دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 خرداد 1402 - 17:07

رابیتس چیست؟ + مراحل رابیتس کاری

رابیتس چیست؟ + مراحل رابیتس کاری
رابیتس یک توری فلزی با شبکه‌هایی در فواصل معین برای افزایش استحکام و چسبندگی آن است. این ابزار کاربردهای مختلفی در تجارت ساختمان دارد.
کد خبر : 853795

به گزارش گروه بازار خبرگزاری علم و فناوری آنا، ورق گالوانیزه شبکه دار  یک عنصر ایده آل است که به عنوان پس زمینه برای گچ نرم و یا اصولا گچ کاری در انواع سازه‌ها و عموما برای سقف استفاده می‌شود. رابیتس را می توان در ساخت و ساز، برای پل ها، صنایع مهندسی دریایی و سیستم فاضلاب به عنوان فلز منبسط شده استفاده کرد. فعالیتی که در آن از راویز(رابیتس) استفاده شود را اصطلاحا رابیتس کاری می‌گویند. 

رابیتس و راویز چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

در اصل سه کلمه رابیتس، رابیس و راویز هیچ فرقی با یکدیگر ندارند. لغت رابیتس در زبان عامیانه به علت سخت بودن تلفظ آن، در ابتدا به رابیس و بعد راویز تبدیل شد. هر سه به صفحات فولادی که تحت فشردگی و پرس به صفحاتی سبک تر و مقاوم تر با فاصله‌ای به نام چشمه تبدیل شده اند، اطلاق می‌شوند.

آیا جایگزینی برای رابیتس وجود دارد؟

این محصول کاربرد منحصر به فردی دارد. با وجود تولید انواع توری فلزی گالوانیزه در ایران نظیر توری مش و فنس هیچ جایگزینی برای راویز وجود ندارد. از توری مش جهت مقاوم سازی بتن، سد سازی، ساخت کانال و ... استفاده می‌شود. فنس نیز همانطور که می‌دانید جهت حصارکشی استفاده می‌شود که با وجود امنیت بالایی که میبخشد از زیبایی مناظر نمی‌کاهد. هیچکدام از این توری ها نمی‌توانند جایگزینی برای دیگری باشند زیرا بر هریک کاربردی خاص تعریف شده و طبق آن تولید و پایه ریزی شده است.

انواع راویز یا رابیتس چیست؟

رابیتس ها را از سه جهت می توانیم تقسیم بندی نماییم. این محصولات از نظر تعداد ستون، سایز چشمه و وزن با یکدیگر متفاوتند که در ادامه توضیح خواهیم داد.

ستون‌های رابیتس (پل ستون رابیتس)

 ستون رابیتس در واقع همان مفتول های فلزی است که بروی ردیف ها عمود شده اند. در ایران، رابیتس ها را به سه دسته‌ی 9، 11 و 13 ستونه طبقه بندی می‌کنند که هریک کاربرد مختص به خود را در صنعت و ساختمان دارند. قاعدتا هرچه تعداد ستون کمتر باشد قدرت و وزن آن کمتر است. گرچه رابیتس 17 ستون نیز در کشورهای دیگر کاربرد دارد، استفاده از رابیتس سیزده ستون در ایران بسیار رایج است. عموما برای استفاده در سقف و نما از سیزده ستون استفاده می‌شود تا بتواند وزن سنگین را تحمل نماید. اما برای کارهای سبکتر از رابیتس سبک استفاده می‌کنیم تا هم استاندارد باشد و هم از هزینه ها بکاهیم.

قیمت رابیتس

سایز چشمه رابیتس (چشمه راویز)

برای تولید رابیتس ورق های فولادی گالوانیزه را توسط دستگاه پرس کرده و می‌کشند. نیروی کشش می‌تواند موجب شود تا ورق فولادی به اندازه‌ی ده برابری خود درآید. ورق جدید بسیار مقاوم تر و سبک تر از حالت پیشین خود است. در تولید رابیتس پس از کشیدن ورق فولادی توسط دستگاه شیارهای معینی طبق الگوی از پیش تعیین شده به روی آن ایجاد می‌شود. در توری‌های فلزی مختلف این شیارها به اشکال مختلف نظیر لوزی، مربع، چند ضلعی و ... وجود دارند. در رابیتس این شیارها به شکل چند ضلعی هستند که آن را چشمه می‌نامند.

چشمه های رابیتس در ابعاد کوچک و بزرگ است که بسته به کاربردی که از آن انتظار دارند، می‌توان رابیتس با سایز چشمه مورد نظر را تهیه یا خریداری نمود. وجود چشمه الزامی است زیرا باعث می‌شود تا عبور هوا، صوت، مایعاتی چون آب، نور و ... از آن امکان پذیر باشد.

انواع رابیتس به واسطه‌ وزن (وزن رابیس)

این تعداد ستون ها و ضخامت هر ورق رابیتس است که موجب تفاوت وزن میان آنها می‌شود. رابیتس ها را از جهت وزن به سه دسته‌ سبک، نیمه سنگین، سنگین و فوق سنگین طبقه بندی می‌نمایند. رابیتس با 9 ستون عموما در دسته سبک و یا نیمه سنگین قرار دارد که وزن آنها از 300 تا 800 گرم با توجه به ضخامت ورق متفاوت است.

وزن رابیتس 11 ستون که در ایران از آن استفاده کمتری می‌شود از 500 گرم تا 1000 گرم متغیر است. این محصول در دسته رابیتس سبک و نیمه سنگین قرار دارد.

رابیتس 13 ستون که در ایران محبوب است و به علت کاربرد فراوان دارای تنوع سایز چشمه نیز هست در سقف و نما از آن استفاده می‌شود. رابیتس سیزده ستون با وزن 700 گرم تا 1400 گرم در دسته رابیتس سنگین یا فوق سنگین قرار می‌گیرند.

مراحل رابیتس کاری

مراحل رابیتس کاری شامل 3 مرحله است که در شرایطی که به صورت استاندارد انجام شود از ترک خوردگی و یا مصرف زیاد مواد جلوگیری به عمل می‌آید.

مرحله‌ی اول شامل نصب میلگردهای آویز است. برای اجرای مناسب سقف کاذب یا سقف رابیتس، توصیه می شود که میلگرد آویز به تیرهای اصلی متصل گردند. به موجب اتصال میلگرد آویز به تیر اصلی، امکان تحمل وزن بالاتر مهیا میگردد. 
در مرحله دوم نوبت به نصب رابیتس به میلگردهای آویز میرسد و مرحله آخر گچکاری رابیتس است. گچکاری رابیتس باید در شرایط دمایی معین صورت گیرد تا بهترین حالت ممکن را داشته باشد.

تولید رابیتس

کارخانه های تولید کننده رابیتس کدامند؟

برای انجام هر عملیاتی در ساختمان سازی اگر از آهن آلات استاندارد و کیفیت بالا استفاده نکنیم ممکن است باعث خسارتهای مالی و جانی غیر عمد شویم. به همین دلیل هنگام خرید رابیتس به کیفیت آن توجه نمایید. برای بررسی کیفیت این محصول می‌توانید آن را چند بار بر زمین زده و بررسی کنیم آیا روکش آن که گالوانیزه است از آن جدا می‌شود یا خیر؟ در صورت ثابت ماندن می توان به کیفیت آن اطمینان کرد. دو کارخانه‌ رابیتس مسعود و رابیتس ایران از بهترین تولیدکنندگان رابیتس در ایران می‌باشند.

آیا جایگزینی برای رابیتس وجود دارد؟

این محصول کاربرد منحصر به فردی دارد. با وجود تولید انواع توری فلزی گالوانیزه در ایران نظیر توری مش و فنس هیچ جایگزینی برای راویز وجود ندارد. از توری مش جهت مقاوم سازی بتن، سد سازی، ساخت کانال و ... استفاده می‌شود. فنس نیز همانطور که می‌دانید جهت حصارکشی استفاده می‌شود که با وجود امنیت بالایی که میبخشد از زیبایی مناظر نمی‌کاهد. هیچکدام از این توری ها نمی‌توانند جایگزینی برای دیگری باشند زیرا بر هریک کاربردی خاص تعریف شده و طبق آن تولید و پایه ریزی شده است.

سقف کاذب رابیتس بهتر است یا کناف؟

در اجرای سقف کاذب از دو روش رابیتس و کناف می‌توان بهره جست. رابیتس ها همانطور که اشاره شد صفحات فولادی با شیارهایی استاندارد هستند که پیش از گچکاری به سقف متصل می‌شوند. کناف صفحاتی پیش ساخته با روکشی از گچ هستند که به آنها گچ برگ نیز گفته می‌شود. در ستایش کناف می‌توان به سرعت اجرای آن اشاره نمود. با این حال سقف کناف هیچگونه مقاومت و استانداردی ندارد در صورتی که رابیتس یک قطعه فولادی تخصصی است. رابیتس ضد زنگ و سبک مناسب اتصال به میلگرد آویز و اجرای سقف کاذب خواهد بود.

سخن پایانی

پیش از خرید هر کالای فولادی، به ویژه توری های فلزی نظیر رابیتس اطلاعات خود را در زمینه تفاوت ها و همچنین نوع استاندارد آن افزایش دهید. نگاه تخصصی به این مقوله موجب می‌شود تا هم از هزینه های اضافی جلوگیری نمایید و هم سازه‌ای امن و استاندارد بسازید.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب