تصمیمات فدراسیون شمشیربازی در سکوت خبری/آیا المپیک به همشهری رئیس لبخند میزند؟
به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری علم و فناوری آنا، جنجالها در تیم ملی سابر، وقتی آغاز شد که شمشیربازان از جام جهانی الجزایر برگشتند. جایی که گفته شد به خاطر رفتارهای غیرحرفهای یکی از ملی پوشان، بازیکن سالاری در این تیم به اوج خودش رسیده است. همین اتفاق کافی بود تا اخبار پشت پرده از اردوی سابریستها بیرون بیاید و مشخص شود فضای این رشته درآستانه المپیک ۲۰۲۴ پاریس چقدر ملتهب است.
در حالی که انتظار میرفت امین قربانی، به عنوان سرمربی تیم، واکنش به موقعی نسبت به این حواشی نشان دهد، اما او موضع سکوت در پیش گرفت تا بیش از پیش بر این جریانات تلخ دامن زده شود. جریاناتی که گفته میشود به شائبه باختهای عجیب یکی از سابریستها در مسابقات ربط داشت.
این ماجرا، در شرایطی هیاهوی زیادی را برای تیم پرافتخار شمشیربازی ایران به وجود آورد که امین قربانی سعی کرد به بهانه شب یلدا، یک جشن دور همی برای بچه هایش بگیرد و وانمود کند همه چیز آرام است. ولی چند روزی از انتشار عکسهای یلدایی این تیم نگذشته بود که به یکباره خبر رسید، قربانی از مسئولیتش استعفا کرده است. استعفایی عجیب که حتی ملی پوشان هم از آن بی اطلاع بودند و به طرز عجیبی رسانهای شد. علیرضا پورسلمان، رییس فدراسیون شمشیربازی در روزی که به کمیته ملی المپیک رفته بود تا در نشستهای کارشناسانه این کمیته پیش از بازیهای المپیک ۲۰۲۴ شرکت کند، کناره گیری قربانی را از تیم ملی اسلحه سابر اعلام کرد.
*استعفای سوال برانگیز
دلیل استعفای ناگهانی قربانی، بعد از گذشت دو هفته، هنوز روشن نشده و او ترجیح داده، فعلا صحبتی در این باره نکند. اما آن چه که از دور و نزدیک شنیده میشود، چالشهای عمیق قربانی با پورسلمان موجب شده تا به یکباره قید این تیم را بزند. تیمی که تقریبا سهمیه حضورش را در المپیک پاریس نهایی کرده و باید کمتر از شش ماه دیگر آماده حضور در بزرگترین فستیوال ورزشی دنیا شود.
این که چه عاملی موجب شده تا قربانی روی این افتخار مهم چشم ببندد و تیم حاضر و آماده اش را تحویل مربی دیگری بدهد، موضوع سوال برانگیزی است که هنوز هیچ مقام مسئولی واکنشی به آن نشان نداده است. مطمئنا تنها کسی که باید در این برهه حساس پاسخگوی اتفاقات جنجالی تیم ملی سابر باشد، کسی نیست جز علیرضا پورسلمان. او، ولی در این شرایط حاضر نشده، کوچکترین اشارهای به وقایع اخیر بکند. ناگفته نماند که شخص اول فدراسیون شمشیربازی، خودش این روزها مورد تیر تند انتقاد خیلیها قرار گرفته است. داستان سفرهای خارجی پیاپی او، انتصاب برخی افراد غیرورزشی و متقابلا گماردن تعدادی از نزدیکان خود در بدنه این فدراسیون، از جمله مواردی است که عملکرد او را زیر سوال برده است.
* از اپه و فلوره چه خبر؟
علیرضا پورسلمان نزدیک به یک سال میشود که ریاست فدراسیون شمشیربازی را به عهده گرفته است. اگر چه پیش بینی میشد او به عنوان یکی از اهالی این رشته، روزهای بهتری نسبت به قبل را برای شمشیربازان رقم بزند، اما در این مدت اقدام مثبتی از فدراسیون وی دیده نشده است. همچنان در روی همان پاشنه میچرخد و نقطه قوت شمشیربازی ایران تیم ملی سابر است. در گذشته انتقادها به این بود که بیشتر بودجه فدراسیون تنها خرج اسلحه سابر میشود و توجهی به اسلحههای اپه و فلوره نمیشود. بیشتر گلایهها در این رابطه متوجه پیمان فخری بود. مربی سازندهای که نسلی طلایی از سابر ایران ساخت و مهمترین افتخارات را برای تاریخ شمشیربازی ایران در بازیهای المپیک، جهانی و آسیایی به دست آورد. در وضعیت کنونی با این که دیگر نه تیم قبلی فدراسیون در راس کار نیست و نه فخری، ولی هنوز هیچ برنامه ریزی مدون و اصولی برای تیمهای اپه و فلوره در دستور کار قرار نگرفته و نارضایتیها پابرجاست. از همه بدتر اینکه حاشیهها روی موفقیتهای همین تیم سابر هم سایه انداخته است و اکنون وضعیت معلقی دارد.
*با دست پس بزن با پا پیش بکش
حال در این شرایط سوال اینجاست، فدراسیون شمشیربازی میخواهد چه تصمیمی در خصوص آینده تیم ملی سابر بگیرد. این تیم تا به الان ۸۰ درصد مسیر المپیک ۲۰۲۴ را طی کرده و به احتمال فراوان جز مسافران پاریس خواهد بود. تکلیف هشت تیم حاضر در رقابتهای شمشیربازی اسلحه سابر المپیک پاریس تا پایان سال مشخص میشود.
تیم ملی ایران اواخر بهمن ماه باید در جام جهانی گرجستان حضور پیدا کند و آنجا مشخص میشود که آیا به عنوان برترین تیم قاره صعودش به پاریس قطعی میشود یا خیر؟ رییس فدراسیون شمشیربازی در نشستی که با مسئولان کمیته المپیک داشته دو مورد را در خصوص سرمربی جدید تیم ملی سابر مطرح کرده. اولی پیشنهاد همکاری دوباره به پیمان فخری و دومی استخدام مربی خارجی است. در خصوص مورد اول، شنیده میشود، فدراسیون بیشتر یک تعارف ساده به پیمان فخری زده تا پیشنهاد رسمی. به هر حال فخری مهاجرت کرده و دستمزد خوبی از مربیگری در یکی از باشگاههای آمریکایی میگیرد. طبیعتا دور از انتظار است که او بخواهد چنین موقعیتی را از دست بدهد و به ایران برگردد و حقوق ریالی بگیرد. کما اینکه خودش هم هفته پیش در اظهارنظری کوتاه شایعه بازگشتش را رد کرد.
از طرفی باید به این نکته نیز اشاره کرد که امین قربانی دستیار فخری بود و به پیشنهاد شخص فخری جانشین او شد. فخری اگر چه از این تیم جدا شده بود، اما همواره مشاورههای فنی خوبی را به قربانی میداد. او حتی در بازیهای آسیایی ۲۰۲۲هانگژو به صورت ویدیو کال تیم را هم کوچ کرد که به اعتقاد سابریستها اثربخشی زیادی داشت؛ بنابراین این طور استنباط میشود که فدراسیون شمشیربازی با قبول استعفای بی درنگ قربانی، نه او را میخواهد و نه آقای خاص شمشیربازی ایران را.
در مورد پیشنهاد دوم هم احتمالش خیلی کم است که فدراسیون بتواند نسبت به جذب مربی خارجی اقدام کند. چرا که مستلزم هزینه بالایی است. حقوق معمولیترین مربی در حال حاضر ۱۰ هزار دلار است. رقابتهای گرندپری تونس در حال حاضر در جریان است و فدراسیون شمشیربازی برای صرفه جویی در هزینهها تنها علی پاکدامن و محمد رهبری را به این رویداد اعزام کرده است.
باید دید فدراسیون در صورت استخدام مربی خارجی چگونه میخواهد این اعتبار را تامین کند. نکته دیگر اینکه آیا گزینه خارجی حاضر میشود تنها برای چند ماه سرمربی تیم ملی یک کشور شود. گفته میشود در این باره رایزنیهایی با یک گزینه روس انجام شده است.
*از آقای خاص رسیدیم به مسعود فتوحی
تیم ملی اسلحه سابر مردان در حالی یک تنه شمشیربازی ایران را به دنیا شناساند که باید موفقیتهای امروزه آن را مدیون پیمان فخری بود. قهرمان اسبق سابر آسیا بیش از یک دهه هدایت سابریستهای کشور ره به عهده داشت و آنها را از رده ۲۶ دنیا به جمع شش تیم اول سابر دنیا رساند. فخری، اما بعد از باخت ناباورانه شاگردانش در المپیک ۲۰۲۰ توکیو، از سمتش استعفا کرد و ترجیح داد به عنوان یک ناظر فنی در کنار این تیم باشد. او سال پیش مهاجرت کرد و با این وجود حمایت هایش را از شمشیربازان دریغ نکرد. امین قربانی با مشاورهها و کمک فکری او سرمربی تیم ملی سابر بود و حقیقتا باید گفت عملکرد قابل دفاعی داشت. در مدت کوتاهی که از غیبت قربانی در این تیم میگذرد، مسئولیت برگزاری اردوها به مسعود فتوحی واگذار شده است. فردی که منتقدان زیادی دارد. مسعود، برادر محمد فتوحی، ملی پوش سابر و از بستگان نزدیک علیرضا پورسلمان است. همزمان با ریاست پورسلمان او نیز مربی تیم ملی سابر شد و در بیشتر سفرها و مسابقات خارجی همراه این تیم بود. مسعود فتوحی حالا با گرفتن این مسئولیت انتقادهای زیادی را متوجه خود ساخته است. هر چند که پیش از این هم به خاطر در اختیار داشتن عنوان مربیگری تیم ملی مردان و همزمان، سرمربیگری تیم سابر زنان، زیر ذره بین بود. مخالفان مسعود بر این باورند او به واسطه روابط فامیلی اش با رییس فدراسیون شمشیربازی، رزومه اش را سنگین کرده است.
به هر شکل آن طور که از شواهد امر پیداست نمیتوان خیلی خوش بین بود که فدراسیون شمشیربازی بتواند در فاصله اندک باقی مانده تا المپیک پاریس برای تیم ملی سابر مربی خارجی بیاورد؛ بنابراین اینجاست که باید گفت احتمالش زیاد است المپیک به همشهری آقای رییس لبخند بزند. نکته تامل برانگیز در خصوص انتصاب سرمربی ناشناخته سابر اینجاست که چرا این تیم به یکباره باید از آقای خاص شمشیربازی ایران به فتوحی برسد؟
در نهایت اینکه در صورتی که حضور سابریستها در پاریس قطعی شود، میتوانند در خوش بینانهترین حالت امیدوار باشند که پیمان فخری، در یکی دو ماه منتهی به المپیک به ایران بیاید و آنها را تمرین دهد. قبل از اینکه اوضاع در تیم سابر آشفته شود، قرار بر این بود که او به اشتیاق تیم پرافتخارش برای یک مقطع کوتاه به ایران بیاید و این تیم را تمرین دهد تا با آمادگی بهتری راهی پاریس شود.
انتهای پیام/