۱۰ درصد سورههای قرآن دربرگیرنده موضوعات نجومی هستند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا از بیرجند، همایش ملی «اعجاز علمی قرآن کریم» با موضوع «قرآن کریم و نجوم» به همت نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری و کانون قرآن و عترت دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان جنوبی برگزار شد.
عضو هیئت علمی جامعهالمصطفی در این نشست تبیین کرد: در قرآن کریم آیاتی هستند که اعجاز علمی دارند و برخی آیات حاوی شگفتیهای علمی و برخی نکات علمی و نظریهپردازی یا پیشگوییهای علمی را دربرمیگیرند.
حجتالاسلام سیدعیسی مسترحمی با بیان آیاتی از قران کریم مبنی بر جستوجو و مطالعه در طبیعت و آفرینش جهان هستی گفت: اگر انسانها دنبال جستجو و کشف اسرار آسمانها و زمین بروند به عظمت آیات الهی پی خواهند برد؛ چراکه قرآن کریم بسیاری از اسرار و رموز آفرینش را در ضمن آیات نورانی خود بیان کرده و در نتیجه ایمان خواهند آورد.
وی با بیان اینکه قرآن بهطور ویژه و خاص به مباحث و موضوعات نجومی پرداخته است، ادامه داد: برخی آیات به نکات علمی اشاره دارند که در زمان نزول قرآن کشف نشدند و اکنون علم جدید به کشف مفاهیم آنها میپردازد، چنین آیاتی دارای اعجازند، مانند آیاتی که به جنینشناسی، کیهانشناسی، نجوم و باستانشناسی اشاره دارند.
عضو هیئت علمی جامعهالمصطفی تأکید کرد: آیاتی هم به نکات علمی اشاره دارند که در زمان نزول قرآن به صورت دیدگاهی ابتدایی مطرح شدند و از آنجایی که این مسائل به صورت دیدگاهی ابتدایی بیان شدهاند، معجزه محسوب نمیشوند و به عنوان شگفتیهای قرآن از آنها یاد میشود.
مسترحمی توضیح داد: دسته بعدی، پیشگوییها یا نظریهپردازیهای علمی قرآن هستند، چنین آیاتی از نگاه یک دانشمند حکم فرضیه را دارند، به عنوان نمونه، قرآن درباره آسمان هفتگانه صحبت میکند؛ اما از آنجایی که تا به امروز علم کیهانشناسی هنوز این موضوع را تأیید نکرده است از این موضوع با عنوان نظریهپردازیهای علمی یاد میشود.
وی افزود: سورههایی مانند فلق، عصر، ضحی، لیل، شمس، فجر، طارق، انشقاق، انفطار، تکویر، جمعه، نجم، دخان، فاطر، قمر و بروج سورههایی هستند که مستقیم به نجوم اشاره دارند. از تعداد این سورهها میتوان به این نتیجه رسید که حدود ۱۰ درصد از سورههای قرآن در برگیرنده موضوعات نجومی هستند.
**اغلب قسمهای قرآنی به موضوعات نجومی اختصاص دارند
عضو هیئت علمی جامعهالمصطفی با بیان اینکه هدف اصلی قرآن کریم هدایت است، گفت: قرآن کریم در مسیر هدایت بشر از راههای مختلف مانند تمثیل، نقل داستان و پرداختن به موضوعات علمی و... استفاده میکند و اصطلاحاتی در قرآن وجود دارند که فهم آنها مستلزم دانستن برخی دانشهاست، به عنوان نمونه سوره «دخان» دارای اطلاعات نجومی است.
مسترحمی افزود: یکی دیگر از مسائلی که اهمیت نجوم را در قرآن چندبرابر جلوه میدهد، قسمهای مکرری است که خداوند در قرآن به عناصر نجومی یاد کرده است. «والسماء ذات البروج»، «والسماء والطارق»، «واللیل و ما وسق»، «واللیل اذا عسعس» ازجمله این قسمهای نجومی به شمار میآیند.
وی تبیین کرد: اغلب قسمهای قرآنی به موضوعات نجومی اختصاص دارند و از میزان تعدد این قسمها میتوان به این نتیجه رسید که خداوند توجه ویژه و خاصی به موضوعات نجومی دارد. در حقیقت میتوان ادعا کرد که اگر کسی اطلاعات نجومی حتی در حد اولیه نداشته باشد، توان درک بسیاری از آیات قرآن را نخواهد داشت.
این استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: نکات علمی مطرح شده در ضمن آیات وحیانی قرآن کریم کاملاً با واقعیت مطابقت دارد و امروزه ما هیچ تنافی و تعارضی بین یافتههای بشری و آموزههای قرآنی نداریم، بلکه یافتههای قطعی بشر که پشتوانه علمی دارد، گویای آن است که قرآن کریم از یافتههای علمی یک گام جلوتر است.
وی گفت: علامه مجلسی ۱۰ جلد کتاب ارزنده بحارالانوار را السماء والعالم نامیده که این مطلب حاکی از اهمیت نهادن معصومین (علیهمالسلام) به این موضوع است.
حجتالاسلام محمد حاجیزاده مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی خراسان جنوبی هم در این نشست با بیان اینکه برگزاری این همایش رخدادی بزرگ و مبارک در حوزه علمی و فرهنگی است، گفت: این نشست که با حضور استادان دانشگاههای بیرجند برگزار میشود، برکات ارزشمند علمی و معنوی خواهد داشت.
سیدحسن هاشمی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان جنوبی هم عنوان کرد: پژوهشها و تحقیقات قرآنی در حوزه نجوم بسیار جذاب و حاوی نکات ارزشمند و ظریف علمی بوده و مورد استقبال و علاقه نسل جوان است و اینگونه همایشها و نشستها فرصت ارزشمندی ایجاد میکند تا این دیدگاهها و پژوهشها بیشتر تبیین شود.
انتهای پیام/