دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 ارديبهشت 1402 - 17:01

شرایط کشت زعفران، ۸ مورد مهم و تاثیر گذار

شرایط کشت زعفران، ۸ مورد مهم و تاثیر گذار
هر محصولی از جمله کشت زعفران باید به صورت اصولی کشت شود تا مزرعه بهترین عملکرد خود را نشان دهد. در ادامه نکات مهمی را درباره ی شرایط کشت زعفران بررسی کرده ایم تا پاسخگو به سوالات کشاورزان زعفران باشد.
کد خبر : 848390

به گزارش گروه بازار خبرگزاری علم و فناوری آنا، همه‌ی ما به خوبی می‌دانیم که کشت هر نوع محصولی با محصول دیگری متفاوت است و هر کشتی شرایط و امکانات منحصر به فردی نیاز دارد. بدون توجه به این نکته نمی‌توان پله‌های موفقیت در کشاورزی را طی کرد چرا که همه محصولات، با یک روش واحد کشت و مدیریت نمی شوند.

شرایط کاشت زعفران ساده است و فراهم کردن آن کار چندان پیچیده و سختی نیست. اما به هر حال باید برای کشاورزی ایده‌آل و دستیابی به سود بهینه به طور کامل مهیا باشند.

شرایط کاشت زعفران چیست؟

شرایطی که برای کشت زعفران باید بررسی شوند شامل موارد زیر هستند که در ادامه مفصل‌تر به توضیح هر کدام از آن‌ها می‌پردازیم:

  • آب
  • خاک
  • اقلیم
  • بودجه
  • دستگاه کشت
  • پیاز زعفران
  • دانش و اطلاعات
  • شرایط فروش و بازاریابی

 

آب مورد نیاز زعفران

زعفران از کشت‌های کم آب‌بری است که نیازی به آبیاری‌های متعدد و با حجم زیاد ندارد. آبیاری این گیاه طی حداکثر 4 مرحله در سال انجام می‌شود. ویژگی مثبت کشت زعفران این است که زمان آبیاری آن در پاییز و زمستان قرار دارد که در این زمان تامین آب کار ساده‌تری می‌باشد و با زمان آبیاری اکثر کشاورزی‌ها رایج در ایران متفاوت است.

درست است که زعفران به آب زیادی نیاز ندارد اما نمی‌توان از ضرورت آن چشم پوشی کرد و به صورت دیم آن را کشت کرد. برای کشت زعفران حتما باید زمینی را در نظر گرفت که از آب کافی برخوردار باشد و بتواند نیاز آبی این گیاه را به طور کامل پاسخ دهد.

اگر زمین شما دیم است به امید آبیاری با تانکر به سمت کشت زعفران نروید زیرا علاوه بر زحمت و دردسر زیادی که دارد، هزینه بالایی را برای شما رقم می‌زند. درآمد کشت زعفران و سوددهی عالی آن، از مهم‌ترین ویژگی‌های متمایز کننده این کشت با سایر کشت‌ها است که با آبیاری با تانکر شما خود را از این ویژگی بی‌بهره می‌کنید چرا که در ابتدای کار هزینه کشت بالایی را متقبل خواهید شد.

مقدار آب مورد نیاز کشت زعفران در آبیاری اول و آبیاری دوم چیزی حدود 250 هزار لیتر برای هر هکتار است. آبیاری سوم و چهارم برای همه مناطق ضروری نیست و بستگی به شرایط آب و هوایی و میزان بارندگی منطقه شما دارد. این امکان وجود دارد که شما اصلا نیازی به دو مرحله آخر آبیاری‌ نداشته باشید. در صورت ضرورت نیز مقدار آب مورد نیاز کمتر از دو مرحله اول می‌باشد.

 

خاک برای کشت زعفران

هر جایی که صحبت از کشاورزی باشد یکی از مهم‌ترین مواردی که روی آن تاکید می‌شود، خاک است. خاک‌ها انواع مختلفی دارند از این رو باید هر محصولی را در خاک مناسب خود کشت کرد. یکی از شرایط کشت زعفران خاکی است که زعفران بتواند در آن رشد و عملکرد خوبی را از خود ارائه دهد.

زعفران گیاه سخت‌گیری نیست و در اغلب خاکی‌هایی که کشاورزی در آن‌ها صورت گرفته است و قابل کشت و زرع هستند، رشد می‌کند و قابلیت کشت دارد. بافت، pH و EC مواردی هستند که مشخص می‌کنند که کدام خاک برای کشت زعفران مناسب است.

بافت خاک

بهترین بافت خاک برای پرورش زعفران بافت لومی ـ شنی است. این نوع بافت خاک از درصد‌های تقریبا برابری (حدود 30 درصد) از شن، ماسه و رس تشکیل می‌شود.

pH آب و خاک

از شرایط کشت زعفران pH مناسب است. مناسب‌ترین pH برای این کشت حدود 7 می‌باشد اما این گیاه تا pH های 9 نیز قابل کشت است.

EC آب و خاک

EC پارامتری است که میزان شوری آب و خاک را نشان می دهد. زعفران را نمی‌توان در محیط‌هایی با آب و خاک شور کشت کرد. بهترین EC برای کشت زعفران کمتر از 2000 است اما تا EC 4000 نیز قابلیت کشت به طور کامل وجود دارد و مشکلی را برای گیاه سبب نمی‌شود.

 

اقلیم مناسب برای کشت زعفران

کاملا واضح است که هر گیاهی فقط در اقلیم و شرایط محیطی مشخصی رشد می‌کند. مثلا درختان نخل برای رشد به آب و هوای گرم نیاز دارند و در مناطق گرمسیری پرورش داده می‌شوند در نتیجه نمی‌توان آن‌ها را در مناطق سردسیری کاشت. زعفران نیز مانند همه گیاهان باید در اقلیم مناسب خود کاشته شود.

زعفران گیاهی سازگاری است که در اغلب نواحی، قابلیت کشت و رشد دارد. به طور کلی این گیاه را فقط در مناطقی که گرمای بیشتر از 50 درجه دارند و یا در تابستان احتمال بارندگی در آن‌ها زیاد است نمی‌توان کشت کرد. در غیر این صورت زعفران برای سایر مناطق مناسب است.

 

بودجه لازم برای زعفران کاران

اگر شما زمین مناسب داشته باشید، به سرمایه اولیه‌ی زیادی برای کشت زعفران نیاز ندارید. عمده‌ترین هزینه‌ای که باید برای این کشت پرداخت کنید مربوط به خرید پیاز زعفران است. مسلما قیمت پیازچه زعفران به کیفیت آن وابسته است و قیمت‌های پایین نشان‌دهنده کیفیت پایین و حتی شاید انبارداری شده بودن آن‌ها باشد.

در مبحث بودجه به این موضوع توجه داشته باشید که کیفیت را فدای هزینه اولیه کمتر نکنید. چرا که هزینه مهم‌تر اما پنهانی که شما برای کشت زعفران پرداخت خواهید کرد، زمانی است که بابت این کشت صرف می‌کنید.

بودجه‌ای که برای تامین شرایط کشت زعفران باید تهیه کنید مربوط به مسائلی چون هزینه خرید پیاز زعفران، هزینه نیروی کارگری، دستگاه کشت و کود دهی‌ها می‌باشد.

حسن خوب زعفران این است که شما فقط باید در همان سال اول هزینه اصلی که همان خرید پیاز زعفران است را تقبل کنید و تا چندین سال به خرید پیازچه نیاز نخواهید داشت. هزینه سال‌های بعد فقط مربوط به نیروی کارگری و کوددهی است.

 

خرید پیاز زعفران ضد عفونی شده

مهم‌ترین اصل در کشت زعفران، تهیه‌ی پیاز مرغوب و با کیفیت است. این پیاز است که تعیین می‌کند مزرعه شما چه عملکردی داشته باشد و در نهایت چه مقدار به شما سود بدهد. هنگام خرید پیاز زعفران به چندین نکته مهم توجه داشته باشید. 

  1. وزن پیازها: پیازهای باید از وزن مناسبی برخوردار باشند تا به گل بروند و زعفران تولید کنند. پیازهای ریز که وزنی کمتر از 5 گرم دارند برای کشت مناسب نیستند و در صورت کشت، مدت‌‌ها باید زمان گذاشت و آن‌ها را تقویت کرد تا در نهایت به مرحله گلدهی وارد شوند.
  2. سلامت پیازها: پیازهایی که برای کشت انتخاب می‌کنید باید به طور کامل سالم و عاری از هر گونه آلودگی باشند. بهترین نوع پیازها آن‌هایی هستندکه هیچ نوع کنه و قارچی نداشته باشند و ضدعفونی شده به دست شما برسند.
  3. ارسال از مزرعه: پیازهای انبارداری شده از کیفیت بالایی برخوردار نیستند و طی مدت زمانی که در انبار نگهداری می‌شوند احتمال آلودگی و مبتلا شدن به کنه و قارچ آن‌ها به شدت بالا می‌رود. از مرکزی پیاز زعفران را تهیه کنید که پیازها را مستقیما از مزرعه برای شما ارسال می کنند. این موضوع باعث می‌شود که پیازها با کیفیت عالی به دست شما برسد و مزرعه عملکرد خوبی داشته باشد.

 

دانش و اطلاعات درباره ی زعفران

بدون داشتن آگاهی و دانش نمی‌توان در هیچ کشتی موفق شد. لازمه‌ی هر کاری داشتن اطلاعات لازم در خصوص آن است. قبل از این که به کشت زعفران مشغول شوید تحقیق کنید و با آگاهی قدم به این راه بگذارید.

برای دریافت اطلاعات در خصوص این کشت پرسود و پربازده باید از یک مشاوره تخصصی بهره‌مند شوید و با افراد متخصص و با تجربه در این زمینه مشورت کنید. در این صورت می‌توانید به بهترین نحو مزرعه خود را مدیریت و رسیدگی کنید.

 

بازاریابی و فروش زعفران

افراد آگاه و دوراندیش فقط به شروع کار فکر نمی‌کنند بلکه به پایان کار یعنی برداشت و فروش محصول نیز توجه می‌کنند. شما باید بتوانید علاوه بر برداشت خوب، محصول نهایی را به فروش برسانید و آن را به پول تبدیل کنید. این کار چندان ساده نیست، اما مجموعه‌های معتبری مانند ماه کشت هستند که علاوه بر خدمات کشت و پیاز مرغوبی که در اختیار شما قرار می‌دهند، به صورت تضمینی زعفران شما را با قیمت روز خریداری می‌کنند. این تضمین شما را از دردسر بازاریابی و فروش راحت می‌کند.

کلام آخر

بطور کل فراهم کردن شرایط کشت زعفران سخت نیست و در صورت داشتن تمامی شرایط گفته شده، می‌توانید تقریبا مطمئن باشید که کشت ایده‌آل و موفقی خواهید داشت. داشتن دانش و در ارتباط بودن با فرد آگاه و متخصص به قدری مهم است که نبود آن می‌تواند ارزش سایر شرایط را زیرسوال ببرد و آن‌ها را بی‌فایده کند. چرا که کشت اولین مرحله است، بخش مهم‌تر کار مدیریت و رسیدگی به مزرعه می‌باشد. پس بدانید که با انجام کشت کار شما تمام نشده است، برعکس، شما در ابتدای مسیر هستید و در واقع حرفه شما تازه شروع شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب