دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 آذر 1402 - 13:04

صادرات مستقیم و صادرات غیرمستقیم چیست؟

صادرات مستقیم و صادرات غیرمستقیم چیست؟
صادرات یکی از فرصت‌های درآمدزایی در جامعه امروز است. فرقی نمی‌کند که خودتان تولیدکننده کالا باشید یا از دیگران کالای صادراتی را خریداری کنید، درهرصورت می‌توانید از طریق صادرات کالا به دیگر کشورها به درآمدهای بسیار بالایی دست پیدا کنید.
کد خبر : 882181

به گزارش گروه بازار خبرگزاری علم و فناوری آنا، برای صادرات کالا می‌توانید از یکی از روش‌های صادرات مستقیم و غیرمستقیم استفاده کنید، در نظر داشته باشید که هر یک از روش‌های صادرات مزایا و معایبی دارد و برای تجارت در شرایطی خاص مناسب است؛ بنابراین به‌عنوان یک صادرکننده موفق باید هر دو روش صادرات و مزایا و معایب آن‌ها را بشناسید.

اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری درباره صادرات مستقیم و غیرمستقیم به دست آورید و بدانید که هر یک از روش‌های صادرات چه مزایا و معایبی دارد، این مطلب را تا انتها بخوانید.

صادرات مستقیم کالا

صادرات مستقیم به معنای فروش مستقیم کالاها و خدمات به بازارهای خارجی است. در این حالت، تولیدکننده یا شرکت صادرکننده مستقیماً با خریداران خارجی در تماس است و محصولات یا خدمات خود را به آنها عرضه می‌کند.

همان‌طور که در تعریف اشاره شد، در این روش صادرات بدون حضور واسطه می‌توانید کالا و خدمات خود را به مشتریان در دیگر کشورها ارائه کنید.

صادرات مستقیم مزایای بسیاری دارد که در ادامه با آنها آشنا می‌شویم:

سهولت دسترسی به بازارهای جهانی : با انجام صادرات مستقیم، می‌توانید به‌صورت مستقیم با خریداران خارجی مذاکره کنید و روابط تجاری برقرار نمایید. این سهولت دسترسی می‌تواند فرصت‌های جدیدی را در بازارهای جهانی پیش روی شما ایجاد نماید.

کنترل بیشتر بر فروش و بازاریابی : با صادرات مستقیم، کنترل بیشتری بر فروش و بازاریابی محصولات خود دارید. شما می‌توانید راهبُردهای خاص را برای بازارهای موردنظر خود انتخاب کنید و برند خود را به طور مستقل توسعه دهید.

حفظ سود بیشتر: در صادرات مستقیم، هزینه‌های واسطه‌گری کمتری وجود دارد، زیرا نیازی به پرداخت کمیسیون‌ها یا سهمیه‌های واسطه‌گران نیست.

انعطاف‌پذیری در تعیین قیمت: در صادرات مستقیم، می‌توانید قیمت محصولات خود را به طور مستقل تعیین کنید. این موضوع به شما این امکان را می‌دهد تا باتوجه‌به بازار و شرایط رقابتی، قیمت مناسبی را برای محصولات خود تعیین کنید و رقابت قیمتی را مدیریت کنید.

امکان ایجاد ارتباط مستقیم با مشتریان: با صادرات مستقیم، شما می‌توانید ارتباط مستقیمی با مشتریان خارجی داشته باشید. این ارتباط می‌تواند بهبود کیفیت محصولات، ارائه خدمات پس از فروش بهتر و ایجاد روابط بلندمدت با مشتریان را به همراه داشته باشد.

بااین‌حال، صادرات مستقیم ممکن است با چالش‌ها و مشکلاتی همراه باشد که عبارت‌اند از:

  • در این روش صادرات مسئولیت مدیریت ریسک‌های تجاری از جمله ریسک‌های ارزی، تغییرات قوانین و مقررات تجاری، ورود رقبا به بازار و تغییرات نوسانات بازار بر عهده خودتان است.
  • باید دانش کافی در زمینه بازاریابی بین‌المللی، تحقیقات بازار و فهم فرهنگ و نیازهای مشتریان خارجی داشته باشید.

صادرات غیرمستقیم کالا

صادرات غیرمستقیم به معنای انجام فعالیت‌های صادراتی از طریق واسطه‌گران یا شرکت‌های واسطه مانند پی اس پی اکسپرس است. در این روش صادرات، برای انجام معاملات صادراتی از خدمات شرکت‌های واسطه‌گر استفاده خواهید کرد.

صادرات غیرمستقیم همانند صادرات به روش مستقیم با مزایایی همراه است، از جمله این مزایا عبارت‌اند از:

کاهش ریسک‌های صادرات: با سپردن مراحل صادرات به شرکت‌های واسطه‌گر، برخی از ریسک‌های صادرات مانند آگاهی از تغییرات قوانین و مقررات تجاری، نوسانات بازار، نوسانات ارز، ترخیص کالا از گمرک و غیره به واسطه‌گر منتقل می‌شود. این موضوع می‌تواند به شما کمک کند تا تمرکز بیشتری بر روی فعالیت‌های تولیدی یا انتخاب کالای صادراتی داشته باشید.

دسترسی به تجارب و منابع واسطه‌گران: شرکت‌های واسطه‌گر از تجربه و دانش بالایی در زمینه معاملات بین‌المللی، اصول و فنون مذاکره و غیره برخوردارند. با سپردن تمام یا بخشی از مراحل صادرات به شرکت‌های واسطه‌گر، نیازی به کسب بسیاری از فنون مانند فن مذاکره و غیره نخواهید داشت و می‌توانید از تجربه واسطه‌گران در مدیریت معاملات خارجی استفاده نمایید.

کاهش هزینه‌ها و زمان: استفاده از شرکت‌های واسطه‌گر می‌تواند هزینه‌ها و زمان مربوط به صادرات را کاهش دهد. واسطه‌گران به دلیل تجربه و دانش کافی در زمینه امور گمرکی و ترخیص کالا از گمرک، حمل‌ونقل بین‌المللی، بسته‌بندی و غیره با سرعت بیشتری مراحل واردات را انجام می‌دهند و در نتیجه هزینه‌ها و زمان صادرات را به میزان قابل‌توجهی کاهش می‌دهند.

فکرش را بکنید که در ابتدای راه صادرات به ترکیه هستید و هیچ شناختی از قوانین و مقررات گمرکی این کشور، مراحل ترخیص، روش‌های حمل بار و غیره ندارید آیا به‌تنهایی می‌توانید مراحل صادرات را انجام دهید.

تسهیل در بازاریابی و فروش: شرکت‌های واسطه‌گر می‌توانند به شما در فرایند بازاریابی و فروش کمک کنند. آنها می‌توانند نیازهای بازار را شناسایی کنند، استراتژی‌های بازاریابی را توسعه دهند و به تبلیغات و توزیع محصولات کمک نمایند.

امکان استفاده از شبکه فروش واسطه‌گران: شرکت‌های واسطه‌گر معمولاً دارای شبکه فروش گسترده‌ای در بازارهای خارجی هستند. با استفاده از خدمات آنها، به‌راحتی می‌توانید به این شبکه فروش دسترسی پیدا کنید و محصولات خود را در بازارهای خارجی عرضه کنید.

با وجود مزایای بسیار صادرات غیرمستقیم، این روش صادرات ممکن است با برخی محدودیت‌ها و چالش‌ها همراه باشد. برخی از این موارد عبارت‌اند از:

  • با وابستگی به شرکت‌های واسطه‌گر، ممکن است برخی از کنترل‌های مستقل بر روی فرایند صادرات را از دست بدهید. این موضوع می‌تواند به محدودیت در تصمیم‌گیری‌های استراتژیک و کاهش انعطاف‌پذیری منجر شود.
  • استفاده از شرکت‌های واسطه‌گر ممکن است هزینه‌های اضافی به دنبال داشته باشد. واسطه‌گران معمولاً هزینه‌های خدمات خود را دریافت می‌کنند و این می‌تواند هزینه‌های کلی صادرات را افزایش دهد.
  • در صادرات غیرمستقیم، ارتباط مستقیم با مشتریان خارجی را از دست می‌دهید و همین موضوع باعث شود تا نیازهای بازار را به‌خوبی درک نکنید.

لازم به ذکر است که صادرات موقت و قطعی از دیگر روش‌های رایج برای صادرات است. در روش قطعی، کالا در حجم و تعداد بالا و معمولاً باهدف تجارت به دیگر کشورها ارسال می‌شود؛ اما در روش موقت، ارسال کالا به دیگر کشورها به‌صورت موقت و برای مدت زمانی محدود و مشخص است.

هر کدام از روش‌های صادرات برای چه شرایطی مناسب است؟

یکی از سؤالات مهمی که باید قبل از شروع فرایند صادرات پاسخ دهید این است که هر یک از روش‌های صادرات مستقیم و غیرمستقیم برای چه گروه از بازرگانان مناسب است.

به‌طورکلی نمی‌توان به‌صورت مطلق گفت که صادرات مستقیم برای کدام دسته از افراد و شرکت‌ها و صادرات غیرمستقیم برای کدام شرکت‌ها مناسب است. گاهی شرکت‌های بزرگ برای انجام امور صادراتی با شرکت‌های بازرگانی همکاری می‌کنند و به روش غیرمستقیم مراحل صادرات را انجام می‌دهند و در مقابل شرکت‌های کوچک و متوسط صفر تا صد مراحل صادرات را خودشان انجام داده و به روش مستقیم صادرات می‌کنند.

به‌طورکلی:

  • شرکت‌های کوچک و متوسط که حجم تولید بالایی ندارند و نمی‌توانند به‌صورت پیوسته صادرات داشته باشند، بهتر است به روش غیرمستقیم صادرات داشته باشند.
  • شرکت‌های تازه‌کار که در ابتدای راه تجارت هستند و با شرایط و مراحل صادرات آشنایی ندارند بهتر است به‌صورت غیرمستقیم صادرات را آغاز نمایند.
  • در شرایطی که حفظ بازارهای داخلی نسبت به ورود به بازارهای بین‌المللی اولویت بالاتری دارد، توصیه می‌شود صادرات به روش غیرمستقیم صورت گیرد.
  • برای سنجش و بررسی بازارهای خارجی ، صادرات غیرمستقیم توصیه می‌شود.
  • برای صادرات محصولات به کشورهایی که از نظر فرهنگی شرایطی مشابه بازار داخلی دارند، بهتر است صادرات به روش مستقیم صورت گیرد.
  • برای صادرات محصولاتی که به خدمات پس از فروش نیاز دارند یا ارزش بالایی دارند، پیشنهاد می‌شود صادرات مستقیم صورت گیرد.

جمع‌بندی

همان‌طور که گفته شد صادرات کالا یکی از روش‌های کاربردی برای کسب درآمد است که به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم صورت می‌گیرد و تجار باید با درنظرگرفتن ماهیت و شرایط تجارتشان همچنین بررسی مزایا و معایب این روش‌ها، انتخاب کنند که قصد صادرات به کدام روش را دارند، می‌خواهند صفر تا صد صادرات را خودشان انجام دهند یا مراحل آن را به شرکت‌های واسط بسپارند.

توضیحات متا: صادرات مستقیم و غیرمستقیم از انواع روش‌های صادرات است و تجار و بازرگانان باید با درنظرگرفتن ماهیت و شرایط تجارتشان بررسی کنند که کدام روش صادرات برایشان مفید است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب