دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 فروردين 1402 - 12:50
در گفت‌وگو با آنا مطرح شد؛

مدیریت هوشمند و فناورانه تولید محصول با «کشاورزی دقیق»

مدیریت هوشمند و فناورانه تولید محصول با «کشاورزی دقیق»
مسئول گروه پژوهشی «کشاورزی دقیق» عنوان کرد که این مدل در حوزه کشاورزی، نوعی استراتژی مدیریتی است که با دربرگرفتن اطلاعات و جزئیات مربوط به مزرعه، مدیریت دقیق‌تری را بر نهاده‌ها اعمال می‌کند.
کد خبر : 842016

حسین زاهدی استادیار گروه کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر که به عنوان مسئول گروه پژوهشی «کشاورزی دقیق» در رویداد ملی عصر امید(خرداد ۱۴۰۱ در مصلای تهران) حضور فعال داشت با تشریح کارکرد، تحقیقات و پژوهش‌های این هسته پژوهشی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا اظهار کرد: طبق فراخوان، چند ماه قبل از رویداد عصر امید، موضوع و بحث حوزه کشاورزی در گروه پژوهشی شامل همکاران گروه‌های آموزشی کشاورزی، مکانیک و کامپیوتر شکل گرفت.

وی با بیان اینکه موضوع کشاورزی دقیق برای نخستین بار دهه ۸۰ میلادی در آمریکا مطرح شد، گفت: یکی از ویژگی‌های این موضوع، بررسی مسائل و مشکلات زیست محیطی بوده که ناشی از استفاده از سموم آفت‌کش و شیمیایی است و تا حد زیادی این مسئله با کشاورزی دقیق حل و سبب افزایش بهره‌وری از منابع آب و خاک و کاهش ضایعات محصولات کشاورزی شده است.

مؤلف ۷۰ مقاله پژوهشی و داور مقالات علمی بین‌المللی، یکی از راه‌های رسیدن به کشاورزی پایدار را بررسی کشاورزی دقیق دانست و افزود: در کشاورزی دقیق، سیستم‌های مکان‌یابی، سنجش‌ از راه دور و اینترنت بسیار کاربردی بوده و نوعی استراتژی مدیریتی است که با دربرگرفتن اطلاعات و جزئیات مربوط به مزرعه، مدیریت دقیق‌تری را بر نهاده‌ها اعمال می‌کند.

زاهدی با توجه به چالش‌های امروز جهان در زمینه‌های آب و غذا، آلودگی‌های زیست محیطی و انرژی عنوان کرد:  کشور‌های پیشرفته این چالش‌ها را به سیستم رایج کشاورزی تبدیل می‌کنند و رشته‌هایی مانند مکانیزاسیون کشاورزی، کامپیوتر، مکانیک، هوش مصنوعی و ... رشته‌های مهمی هستند که در کشاورزی دقیق دخیل هستند. 

گروه پژوهشی کشاورزی اسلامشهر
مسئول گروه(هسته) پژوهشی کشاورزی دقیق اهمیت این نوع از کشاورزی را مورد تأکید قرار داد و افزود: کشوری مانند چین که از سالیان گذشته پیگیر این طرح(کشاورزی دقیق) بوده توانسته است در مناطق نیمه بیابانی تا ۳۰ درصد بهروروی در مصرف آب، ۲۰ درصد افزایش محصول و ۱۱ درصد مصرف کود شیمیایی با ازته کمتر موفقیت کسب کند.

استادیار گروه کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر تشریح کرد: گروه پژوهشی «کشاورزی دقیق» در زیرمجموعه مرکز تحقیقات کشت‌های تلفیقی این دانشگاه شکل گرفته و تاکنون تلاش کرده‌ایم با هم‌فکری و هم‌اندیشی با گروه‌های کشاورزی، مکانیک و کامپیوتر دانشگاه، پژوهش و تحقیقات و اهداف گروه را پیش ببریم.

** در بخش تجهیزات و وسایل حوزه تکنولوژی و IT مشکل بودجه‌ای داریم

به گفته زاهدی، کشاورزی دقیق بر پایه تکنولوژی‌های روز بنا شده است و می‌توان با استفاده از ظرفیت‌ و توانمندی‌های موجود در کشور‌، آن را تا حد زیادی عملی و اجرا کرد؛ همان‌طور که سیستم تسطیح لیزری در ایران وجود دارد و دانشگاه‌هایی نیز در این امر دخیل بوده‌‌اند.

وی در پاسخ به این پرسش که مشکلات و موانعی که در حین فعالیت در گروه پژوهشی با آن‌ها مواجه هستید، کدامند؟ به آنا گفت: یکی از مباحثی که در فعالیت‌های پژوهشی باید به آن پرداخته شود، مشکلات و موانع در مسیر فعالیت پژوهشگران است. هماهنگی با استادان دانشگاه یکی از مشکلات است که به دلیل مشغله و کمبود وقت برای آنان ایجاد می‌شود. در بخش تجهیزات و وسایل حوزه تکنولوژی و IT نیز مشکل بودجه‌ای داریم.

مسئول گروه پژوهشی کشاورزی دقیق یادآور شد: این گروه پژوهشی درنظر دارد در چشم‌انداز‌ و برنامه‌های آینده خود بتواند به محصولی کاربردی مورد استفاده در حوزه کشاورزی دست پیدا کند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب