کاهش ۵۰ درصدی وابستگی دانشگاه آزاد لاهیجان به شهریه با انتقال آب دریا
به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، نشست علمی فرهنگی با موضوع گفتمان ایجاد زیرساخت توسعه مرکز تحقیقات علوم شیلاتی و فنون دریایی دکتر کیوان وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان با حضور مسئولان در این مرکز تحقیقات برگزار شد.
سهیل شکری، سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان در این نشست اظهار کرد: نگاه اقتصادی در گذشته در دانشگاهها وجود نداشت که علم را تبدیل به ثروت کنند و وارد چرخه اقتصادی شوند، نگاهها صرفاً آموزشی بوده و این آیندهنگری وجود نداشت.
وی با اشاره به اهمیت وصل حلقه علم و صنعت افزود: با حضور دکتر طهرانچی در دانشگاه آزاد اسلامی نگاه وصل با صنعت تقویت شد، ایدههایی که پایه دانشبنیانی و اقتصادی داشته، نیاز به منابع سرمایهگذاری داشتند راهاندازی و صندوق توسعه پژوهشی هم ایجاد شد.
سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان بیان کرد: با توجه به اینکه مرکز سایت چمخاله در دو سال اخیر مورد توجه دکتر طهرانچی قرار گرفته باید بحث تحقیقات روی پرورش ماهی و تولید خاویار سازگار با زیستبوم استان گیلان متحول شود.
شکری مطرح کرد: مرکز تحقیقات علوم شیلاتی و فنون دریایی دکتر کیوان یکی از بازوهای اصلی دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان بوده و یکی از اهداف آن معرفی پروژه بزرگ انتقال آب دریایی خزر به مرکز و دستاوردهای آتی این پروژه در راستای تأمین بخشی از درآمدهای غیر شهریهای است.
وی ادامه داد: یکی از مشکلات این مرکز تحقیقاتی آب آلوده با درصد بالای آهن بوده که باعث شده که واحد نتواند پروژههایش را اجرا کند و برای رفع آن با توجه به فاصله کم مرکز به دریا نیاز به انتقال آب دریای خزر بوده که نیازمند یاری مسئولان شهرستان و استان برای رفع آن است.
سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان با بیان اینکه انتقال آب دریا باعث تولید میشود، مطرح کرد: به صورت پایلوت و امکانات موجود توانستیم خاویار برداشت کنیم که در صورت انتقال آب دریا میتوانیم تولید گوشت ماهی خاویاری و خود خاویار داشته باشیم در چشمانداز پنج سالانه وابستگی واحد به شهریه را به ۵۰ درصد برسانیم و این پروژه تولیدی برای کشور مهم خواهد بود. این پروژه مورد توجه مسئولان بالادست دانشگاه آزاد اسلامی قرار گرفته و نقشه راه طراحی شده که به یک سرای نوآوری شیلات و علوم و فنون دریایی شکل بگیرد.
تولید بیش از ۴۰۰ کیلو خاوریار در مرکز تحقیقات واحد لاهیجان
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان نیز با اشاره به ایجاد زیرساخت برای تولید گفت: برای توسعه این مرکز نیاز به حمایت مسئولان و بودجه داریم که در صورت حمایت، تولید ۱۰۰ تن ماهی خاویاری و در کنار آن تولید بیش از ۴۰۰ کیلو خاوریار در این مرکز دور از انتظار نیست که در همین مرکز با همکاری گروه میکروبیولوژی، شیمی و شیلات به صورت آزمایشی توانستیم عصاره خاویار و کِرِم خاویار تهیه کنیم که ارزش تقریبی ۵۰ گرم یکمیلیون و نیم است.
عباسعلی زمینی اضافه کرد: نخستین گام برای تولید بحث انتقال آب دریای خزر است که نیاز به حمایت مسئولان دارد تا بتوانیم این گام بزرگ را برای نسل آینده برداریم و با این کار بتوانیم کمکحال دانشگاه و حتی برند برای لاهیجان بوده و در کل ایران بدرخشیم و مرکز تحقیقات واحد لاهیجان نخستین مرکز تحقیقات کشور است که پرورش ماهیان خاویاری را استارت زده که مورد توجه سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی قرار گرفته است.
وی افزود: ماهیان خاویاری در طبیعت ممکن است ۱۸ سال طول بکشد که به بلوغ برسد و در شرایط پرورشی توانستیم ماهی ده ساله را به تخمک برسانیم و خاویار بگیریم و شرایط پرورشی؛ غذا و محیط خوب میتواند بلوغ را زودتر رغم بزند و این کار در حال انجام است.
به گزارش آنا، بازدید از موزه ماهیشناسی و حوضچههای پرورش ماهی و دهنه انتقال آب دریا به مرکز از دیگر برنامههای این نشست بود.
انتهای پیام/