دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 تير 1402 - 12:00
آنا گزارش می‌دهد؛

سوغات رئیسی از قاره سیاه؛ آغاز فصل جدید برای دانش‌بنیان‌ها

سوغات رئیسی از قاره سیاه؛ آغاز فصل جدید برای دانش‌بنیان‌ها
تأکید طرف ایرانی و سه کشور آفریقایی بر تقویت گفت‌وگوها و همکاری‌های فناورانه‌محور می‌تواند اتفاقات مثبتی را در روابط مشترک ایران با این کشور‌ها رقم بزند، به همین دلیل سوغاتی رئیس جمهور از آفریقا آغاز فصل جدید همکاری‌ها در حوزه دانش‌بنیان‌هاست.
کد خبر : 858452

گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا- سعید امینی: به تازگی رئیس جمهور کشورمان در رأس هیئتی به سه کشور کنیا، زیمباوه و اوگاندا از کشور‌های مهم آفریقایی سفر کرد و این سفر شاهد دستاوردها و تفاهم‌نامه‌هایی بود که اجرایی‌شدن هریک به نحو احسن می‌تواند موجب خنثی‌سازی تحریم‌ها، افزایش صادرات محصولات دانش‌بنیان و هایتک ایرانی و نیز رشد و توسعه روابط تجاری در سایر حوزه‌ها میان جمهوری اسلامی ایران و این سه کشور شود.

این سه کشور آفریقایی به شدت از ضعف فناوری‌ها و علوم دانش‌بنیان رنج می‌برند و تا حدودی می‌توان گفت در این عرصه‌ها وابستگی شدیدی دارند و تمام تلاش‌شان را می‌کنند تا از سلطه کشور‌های غربی دارای فناوری رها شوند. جمهوری اسلامی ایران که هیچگاه به دنبال سلطه و سوءاستفاده از کشور‌ها نبوده، آمادگی کامل دارد در حوزه دانش‌بنیان سطح همکاری‌ها را با این سه کشور ارتقا بخشد و روابط خارجی را بر مبنای بازی «برد-برد» پیش ببرد.

آفریقا متقاضی محصولات دانش‌بنیان ایران

رئیس‌جمهور روز جمعه هفته گذشته و پس از بازگشت به تهران در فردودگاه مهرآباد با بیان اینکه ایجاد بازار‌های صادراتی برای محصولات دانش‌بنیان با این سفر فراهم شد، گفته بود: امروز کشور این افتخار را به دست آورده است که محصولات دانش‌بنیان تولید می‌کند و این محصولات بازار خوبی دارند. آفریقا خواستار محصولات دانش‌بنیان ایران است.

سوغات رئیسی از قاره سیا/ فصل جدید همکاری‌ها در حوزه دانش بنیان‌ها

قاره آفریقا؛ سرزمین فرصت‌ها

قاره آفریقا فرصت‌های ویژ‌های را در خود جای داده و از ظرفیت‌های زیرزمینی و سرزمینی از جمله معادن، کشاورزی و غذا برخوردار است، اما متأسفانه به دلیل دخالت و سلطه کشور‌های غربی اجازه ورود فناوری‌های نوین به کشور‌های آفریقایی داده نشده و به همین دلیل این قاره کهن و ثروتمند - به جز چند کشور محدود- از استقلال منابع، استقلال اقتصادی و پیشرفت فناورانه بهره نمی‌برد و بنابراین فرصت خوبی برای صادرات محصولات فناورانه ایرانی به آفریقا فراهم شده است.

مهمترین محور و هدف سفررئیس‌جمهور به آفریقا

طبق گفته روح‌الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی، فناوری و اقتصادی رئیس جمهور که «سید ابراهیم رئیسی» را در این سفر همراهی می‌کرد، مهمترین محور و هدف سفررئیس‌جمهور به آفریقا نیز بر مدار توسعه همکاری‌های فناورانه و نوآورانه بود.

وی در این باره می‌گوید: «در صدر گفتگو‌ها و تعامل با رؤسای جمهور کنیا و اوگاندا، مباحث و موضوعات فناورانه قرار داشت. بیش از ۵۰ درصد گفت‌وگوها حول محور همکاری‌های فناورانه می‌چرخید که این موضوع، علاقه‌مندی کشور‌های آفریقایی به بهرهمندی از ظرفیت‌های دانشی، فناورانه و محصولات و خدمات دانشبنیان ایران را نشان می‌دهد.»

باید افزود که جمهوری اسلامی ایران هرچند فرصت سرمایه‌گذاری به شکل سنتی در زیرساخت‌های آفریقا را ندارد، اما شرایط و بستر‌های لازم برای انجام سرمایه‌گذاری‌های علمی، فناورانه و نوآورانه فراهم است و به جرئت می‌توان گفت محصولات دانش‌‎بنیان ایرانی کیفیتی هم‌رده نمونه‌های خارجی، بسیار ارزان‌تر و بعضا با قیمتی تا ۲۰ برابر کمتر از مشابه خارجی را دارند. پس اگر این فرصت مغتنم شمرده شود قطعاً می‌توان از فرصت سرمایه‌گذاری فناورانه در آفریقا و صادرات نرم به این قاره استفاده کرد.

دانش‌بنیان‌ها می‌توانند در بومی‌سازی و صادرات فناوری به آفریقا مفید باشند

میرقاسم مؤمنی کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با خبرنگار آنا، در خصوص لزوم کمک‌های ایران در حوزه فناوری‌های جدید و دانش‌بنیان‌ها به کشور‌های آفریقایی، تاکید کرد: خوشبختانه در چند سال گذشته خیلی از فناوری‌های نوین را در کشورمان بومی‌سازی کردیم و ما می‌توانیم این تکنولوژی‌های بومی‌سازی شده را با قیمت‌های بسیار مناسب و بسیار راحت به کشور‌های نیازمند آفریقایی صادر کنیم.

وی گفت: این مسئله هم می‌تواند در رفع مشکلات این کشور‌ها کمک کند، هم ارزآوری برای کشور خودمان داشته باشد، ضمن آنکه در راستای توسعه روابط با کشور‌های منطقه و فرامنطقه‌ای نیز هست.

کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه بحث شرکت‌های دانش‌بنیان می‌تواند در بومی‌سازی تکنولوژی و صادرات آن به کشور‌های آفریقایی مفید باشد، تاکید کرد: آفریقا زیرساخت‌های بسیار خوبی از نظر تکنولوژی، منابع طبیعی و توانمندی‌های بالقوه‌ای دارد که باید به فعلیت برسد، به همین جهت سرمایه‌گذاری در آفریقا بسیار مناسب است.( اینجا بخوانید)

سوغاتی بازگشت رئیس جمهور از آفریقا

سوغاتی بازگشت رئیس جمهور از آفریقا، امضای ۲۱سند همکاری را به دنبال داشت و از سوی دیگر بازدید و افتتاح خانه نوآوری و فناوری ایران در کنیا و اوگاندا، بازدید از مزرعه کشت فراسرزمینی ایران در اوگاندا و دیدار با تجار و فعالان اقتصادی از دیگر بخش‌های سفر رئیس‌جمهور به قاره آفریقا بود.

سوغات رئیسی از قاره سیا/ فصل جدید همکاری‌ها در حوزه دانش بنیان‌ها

یکی از جلوه‌های استقبال طرف‌های آفریقایی از دانش و فناوری ایرانی مربوط به محصولات پزشکی است، طوری‌که نمایشگاهی در کنیا به این منظور برگزار شد. امیرحسین میرآبادی، رئیس مرکز تعاملات بین‌المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری با اشاره به برپایی یک نمایشگاه تجهیزات پزشکی و دارویی در دو هفته پیش با حضور بیش از ۱۰ شرکت دانش‌بنیان ایرانی در کنیا، گفت: در این نمایشگاه دو شرکت ایران موفق به انعقاد قرارداد شدند. فرآیند ثبت بیش از ۵۰ دستگاه پزشکی و همچنین دو دارو برای صادرات به کنیا انجام شد و ثبت و فرآیند صادرات بیش از ۱۰ داروی دیگر به این کشور در مرحله اجرایی است.»

استقبال آفریقایی‌ها از توانایی دانش‌بنیان ایران در حوزه کشاورزی

حوزه دیگری که طرف‌های آفریقایی از آن استقبال کرد، مربوط به توانایی فناورانه و دانشبنیان ایران در حوزه صنعت کشاورزی و دامی است. پهباد فناورانه کشاورزی ساخت یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی در کنیا به نمایش درآمد که از قابلیت‌های سمپاشی، کودپاشی و حتی بذرکاری و نقشه‌برداری و تصویربرداری از مزارع برخوردار است و از این طریق ایفای نقش ایران در صنعت کشت فراسرزمینی یا کمک به صنعت کشاورزی سه کشور مذکور آفریقایی را به دنبال دارد.

لازم به ذکر است تأکید طرف ایرانی و سه کشور آفریقایی بر تقویت گفت‌وگوها و همکاری‌های فناورانه‌محور می‌تواند اتفاقات مثبت را در روابط  مشترک ایران با این کشور‌ها رقم بزند. تقویت و رشد تولید و تبادل دانشی مرتبط با محصولات و صنایع غذایی، صنایع کشاورزی، دارو و تحهیزات پزشکی و محصولات شیمیایی و کاتالیست‌ها، مواد و مصالح ساختمانی و محصولات مرتبط با حوزه دام و طیور و همچنین دارو‌ها و مکمل‌های گیاهی مورد نیاز ایران و سه کشور آفریقایی هستند که اگر بتوان از مرحله تفاهمنامه عبور کرد، قطعاً جنبه عملیاتی به خود خواهند گرفت، البته ناگفته نماند این مهم از طریق تقویت بخش خصوصی و تشویق بخش خصوصی برای ورود به عرصه‌ها اتفاق خواهد افتاد و بخش دولتی با توجه به محدودیت‌های مالی و بین‌المللی که دارد به تنهایی نمی‌تواند چنین اموری را پیش ببرد و از همه مهمتر اینکه طرف‌های آفریقایی هم علاقه دارند بخش خصوصی ایران وارد این حوزه‌ها شوند، به همین جهت پس از بازگشست سفر رئیس دولت سیزدهم از آفریقا فصل جدید همکاری‌های ایران با قاره سیاه در حوزه دانش بنیان‌ها آغاز شد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب