به بهانه عزل از نیمکت مربیگری عنابیها؛ چرا کیروش از «دایناسور» به «سلطان اخراجها» تبدیل شد؟
به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری علم و فناوری آنا، سرانجام شایعات شنیده شده، رنگ واقعیت به خود گرفتند تا جایی که «کارلوس کی روش»، سرمربی معروف اروپایی از رأس کادر فنی تیم ملی قطر کنارگذاشته شد.
مربی سرشناس عزل شده که بعد از جام جهانی ۲۰۲۲ راهی این کشور حوزه خلیج فارس شد و به جای «فلیکس سانچز» اسپانیایی، مسئولیت فنی عنابیها را پذیرفت، نتوانست نتایج مناسبی همراه با تیم قهرمان جام ملتهای آسیا کسب کند. در روزهای اخیر شایعه اختلافش با فدراسیون و همچنین بازیکنان تیم قطر، به گوش رسید. دامنه آن شنیده ها، آنقدر گسترده شد که حتی روزنامه معتبری همچون الوطن، چاپ دوحه گزارش کرد سران فدراسیون که نگران وضعیت تیم ملی در فاصله کم تا برگزاری و میزبانی جام ملتها هستند، گزینههای را برای جایگزینی وی در نظرگرفته اند.
نویسنده آن گزارش در مقالهای با عنوان «آیا ماه عسل کی روش در تیم قطر به پایان رسیده؟»، عنوان کرده بود که از طرف قطری ها، به پیرمرد ۷۰ ساله پرتغالی، اعلام شده که دیگر همکاری مشترک ادامه نخواهد یافت. از این رو چهره نامی به کشورش بازگشته و منتظر است ببیند تا چه مربی، جانشین خواهد شد. اینگونه اخبار ادامه داشت تا این که چهارشنبه فدراسیون فوتبال قطر به طور رسمی از قطع همکاری با مربی پابه سن گذاشته خبرداد.
روز گذشته هم اعلام شد که جانشین وی برگزیده شده است. برای این منظور قطریها سراغ «مارکز لوپز»، سرمربی اسپانیایی تیم الوکره رفتند تا در فاصله تقریبی ۶ هفته تا شروع جام ملتها، چهرهای را برگزینند که با فوتبال کشور آشنایی داشته و میتواند تحولی سریع در تیم ملی به وجود آورد.
**توافق برای قطع همکاری
طبق نوشته روزنامه قطرتریبون، تغییر و تحول صورت گرفته در رأس کادر فنی عنابیها به صورت «توافق متقابل» انجام شده و هر یک از طرفین با رضایت، راه خویش را در پیش گرفتند.
در بیانیهای هم که از طرف «شورای عالی فوتبال» فدراسیون انتشاریافت، ابتدا از زحمات مرد پرتغالی در مدت یک سال اخیر تشکر و قدردانی شده است. از طرفی این شورا از همکاری گسترده باشگاه الوکره در راه حضور «مارکز لوپز» برای جانشین کی روش و حضور در تیم ملی تشکرکرده است.
به این ترتیب به صورت کار «پیرمرد» خوش استیل نزد قطریها پایان یافت. او که فوریه گذشته جانشین سانچز شده و قرار بود تا مدافع عنوان قهرمانی آسیا را برای قهرمانی مجدد مهیاکند و در عین حال تیمی برای حضور قدرتمندانه در جام جهانی ۲۰۲۶ بسازد، بعد از ۱۱ بازی که شامل ۴ برد، ۴ باخت و سه تساوی در مدت ۱۰ ماه بود، جا را برای فرد دیگری خالی کرد.
روزنامه قطرتریبون در این مورد نوشت: نتایجی که مربی پرتغالی برای قطر کسب کرد، انتظارات فدراسیون را برآورده نساخت. در حالیکه تیمش مقابل تیمهای درجه ۳ و ۴ اسیا همچون افغانستان (۸ بر یک) و هندوستان (۳ بر صفر) توانست برنده شود. حالا لوپز وظیفه دارد تیمی را در مدت چند هفته باقیمانده تدارک ببیند تا برای بازی افتتاحیه جام ملتها در تاریخ ۱۲ ژانویه (۲۲ دی ۱۴۰۲) مقابل لبنان در ورزشگاه لوسیل که میزبان فینال جام جهانی ۲۰۲۲ بود، قدرتمند ظاهر شود.
**۳ اخراج در ۴ سال اخیر
اتفاقی که برای کی روش رخ داد، هرچند تلخ و ناگوار بود، اما در عین حال چیزی غریب و ناآشنا نیز نبود؛ زیرا در ۴ سال گذشته او ۳ بار طعم عزل و اخراج را چشیده است.
او که در ۳ دوره جام جهانی ۲۰۱۴، ۲۰۱۸ و ۲۰۲۲ زمام امور تیم ملی فوتبال ایران را برعهده داشت، پس از رقابتهای روسیه و نشستن روی نیمکت «یوزهای ایرانی» راهی کلمبیا شد تا مربی تیم ملی این کشور شود و آن را به جام جهانی قطر برساند. اما خیلی زود به خاطر کسب نتایج ضعیف از کار برکنار شد.
پس از آن به قاره آفریقا رفت و مربیگری تیم ملی مصر را پذیرفت. کارلوس میخواست تا هرطور شده نظیر جام جهانیهای قبلی، در آوردگاه بین المللی قطر حاضر باشد و تیم مصر را به این جام بیاورد؛ اما با وجود دراختیارداشتن کلی ستاره درجه یک مثل محمد صلاح، ناکام شد. حتی در فینال جام ملتها هم برابر سنگال شکست خورد.
وقتی با کلمبیا و مصر به بازیهای قطر نرسید، به ایران بازگشت و با این خواب و خیال که بعد از دو دوره ناکامی ۲۰۱۴ و ۲۰۱۸ در مرحله گروهی، تیم کشورمان را به مرحله حذفی برساند، سکاندار شد. اما با کسب باخت سنگین ۶ بر ۲ از انگلیس، برد ۲ بر صفر مقابل ولز و شکست یک بر صفر برابر آمریکا، همانند دو دوره قبلی، با درهمان مرحله گروهی ناکام ماند و شاهد حذف یوزها شد.
وی بعد از مدتی از آن اتفاق، به قطر آمد و هدایت تیم عنابی را برعهده گرفت. اما همچنانکه ذکرشد نتوانست نتایج مطلوب را کسب کند و حتی در مسابقات تورنمنت اردن، در فینال مقابل ایران باخت سنگین و تحقیرآمیز ۴ بر صفر مقابل شاگردان سابقش را تجربه کرد. از این رو بود که در ۴ سال اخیر سومین حکم اخراجش را دید.
**واکنش رسانههای قطری
رسانههای قطری زودتر از دیگران به اتفاقی که برای کادر فنی تیم کشورشان رخ داد، واکنش نشان دادند. روزنامه العرب نوشت:آنچه کاملامشخص است، نارضایتی عمومی از عملکرد سرمربی بود. به خصوص بعد از تورنمنت اردن که سران فدراسیون از شکست سنگین برابر ایران دل آزرده بودند.
روزنامه الرایه عنوان کرد از حدود دو هفته قبل موضوع کنارگذاشتن کی روش برای فدراسیون جدی شد و آنها از همان ابتدا به مارکز برای جایگزینی نظر داشتند.
روزنامه گلف نیوز هم در گزارشی به اتفاق رخ داده واکنش نشان داد. این رسانه ابتدا به حرفهای مربی قدیمی بعد از بازی با افغانستان اشاره کرد که گفته بود: لایق، جدی و جاه طلبانه بودیم. بعدش چه خواهد رخ داد؟ معلوم است میخواهیم بیشتر و بهتر کارمان را انجام دهیم. ما میخواهیم تمرین کنیم و آمادگی بیشتری به دست آوریم. پس برنامه خود را برای آماده سازی خویش جهت جام ملتها آغاز میکنیم.
با ذکر همین اظهارات، گلف نیوز به قرارداد ۴ ساله کی روش اشاره و عنوان کرد این همه خواب و خیال با فرمان عزل وی، از بین رفت. پرتال پنینسولار هم اشارهای داشت به این که همه چیز به صورت شفاهی به اطلاع مربی عزل شده برای قطع همکاری رسانده شد.
گزارشگر این پرتال از اخراج وی به عنوان «اتفاقی شگفت انگیز» یادکرد.
**برداشت رسانههای بین المللی
بعداز اتفاقی که برای مربی اسبق ایران رخ داد، رسانههای خارج از محدوده قطر هم واکنش نشان دادند. سایت کینگ فوت به موضوع نارضایتی کلی مسئولان و بازیکنان قطری اشاره داشت و نوشت با وجود داشتن قراردادی ۴ ساله، فدراسیون کشور عربی مجبور به گرفتن چنین تصمیم سختی در فاصله کم تا جام ملتها شده است.
پرتال «دنشنال» با انتخاب تیتر «کی روش تنها بعد از ۱۰ ماه از کاربرکنارشد» به دوره کوتاه و ناموفق این مربی سالخورده در راس تیم عنابی اشاره کرد. در مقالهای که به قلم «اندی میتن» انتشاریافت، برخلاف رسانههای قطری که نوشتند کی روش در کشورش بسر میبرد و از این موضوع مطلع شده، این رسانه عنوان کرد روز دوشنبه کی روش به دوحه رفته و به او اطلاع داده شده که قراردادش فسخ میشود.
در بخشی از این مقاله عنوان شد:سرمربی سابق رئال مادرید و پرتغال که به طور گسترده در سراسر جهان کارکرده، وظیفه داشت تیم پیری را که جام جهانی اخیر ضعیف عمل کرده بود، را احیاکند، اما مربی که با تیم ایران در سطح آسیا درخشیده بود، در راه تحقق این هدف، ناکام ماند. او البته تمام تلاش خود را کرد. حتی دستیارانش را از پرتغال برای یافتن استعدادهای بومی به کارگرفت. حتی تلاش کرد بازیکنان جدیدی را به تیم قطر وارد کند. برنامه اش این بود که تیم را توسعه دهد و در بازیهای دوستانه فرصتهای را به جوانان بالقوه دهد تا تجربه بین المللی کسب کنند. با این همه نتایج مورد پسند فدراسیون قطر نبود. در مدتی هم که با این تیم کار کرد، همواره مورد نقد رسانههای محلی به خاطر رویکرد دفاعی اش قرارداشت.
سایت استامفوردادوکیت نیز نوشت: وقتی قطر در هر سه بازی مرحله گروهی جام جهانی ۲۰۲۲ با فلیکس سانچز باختند، همه در این کشور حوزه خلیج فارس از او ناامید شدند و کی روش برای این آورده شد که امید را به تیم بازگرداند. اما نتایجی که گرفت، این حس را ایجاد نکرد.
سایت espn هم متذکر شد وقتی سران فدراسیون قطر به این نتیجه رسیدند که تحت هدایت کی روش نمیتوانند از عنوان قهرمانی خود در آسیا در رقابتهای در پیش به خوبی دفاع کنند، حکم عزل وی را صادرکردند.
روزنامه دیلی میل انگلیس با ذکر این نکته که سالها کی روش به عنوان دستیار سرآلکس فرگوسن در تیم منچستریونایتد با اقتدار کارکرد، عزلش در تیم قطر را به عنوان نقطه تاریک ورزشی مربی پرسابقه یادکرد.
**واکنش رسانههای پرتغال
در کنار مطبوعات محلی و رسانههای خارجی، رسانههای کشور زادگاه کی روش سعی کردند در کنار انعکاس خبر رخ داده، از «تیتر»های نرم در ارتباط با او استفاده کنند. به عنوان مثال روزنامه ورزشی رکورد در مقالهای تحت عنوان «کی روش دیگر مربی قطر نیست»، از این اتفاق به عنوان رویدادی تلخ در دوران حرفهای مربی نامدار یادکرد.
آبولا، دیگر روزنامه ورزشی پرمخاطب این کشور جنوبی اروپا هم با انتخاب تیتر «کی روش از تیم قطر جداشد»، سعی کرد از لفظ اخراج حداقل در عنوان گزارش خود استفاده نکند، اما به برد مقابل مکزیک در جام طلایی اشاره داشت.
روزنامه کوریردومانها هم از عنوان «کارلوس کی روش از سرمربیگری قطر کناره گیری کرد» بهره گرفت. سایت پوبلیکو نیز به همین سبک نوشت:کی روش از سرمربیگری تیم قطر دست کشید.
**یک عمر مربیگری برای کارلوس
کارلوس مانوئل بریتو لئال کی روش که در تاریخ یک مارس ۱۹۵۳، ۷۰ سال قبل در نامپولا، موزامبیک پرتغال چشم به جهان گشود، همانگونه که در این گزارش ذکرشد، چهرهای است کاملا نام آشنا برای فوتبالدوستان ایرانی چرا که در دو مقطع هدایت تیم ملی کشورمان را برعهده داشت.
کی روش که در تاریخ ۱۰ اسفند به ۷۱ سالگی سلام خواهدکرد، از سال ۱۹۸۹ که وارد عرصه مربیگری شد، هدایت تیمهای زیر ۲۰ سالههای پرتغال، بزرگسالان پرتغال (۲ دوره)، اسپورتینگ لیسبون، مترو استاررز، ناگویا گرامپوس ایت، امارات، آفریقای جنوبی، منچستریونایتد (۲ دوره دستیار)، رئال مادرید، ایران (دو دوره)، مصر و قطر را برعهده داشت.
او که در دوران حضور سر آلکس فرگوسن در تیم منچستریونایتد، نبوغ خود را به عنوان یک مربی آگاه به تاکتیک روز و طراحی تمرینات آشکار کرد، در تیمهای بزرگی نیز فعالیت داشت. در سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۹ و سال ۲۰۲۳ هدایت تیم ملی کشورمان را برعهده گرفت، هرچند توانست در مدت حضورش همراه با یوزهای ایرانی، تغییرات محسوسی در ساختار تاکتیکی و تمرینی تیم ایجادکرده و تغییر نسل بوجود آورد، اما هیچگاه موفق به تحقق رویای قهرمانی قاره در دو دوره حضور در جام ملتها و ورود به مرحله حذفی جام جهانی در ۳ دوره با تیم ایران نشد.
او سال گذشته در مقام سرمربی ایران در مصاحبهای با یکی از رسانههای خارجی عنوان کرد به خاطر حضور در ۵ دوره جام جهانی از طرف دوستانش لقب «دایناسور» را گرفته است. سایت فیفا در بخش عربی خود نیز وقتی زمام امور تیم قطر را برعهده گرفت از وی به عنوان یکی از ستارههای جام جهانی ۲۰۲۲ نام برد.
کی روش که هنوز یاد ژستهای جنجالی و چالش هایش با مربیان شاغل در لیگ ایران، به خصوص برانکو ایوانکوویچ، مربی کروات وقت پرسپولیس و امیر قلعه نویی در اذهان باقی است، راهی را در پیش گرفت که برخی از مربیان جهان طی میکنند؛ چرا که متاسفانه با افزایش سن، دچار پسرفت میشوند تا جایی که در ۴ سال گذشته دچار ناکامیهای شد که حاصلش ۳ اخراج بود و آخرینش هم روز قبل اتفاق افتاد!
این که او در فاصله کم تا ۷۱ سالگی چه برنامهای برای آینده اش دارد و میخواهد همین جا به کارش خاتمه دهد یا نه، هنوز مشخص نیست. اما با توجه به این که در ۶۹ سالگی با قطریها قراردادی ۴ ساله امضا کرد، باید احتمال داد «پیرمرد» پرچالش دست از کارنخواهد کشید و احتمالا در جایی و تیمی دیگر به فعالیت ادامه خواهد داد.
انتهای پیام/