مراکز تحقیقاتی هوش مصنوعی و فولاد راهاندازی میشود/ تجاریسازی ۵۰ قطعه صنعتی
خبرگزاری علم و فناوری آنا- حسین عقابی؛ واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در سراسر کشور بهتازگی و بر اساس شاخصهایی مانند درآمد خدمات آزمایشگاهی/ کارگاهی، تعداد دورههای آموزشی، حجم ریالی دورههای آموزشی، تعداد آزمایشگاههای همکار مرجع، تعداد آزمایشگاههای دارای گواهی ایزو توسط معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری سازمان مرکزی مورد بررسی قرار گرفتند.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان در نتایج اعلامی از سوی سازمان مرکزی از بین ۴۰۰ واحد دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور پس از دانشگاه آزاد اسلامی واحد (خوراسگان) اصفهان با کسب ۲۲ هزار و ۵۰۸ امتیاز رتبه دوم عملکرد آزمایشگاهی و کارگاهی در کشور را کسب کرد.
خبرنگار آنا به همین مناسبت و برای اطلاع از امکانات، دستاوردها و برنامههای دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان در حوزه خدمات آزمایشگاهی و کارگاهی با امیررضا بازرگان رئیس این واحد دانشگاهی گفتوگو کرده است که در ادامه میخوانیم.
آنا: با توجه به توصیه رهبر انقلاب اسلامی به مسئولان و فعالان جوان در عرصه علم و فناوری و کار آزمایشگاهی در راستای جهش تولید، ظرفیتهای آزمایشگاهی و کارگاهی دانشگاه متبوع خود را در این زمینه چگونه ارزیابی میکنید؟
بازرگان: دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان با حدود ۱۶ باب آزمایشگاه، ۱۳ باب کارگاه، دو باب آزمایشگاه پیش بیمارستانی (پراتیک و آناتومی) و بیش از ۴۵۰ تجهیز تخصصی و آزمایشگاهی در خدمت جامعه دانشگاهی، پژوهشی و صنعتی کشور بوده و این امکانات در سامانههای ساها، ساتا ثبت شده و تجهیزات در دو قسمت کارگاه- آزمایشگاه و کارگاه مهندسی معکوس (کارگاه قطعهسازی) در دسترس استادان و دانشجویان است.
کارگاه و آزمایشگاه دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان در خدمت دانشجویان رشتههای پرستاری، میکروبیولوژی، برق، مکانیک، متالورژی، فیزیک، شیمی... بوده است و در جنوب شرق کشور از بزرگترین و مجهزترین کارگاهها به شمار میآید.
کارگاه مهندسی معکوس (کارگاه قطعهسازی) که اکنون به کمک شرکتهای صنعتی و معدنی آمده در بخش درآمدزایی برای این واحد دانشگاهی نقش بسزایی دارد و دانشجویان رشتههای ماشینابزار، مکانیک نیز از این کارگاه استفاده میکنند.
آنا: چه دستگاهها و تجهیزات شاخص آزمایشگاهی در دانشگاه متبوعتان دارید که حتی میتواند برند محسوب شود؟
بازرگان: دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان با توجه به تنوع رشته و مقاطع تحصیلی مجهز به تجهیزات پیشرفته و شاخص آزمایشگاهی بوده و در کارگاهها و تجهیزات صنعتی نیز موارد شاخصی وجود دارد، کارگاههای ماشینافزار این واحد دانشگاهی دستگاه CNC- تراش، برش و فرز-، دستگاه سختی سنجش، دستگاه گوج و اره نواری آهن را برای توسعه مهارت و خدمات به صنایع ارائه میکند.
آزمایشگاه مکانیک خاک و کارگاه (PLC)، میز (PLC) دو دستگاه؛ آزمایشگاه میکروب و شیمی دستگاه کوانترمتر، سانتیری فیوژ، اتوکلاو، انکوباتورمعمولی، انکوباتور شیکردار؛ کارگاه ذوب دو کوره القایی و دستگاه جوش زیر پودری، دستگاه پهنای طیفی با شکاف پنج نانومتر، میکروسکوپ نوری در آزمایشگاه متالوگرافی دارند.
آنا: کاربرد این دستگاهها برای چه گروههای تحصیلی و پژوهشی است؟
بازرگان: این تجهیزات و دستگاهها در گروههای تحصیلی علوم پایه- فیزیک، شیمی، میکروبیولوژی-، پرستاری، فنی ـ مهندسی و مکاترونیک، برق، مکانیک، متالورژی، ریختهگری بوده در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری کاربرد دارد و علاوه بر سرویس امور آموزشی، امکان فعالیتهای تحقیقاتی و پژوهش برای محققان را فراهم کرده است.
آنا: تاکنون چه اقداماتی برای گسترش دانش آزمایشگاهی و علمی دانشگاهتان داشتهاید؟
بازرگان: از عوامل بسیار تأثیرگذار در امر پژوهش و آشنایی بهتر و درک کاملتر نسبت به مسائل علوم، انجام آزمایش، کار تجربی و فعالیت مستقیم با دستگاه صنعتی و آزمایشگاهی بوده و دانشگاه آزاد اسلامی با مفروض دانستن این امر درصدد تنوع بخشیدن به محیطهای یادگیری و ایجاد فضاهای آزمایشگاهی برای دانشجویان است.
دانشگاه آزاد اسلامی با برگزاری کارگاههای تخصصی آزمایشگاهی و جلسات توجیهی توسط گروههای آموزشی فرصت مناسبی برای آموزش و تقویت پایه علمی دانشجویان علاقهمند در حوزههای آزمایشگاهی و صنعتی را فراهم میکند تا دانشجویان با کشف استعداد خود بهطور مستقیم به کمک ابزار و تجهیزات آموزشی، درس مربوطه را عملاً تجربه کند. با توجه به صنعتی بودن شهر سیرجان از یکسو و تناسب و هماهنگی آموزش دانشگاهی با نیازهای بازار کار و ارتباط میان عرصه علمی و آکادمیک با عرصه عمل و صنایع از سوی دیگر، با راهاندازی کارگاه مهندسی معکوس و حضور دانشجویان در این کارگاه بهصورت عملی با فضای کار صنعت و معادن آشنا میشوند.
آنا: با توجه به تعیین شعار سالهای اخیر توسط رهبری معظم در آزمایشگاهها و کارگاههای واحد متبوعتان چه برنامههایی برای کمک به تولید و توسعه کشور دارید؟
بازرگان: بر اساس چشمانداز علمی دانشگاه و سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان با برنامهریزی درصدد تبدیلشدن به دانشگاه حل مسئله و توسعهیافته با جایگاه اقتصادی، علمی و فناوری در کشور بوده و در این راستا کارگاه مهندسی معکوس و سرای نوآوری «فولاد، زنجیره تأمین و صنایع وابسته» این واحد دانشگاهی از سال ۹۸ فعالیت خود را آغاز کرده که هدف از راهاندازی این کارگاه ساخت قطعات شرکتهای صنعتی و معدنی شهرستان است.
سالهای اخیر با وجود تحریمها، صنایع کشور برای وارد کردن برخی قطعات با مشکلاتی مواجه شدهاند و از آنجایی که دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان ظرفیتهای زیادی را در این حوزه دارد، محققان و استادان این واحد دانشگاهی برای رفع این چالش و معضل وارد شدهاند. تاکنون بیش از ۵۰ قطعه صنعتی در این مدت در واحد سیرجان ساخته و تجاریسازی شده است؛ البته این امر با ایجاد زیرساختهای لازم با مشارکت استادان و دانشجویان امکانپذیر خواهد بود.
توسعه علوم و فناوریهای آزمایشگاهی و صنعتی با ترویج، آموزش، فرهنگسازی و توانمندسازی نیروی آزمایشگاهی مورد نیاز تحقق میپذیرد که یکی از راههای نیل به این هدف طرح پویش و حضور دانشجویان در مراکز صنعتی و معدنی بوده و این واحد دانشگاهی درصدد راهاندازی دو مرکز تحقیقات هوش مصنوعی و صنعت و فولاد است.
آنا: در بخش سامانههای ساها و ساتا چه فعالیتهایی داشتهاید؟
بازرگان: همه وسایل و تجهیزات خریداریشده موجود در آزمایشگاه و کارگاهها در سامانه ساها (سامانه آزمایشگاههای همکار آزاد) از زمان راهاندازی آن تاکنون بهدقت ثبت و پیگیری شده است.
فعالیت مطابق ضوابط ابلاغی ساتا (سامانه آزمایشگاههای تحقیقات آزاد) نیز بهعنوان بخش تکمیلی ساها انجام شده و از کارگاه مکانیکها و (PLC) پی آل سی برای استفاده برای درآمدزایی دانشگاه استفاده میشود. چنانچه دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان موفق به اخذ رتبه دوم عملکرد کارگاهها و آزمایشگاههای بین واحدهای دانشگاه آزاد کشور در سال جاری شد.
آنا: آیا در دوره مبارزه با کرونا موفق به تولید محصولات بهداشتی و درمانی شدید در صورت مثبت بودن جواب تشریح کنید؟
بازرگان: با توجه به ظرفیت آزمایشگاههای دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان الکل و مواد ضدعفونیکننده با مشارکت و همکاری استادان رشته شیمی تولید شد. تولید ماسک همراه با ضدعفونی در دستگاه اتوکلا انجام میشد و در درب ورود در اختیار دانشجویان، استادان و مراجعهکنندگان قرار میگرفت.
آنا: آیا موفق به پیوستن به شبکه آزمایشگاهی فناوریهای معاونت علمی ریاست جمهوری شدهاید؟
بازرگان: اطلاعات آزمایشگاه مکانیک خاک دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان در سامانه معاونت علمی ریاست جمهوری ثبت شده است.
آنا: و سخن آخر...
بازرگان: کارگاه مهندسی معکوس دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان توان طراحی و ساخت قطعات صنعتی در هر سطح از تکنولوژی را داراست. این واحد دانشگاهی با انعقاد قرارداد با شرکتهای صنعتی و معدنی برای تأمین قطعات درآمدزایی خواهد داشت و بدینوسیله بخشی از این نیازمندیهای صنعت و معدن را تأمین کند. از طرفی این امکان برای دانشجویان را فراهم شده که در محیط همجوار صنعت، کسب تجربه کنند.
بهزودی مرکز تحقیقات فولاد نیز در این واحد دانشگاهی با مشارکت مجتمع صنعت و معدن سنگآهن گلگهر و شرکتهای معدنی مستقر در منطقه راهاندازی میشود.
انتهای پیام/