دیپلماسی علمی برای ما «برد برد» به همراه دارد/ سبد اقتصادی ایران تقویت میشود
حمیدرضا غلامزاده، کارشناس مسائل بینالملل در گفتگو با خبرنگار جهان خبرگزاری علم و فناوری آنا در خصوص اهمیت توسعه همکاریهای ایران با کشورهای جهان در حوزه علم و فناوری، گفت: یک مفهومی در حوزه دیپلماسی عمومی تحت عنوان «دیپلماسی علمی» مطرح است که در پیوند زدنِ روابط و توانمندی علمی کشورها به یکدیگر و هم در بحث تبادل دانشجو و اساتید، تاثیرگذاری فرهنگی ایجاد میکند.
وی با بیان اینکه تبادل دانشجو و اساتید از پیامدهای مثبت آن است، افزود: وقتی تبادلات علمی صورت میگیرد و به دانشجویان بورس داده میشود، این موضوع به تبادلات فرهنگی کمک میکند که این امر در پیشبرد دیپلماسی عمومی یک کشور موثر است و تاثیرات بلند مدت بسیار خوبی دارد.
کارشناس مسائل بینالملل اظهار کرد: علاوه بر این، بحث شناخت فرصتها و توانمندیهای علمی طرف مقابل را که نمونه آن دانشجویان هستند را فراهم میکند، اما در رتبه بالاتر آن، بحث تبادلات و توانمندیهای علمی دو کشور و همکاری دانشگاهها با یکدیگر است.
غلامزاده با بیان اینکه دانشگاهها میتوانند با یکدیگر پروژههایی را تعریف کنند، تاکید کرد: در این حالت توانمندی هر دو کشور ضریبی میخورد و میتوانند با یکدیگر اهداف جدیتری را در حوزه علمی دنبال کنند.
وی با بیان اینکه این همکاریها در بسیاری از کشورها مرسوم است و ما تازه داریم در این راستا حرکت میکنیم، گفت: جای کار بسیار زیادی دارد. میتوان موضوعات راهبردی را به طور جدی پیش برد. به طور مثال در صنایع دفاعی، موشکی، فناوری اطلاعات و IT میتوان همکاریها را جدی و روابط را توسعه داد.
کارشناس مسائل بین الملل اظهار کرد: در برخی از حوزههای راهبردی، پهپادها، هوشمندسازی، نرمافزار، IT و نانو توانستهایم جز بازیگران اصلی باشیم. اگر ما بتوانیم با کشورهای پیشرفتهتر همکاری کنیم، این مسئله برای ما «بُرد بُرد» به همراه دارد و توانمندیهای این دو کشور یک ضریب تصاعدی درپی خواهد داشت.
غلامزاده در خصوص سیاست دولت سیزدهم در گسترش دیپلماسی علم و فناوری، گفت: فعالیتهای دیپلماتیک ما در این دوره افزایش یافت، روابط و ارتباطات ما توسعه و تکثر پیدا کرده است و این امر به خودی خود زمینه ساز توسعه روابط علمی هم میشود.
وی افزود: ما هرچقدر با کشورهای بیشتری ارتباط داشته باشیم، با دانشگاههای بیشتری هم دذ ارتباط خواهیم بود و سبد دیپلماتیک ما متنوعتر میشود که در نتیجه، توانمندی مذاکره و رایزنی بیشتری خواهیم داشت. چه بسا بتوانیم به عنوان یک مرکز ثقلی برای همکاریهای چندجانبه قرار بگیریم.
کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه ایران هم به لحاظ جغرافیایی و هم به لحاظ سیاسی این شانیت را دارد که بستر کارهای ارتباطی و چندجانبه دانشگاههای ایران، روسیه، چین، عراق، ونزوئلا و سایر کشورها را برعهده گیرد، افزود: این امر دستاورد همان فعالیتهای دیپلماتیک و توسعه روابط سیاست خارجی ما است که این تنوع را برای کار کردن میسر کرده است.
غلامزاده تاکید کرد: هرچقدر سیاست خارجی ما متنوع و فعالتر باشد، توانمندی و پتانسیل ما برای افزایش چنین همکاریهایی بیشتر میشود و در نتیجه بازار کار ایجاد خواهد شد.
وی با بیان اینکه ما در بسیاری از موضوعات به لحاظ علمی و فناوری پیشرفتهتر از همسایگان خود هستیم و به راحتی میتوانیم این دستاوردهای علمی را به آنها ارائه کنیم، افزود: این صادرات علمی، میتواند آوردهای اقتصادی جدی برای ما داشته باشد.
کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به اهمیت دیپلماسی عمومی در سفر اخیر وزیر امور خارجه کشورمان به چهار کشور حوزه خلیج فارس، گفت: این موضوع یکی از محورهایی است که در مورد آن در همه سفرها صحبت میشود. مرسوم است وقتی یک مقام رسمی بخواهد به یک کشوری سفر کند، بخشهای مختلف سعی میکنند ایده ها، فرصتها و نیازمندیهای خود را ارائه دهند.
انتهای پیام/