با عنوان «تابستان سیاه» در سال ۲۰۲۰-۲۰۱۹ از آن یاد میشود، قابل مقایسه است.
این پژوهشی به تازگی در شهر کانبرا کشور استرالیا انجام شد. پروفسور Sotiris Vardoulakis، بهعنوان فردی از تیم تحقیقاتی و مدیر شبکه ملی تحقیقاتی محیط زیست و زندگی سالم (Heal)، زمستان در شهر کانبرا را اینگونه توصیف میکند: «وقتی دو پسرم را در زمستان برای بازی بسکتبال در فضای باز میبرم یا وقتی با سگ خود به پیاده روی میروم. قبل از شام همیشه بوی دود چوب در هوا به مشام میرسد.»
Vardoulakis و تیمش دریافتند که گرمایش چوب باعث ایجاد یک چهارم ذرات آلودگی هوا در شهر کانبرا میشود. بر اساس این اطلاعات در مورد آسیبهای ناشی از آلودگی هوا، آنها تخمین زدند که سالانه بین ۱۷ تا ۶۳ مرگ ناشی از دود چوب در پایتخت استرالیا، که حدود ۴۵۰ هزار نفر جمعیت دارد، رقم میخورد.
این کوتاه شدن عمر به معنای زیان سالانه ۹۲ میلیون تا ۳۳۳ میلیون دلار استرالیا (۴۸ تا ۱۷۳ میلیون پوند) برای جامعه استرالیا است. تاثیر دود ناشی از سوزاندن چوب روی سلامتی با مرگ و میر آتش سوزیهای بی سابقه و ناشی از دود استرالیا که با عنوان «تابستان سیاه» در سالهای ۲۰۲۰- ۲۰۱۹ شناخته میشود، قابل مقایسه است.
شومینهها و اجاقهای هیزمی اثرات مرگباری دارند!
Vardoulakis میگوید: شهر کانبرا از آلودگی زمستانی ناشی از بخاریهای چوبی وضعیت خوبی ندارد. در این رابطه، شکایتهای بسیاری از سوی خانوادههایی با افراد مبتلا به آسم و همچنین خانوادههایی بدون بیماری مزمن وجود دارد. آنها احساس ناامیدی میکنند، زیرا به دلیل دود چوب نمیتوانند پنجرههای ساختمان خود را در زمستان باز کنند یا زمانی را در فضای باز بگذرانند.
موثرترین راه برای کاهش مواجهه جامعه با دود، عدم اجازه برای نصب بخاری، شومینه و اجاقهای چوب سوز و حذف تدریجی آنها است.
در این خصوص، تحقیقات جداگانهای نشان میدهد که ۲۸۴ فرد لندنی هر سال به دلیل آلودگی هوای خارج از خانه ناشی از گرمایش با سوخت جامد جان خود را از دست میدهند. همچنین، در یونان، بسیاری از مردم در طول بحران مالی این کشور در زمستان ۲۰۱۳-۲۰۱۲ از نفت به گرمایش با چوب روی آوردند و سالانه در شهر تسالونیکی در کشور یونان به دلیل افزایش آلودگی هوا، حدود ۲۰۰ مورد مرگ و میر وجود دارد.
پژوهش اخیر روی ۵۰ هزار زن در ایالات متحده نشان داد که احتمال ابتلا به سرطان ریه در افرادی که از گرمایش چوب استفاده میکنند در مقایسه با افرادی که از گرمایش چوب استفاده نمیکنند، ۴۳ درصد بیشتر است. در این رابطه، افزایش اختلالات شناختی، بهعنوان یکی از علائم رایج زوال عقل، در چندین کشور از جمله چین و ایرلند نیز دیده شده است.
ازاینرو، دو پژوهشگر از دانشگاه لیسبون بررسی کردند که گرمایش خانه با اجاق یا شومینه هیزمی تا چه اندازه عمر ساکنان را کوتاه میکند.
گرم کردن یک اتاق نشیمن توسط شومینه روباز، به مدت چهار ساعت در هر عصر زمستان، امید به زندگی ساکنان را بین یک تا ۱.۶ سال کاهش میدهد و استفاده از اجاق هیزمی نیز میتواند طول عمر را تا شش ماه کاهش دهد.
یکی از پژوهشگران این مطالعه میگوید: پیام اصلی این پژوهش این است که باید از شومینهها و اجاقهای هیزمی روباز اجتناب کرد و جایگزینی آنها با اجاقها و شومینههای بسته (غیر روباز) میتواند یکی از موارد جایگزینی احتمالی باشد.
انتهای پیام/