دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 ارديبهشت 1395 - 13:13

افشای نقش سیا در دستگیری نلسون ماندلا

ماموری که اسناد بازداشت و 27 سال حبس نلسون ماندلا، رهبر ضد آپارتاید آفریقای جنوبی را فراهم کرد، معتقد بود که رهبر کاریزماتیک آفریقای جنوبی عروسکی در دست شوروی بوده است که باید متوقف می‌شد.
کد خبر : 85490

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا به نقل ایسنا، به نوشته روزنامه دیلی میل، نلسون ماندلا سال 1962 در مسیر دوربان به ژوهانسبورگ بازداشت شد. از آن زمان تاکنون شایعات بسیاری وجود داشت مبنی بر اینکه چگونه پلیس آفریقای جنوبی وی را یافته است.


ماندلا در زمان دستگیری، عضو برجسته کمیته مرکزی حزب کمونیست آفریقای جنوبی بود. یکی از عوامل سیا به نام دونالد ریکارد الان مدعی است که وی ماندلا را لو داده و اطلاعات وی را در اختیار مقام‌ها گذاشته است.


به گفته ریکارد، ماندلا یک کمونیست قسم‌خورده بوده و باید متوقف می‌شد. چند هفته پس از آنکه ریکارد در ماه مارس این اطلاعات را به یک فیلمساز داد، مرد.


ریکارد 88 ساله که آن زمان رسما به عنوان معاون کنسول آمریکا در دوربان کار می‌کرد، می‌گفت که ماندلا خطرناکترین کمونیست خارج از اتحاد جماهیر شوروی بوده است.


این مامور مخفی فهمیده بود که ماندلا می‌خواهد از دوربان به ژوهانسبورگ برود و وی این اطلاعات را در اختیار نیروهای پلیس آفریقای جنوبی گذاشته بود. ماموران هم پس از طراحی نقشه‌ای، خودروی وی را در جاده متوقف کردند و پس از شناسایی وی را در لباس شوفری بازداشت کردند.


ماندلا که مسئولیت شاخه نظامی کنگره ملی آفریقا را بر عهده داشت و علنا از شورش حمایت می‌کرد و خواستار انقلاب علیه دولت آفریقای جنوبی شده بود، در آن زمان تحت تعقیب جدی بود.


ماندلا پس از بازداشت، حبس ابد گرفت اما نهایتا پس از 27 سال از زندان آزاد شد. وی سپس اولین رئیس‌جمهوری آفریقای جنوبی شد که در انتخابات دموکراتیک عمومی برگزیده شده بود.


عامل مخفی سیا پیش از مرگ به جان ایروین، فیلمساز گفته بود که به دلیل اینکه موجب زندانی شدن ماندلا شده بود، اصلا پشیمان نیست. این مامور قاطعانه باور داشت که ماندلا عروسک دست اتحادیه جماهیر شوروی بود که موجب تحریک قیام‌های مردمی در سایر مناطق هم می‌شد.


اسنادی که به مرور از طبقه‌بندی دولت ایالات متحده خارج می‌شوند یا توسط عوامل سازمان سیا فاش شده‌اند، نشان می‌دهد که این سازمان در کودتاها، دستگیری رهبران مردمی و انقلاب‌های زیادی در سراسر جهان نقش داشته که در بسیاری از موارد مسئولان واشنگتن بعد گذشت سال‌ها به اشتباه بودن برنامه‌های خود اذعان کرده‌اند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب