مناظره پیرامون نسبت اسلام با معماری و شهرسازی در دانشگاه علم و صنعت
به گزارش خبرنگار گروه پژوهش و دانش خبرگزاری علم و فناوری آنا، وقتی سخن از اسلام و نسبت آن با انسان به میان میآید دستکم از سه سطح کلیدی میتوان نام برد؛ فقه، اندیشه و فرهنگ.
فقه اسلامی اشاره به بخش افعال اختیاری مکلفان دارد، به زبان ساده اعمالی که باید انجام دهند (واحبات)، اعمالی که نباید انجام دهند (محرمات)، اعمالی که نیکی در اجرای آن است (مستحبات) و اعمالی که نیکی در چشمپوشی و دوری از آنها است ( مکروهات).
پیرامون اندیشه اسلامی نخست باید به بیان مراد از اندیشه پرداخت. علامه طباطبایی صاحب المیزان اندیشه را این گونه تعریف میفرمایند: «تفکر نوعی سیر و مرور بر معلومات حاضر در نزد انسان جهت دستیابی به مجهول است». حال اگر این اندیشه و تفکر در چارچوب اسلام صورت گیرد (با تاکید بر حفظ کرانه دین مبین) میشود اندیشه اسلامی.
برآیند شیوه زندگی (فقه) و تفکر (اندیشه اسلامی) آن چیزی را میسازد که فرهنگ اسلامی خوانده میشود.
به زبان دیگر فرهنگ مفهومی کلان است که شامل رفتار اجتماعی، هنجارهای حاکم بر جامعه و نهادهای آن میشود. مجموعه دانش، باورها، هنرها، قوانین، آداب و رسوم، قابلیتها و عادات افراد فرهنگ یک جامعه را برمیسازد.
پرسش بنیادی این است که آیا میتوان فرهنگ و در این جا فرهنگ اسلامی را حتی ذرهای از زیست انسانی و به تبع از جامعه حذف کرد؟ پاسخ آشکار است خیر، اما شماری ( که کم هم نیستند) باور دیگری دارند که دانش و بر تارک آن علوم فنی، جهانی است. به عنوان نمونه نیروگاه، نیروگاه است یا ساختمان، ساختمان است و چیزی به عنوان ساختمان اسلامی تهی از معنی است.
سخنرانی و بحث پیرامون این موضوع فردا در دانشگاه علم و صنعت برپا خواهد شد.
در این نشست که در دانشکده معماری و شهرسازی برگزار خواهد شد، عبدالحمید نقره کار و محمد علی آبادی (هر دوعضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت) به مناظره پیرامون نسبت اسلام با خلق آثار هنری، معماری و شهرسازی، بایدها و نبایدها میپردازند.
در این مناظره قرار است به این امر پرداخته شود که آیا معماری، شهرسازی و در دیدی کلانتر هنر رابطهای با اسلام عزیز دارند یا خیر؟ یعنی هنر، معماری و شهرسازی پدیدههایی فرادینی-فرافرهنگی هستند یا در نسبت مستقیم با فرهنگ و ذر این مورد با هنر، معماری و شهرسازی پیدا میکنند و چه بایدو نبایدهایی در این حوزه باید رعایت شوند.
علاقهمندان میتوانند برای شرکت حضوری فردا (دوشنبه) ساعت ۱۳:۳۰ به آمفی تئاتر شهید مداح، دانشکده معماری و شهرسازی بروند و برای شرکت مجازی در نشست به این نشانی مراجعه کنند.
انتهای پیام/