آزادی «اسدالله اسدی»/ روابط ایران با غرب در بن بست چند پرونده لاینحل است
«ابوالقاسم دلفی» سفیر پیشین ایران در فرانسه در گفتگو با خبرگزاری علم و فناوری آنا، در واکنش به آزادی دیپلمات کشورمان توسط دولت بلژیک، گفت: همانطور که میدانید ماموریت «اسدالله اسدی» در اتریش بود و طی سفری که به آلمان داشت، توسط ماموران امنیتی آلمان دستگیر شد. علیرغم اینکه او پاسپورت سیاسی هم داشت، اما آلمانها میگویند چون دیپلمات آلمان نبوده در این کشور مصونیت نداشته و به اتهام اینکه در برخی از فعالیتهای غیرمجاز دخالت داشت، بازداشت شد.
وی افزود: پس از آنکه اسدی توسط آلمانها دستگیر میشود، زیر نظر پلیس آلمان مورد بازجویی قرار میگیرد و سپس دولت بلژیک درخواست استرداد میکند و او را در اختیار بلژیکیها قرار می دهند.
دلفی که سفیر پیشین ایران در کلمبیا نیز بوده است، تاکید کرد: نهایتاً اسدالله اسدی در دادگاه بلژیک محاکمه و به ۲۰ سال حبس حکوم شد و هر چقدر هم وکلا و سفارتخانههای ما در کشورهای مختلف اعلام میکنند که او دیپلمات بود و مصونیت دارد، اما اروپاییها مصونیت این دیپلمات را قبول نمیکنند!
دلفی گفت: اسدالله اسدی از سال ۹۷ حبس بود، در این فاصله یکی از اتباع بلژیکی در تهران به جرم جاسوسی دستگیر و در نهایت این فرد در دادگاه محکوم میشود.
وی با بیان اینکه بین ایران و بلژیک قرارداد استرداد مجرمین وجود نداشت، اما در این مدت، طی مذاکراتی که بین دو دولت صورت گرفت، مقرر میشود که مبادله زندانیان بین دو کشور انجام شود، اظهار کرد: یعنی اگر یک زندانی ایرانی در بلژیک و زندانی بلژیکی در ایران وجود داشته باشند، این زندانیان با یکدیگر مبادله می شوند و بقیه موارد را دولتهای ذینفع خودشان با آنها برخورد میکنند.
سفیر پیشین ایران در فرانسه یادآور شد: این قرارداد امضا و دو کشور آن را در مجلس خود تصویب کردند، در حین تصویب این قانون، مخالفان جمهوری اسلامی ایران و منافقین در بلژیک و فرانسه فعال شدند، آنقدر فشار آورند که قوه قضاییه بلژیک مانع از اجرای قرارداد مبادله زندانیان بین ما و بلژیک شد.
دلفی گفت: پس از مدتی قوه قضاییه بلژیک دخالت میکند و بعد از بررسیها و مذاکراتی که در مجلسشان صورت میگیرد، منجر به این میشود که این قانون در بلژیک هم اجرا شود و در پی اجرایی شدن این قانون، اسدالله اسدی و زندانی بلژیکی که در ایران بود، با یکدیگر مبادله میشوند و اسدی پس از ۵ سال وارد کشور شد.
وی بیان کرد: در پی زندانی شدن اسدی در بلژیک، روابط ما با این کشور متشنج شد و علی رغم اینکه تماسها و ارتباطاتی برای وضعیت روابط وجود داشت، اما، چون روابط ایران و اروپا دچار مشکل شد روابط ما با بلژیک هم به طبع دچار مشکل میشود.
سفیر پیشین ایران در صربستان بیان کرد: زندانی بودن تعدادی از اروپاییِها [یک ملیتی یا دوملیتی] یعنی ایرانی- اروپایی، روابط ما با اروپا را دچار مشکل کرد، مخصوصا فرانسویها، چون تعداد زندانیهای آنها بیشتر از همه است. به همین دلیل یکی از نقاط متشنج روابط ما با اروپا بحث اتباع دو تابعیتی است که در ایران به جرائم مختلف دستگیر شده اند واروپاییها مدعی هستند که ما از این موضوع برای حل پارهای از مشکلات روابط، بهره برداری میکنیم.
دلفی در خصوص تلاشهای دستگاه دیپلماسی برای آزادی «اسدالله اسدی» گفت: اسدی دیپلمات مقیم در وین اتریش بود از این رو به محض دستگیری اسدی، مذاکراتی با وزارت خارجه و دولت و بقیه عوامل آلمانی صورت گرفت که همان جا بتوانند موضوع را حل کنند، آنها به نتایجی رسیده بودند که اسدی پس از آزادی از زندان به محل ماموریت خود برگردد.
وی تصریح کرد: دستگاه دیپلماسی کارهایی را که میتوانست انجام داد، اما همان طور که عرض کردم، روابط ما با کشورهای اروپایی از رهگذر پروندههای دیگری مثل پرونده هستهای، جنگاوکراین، بحثهای مربوط به منطقه دارای اشکال است که اروپا و آمریکاییها با طرح این اشکالات از آن بهره برداری میکنند.
سفیر پیشین ایران در فرانسه در پایان تاکید کرد: روابط ما با دنیای غرب، در چارچوب پروندههایی که گفتم، دچار مشکلاتی است که اگر این پروندهها حل نشوند، معنی روابط دیپلماتیک را به خود نمیگیرد. روابط دیپلماتیک و گفتگوهای سیاسی در چارچوب احترام متقابل و تعریف منافع مشترک متقابل میتواند شکل بگیرد که فعلاً به دلایلی ایناتفاقات امکان پذیر نیست.
انتهای پیام/