دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 ارديبهشت 1395 - 10:26

سازوکار پیگیری امور زنان در خانه ملت؛ از تغییر نام فراکسیون تا پیشنهاد احیای کمیسیون/ آیا مجلس دهم دارای کمیسیون زنان می‌شود؟

همه چیز از یک پیشنهاد شروع شد؛ تغییر نام فراکسیون زنان و خانواده به فراکسیون امور زنان و خانواده تا به این ترتیب مردان نماینده هم عضو این فراکسیون شوند، اما پیگیری این موضوع نشان داد خبر بهتری در راه است، اینکه بعد از چهار دوره، زنان مجلس دوباره صاحب کمیسیونی با این نام شوند.
کد خبر : 84187

مهرو ماهر، گروه اجتماعی- در روزهای اخیر شهیندخت مولاوردی، معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری اعلام کرد که 37 درصد از افراد یک نمونه آماری مورد بررسی، خواستار اصلاح قوانین و حمایت از حقوق زنان هستند؛ بر همین اساس با توجه به افزایش دو برابری تعداد زنان نماینده در دوره جدید پیشنهاد داد: عنوان فعلی فراکسیون زنان و خانواده مجلس زنان و خانواده به نام فراکسیون امور زنان و خانواده در مجلس دهم تغییر نام پیدا کند تا صرفا زنان عضو آن نباشند و مردان نماینده نیز به امور زنان و خانواده توجه کنند و و از ظرفیت آقایان نماینده نیز در این فراکسیون استفاده شود.


حضور مردان در فراکسیون زنان و خانواده مجلس دهم


این پیشنهاد معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری اگرچه جنبه فراجنسیتی دارد اما در جلسه با سایر زنان نماینده منتخب مردم در مجلس دهم با موافقت و مخالفت برخی از نمایندگان رو به رو شد به‌طوری‌که طیبه سیاوشی شاه عنایتی، نماینده منتخب مردم در مجلس دهم در مورد این پیشنهاد به خبرنگار آنا می‌گوید: در این دوره مجلس به لحاظ موقعیت کشور در حل مسایل و بحران‌ها باید به صورت فراجنسیتی و فراجناحی عمل کنیم، فراجنسیتی به این معنا که ما به هر حال به دلیل وجود مشکلات حوزه زنان نیازمندیم که آقایان را برای حل این مسایل وارد کنیم.


وی حضور و همراهی نمایندگان مرد مجلس را برای تصویب طرح‌ها و لوایح در مورد زنان، مهم و موثر ارزیابی می‌کند و معتقد است: زمانی که طرحی با موضوع منافع خانواده و زنان به صحن علنی مجلس می‌بریم، باید بتوانیم مردان را با خود همراه کنیم زیرا به رای آنان نیاز داریم بنابراین باید در فراکسیون زنان و خانواده، از مردان دعوت به همکاری کنیم تا در این فراکسیون هم‌اندیشی و هم‌افزایی در مورد موضوعات و مسایل زنان صورت گیرد و این مسایل را در صحن علنی مجلس حل کنیم.


جلودار‌زاده:تصمیم‌گیری‌های سریع‌تر در یک جمع زنانه


این در حالیست که سهیلا جلودارزاده، منتخب شهر تهران که یکی از مخالفان ورود مردان به فراکسیون زنان و خانواده مجلس است به خبرنگار آنا می گوید: با توجه به اینکه فراکسیون زنان جنبه اجرایی ندارد باید با ترکیب جنسیتی زنانه باشد زیرا فراکسیون بیشتر جنبه لابی‌گری و تصمیم‌سازی دارد؛ البته ما به دنبال تشکیل کمیسیون امور زنان و خانواده هستیم.


جلودارزاده تاکید می کند فراکسیون زنان باید با ترکیب زنانه باقی بماند زیرا در یک جمع زنانه تصمیم‌گیری‌ها سریع‌تر انجام می‌شود و رسیدگی به مشکلات زنان نیازمند فراکسیون خاص با قدرت لابی‌گری بالا در مجلس است.


مافی: حضور مردان تاثیرگذار خواهد بود


پروانه مافی، منتخب دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی نیز در مورد پیشنهاد معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده ریاست جمهوری مبنی بر تغییر نام فراکسیون زنان و خانواده به عنوان فراکسیون امور زنان و خانواده به خبرنگار آنا می‌گوید: این پیشنهاد مشکلی ندارد زیرا مردان متخصص در زمینه موضوعات زنان و خانواده هم از این طریق می‌توانند در فراکسیون حضور یابند. همچنین عنوان، فراکسیون زنان و خانواده است و با توجه به اینکه خانواده از زن و مرد تشکیل شده بنابراین در مباحث فراکسیون زنان و خانواده حتما حضور مردان می‌تواند در پیشبرد روند کار و اهداف فراکسیون زنان موثر باشد زیرا خانواده به صورت تک جنسیتی مدیریت و تداوم نمی‌یابد.


مافی معتقد است با توجه به افزایش حضور زنان در مجلس شورای اسلامی باید کمیسیون زنان و خانواده در مجلس شورای اسلامی تشکیل شود زیرا فراکسیون قدرت کمیسیون را ندارد و تنها یک شعبه‌ حزبی محسوب می‌شود که ناشی از شرایط سیاسی و حزیی است این در حالیست که قدرت، بودجه، نیرو و امکانات در اختیار کمیسیون است این در حالیست که زنان کشور به این جهت به زنان رای دادند که بازوان و حامیانی در مجلس داشته باشند و از حقوق و مطالبات آنان دفاع و پیگیری کنند.


روسای کمیسیون‌ها در فراکسیون زنان


ژاله فرامرزیان، فعال زنان نیز در مورد حضور مردان در فراکسیون زنان و خانواده مجلس به خبرنگار آنا می‌گوید: فراکسیون زنان نباید فقط متشکل از زنان باشد و می‌توانیم علاوه بر زنان از روسای کمیسیون‌های مجلس نیز در این فراکسیون استفاده کنیم.


این فعال حوزه زنان معتقد است در صورتی که نمایندگان مرد نیز در فراکسیون زنان و خانواده مجلس حضور داشته باشند این فراکسیون به شکل قوی‌تر و موثرتری عمل می‌کند و می‌توانیم در فراکسیون زنان و خانواده علاوه بر نمایندگان زن از حضور روسای کمیسیون‌ها نیز استفاده کنیم در صورتی که محوریت و موضوع اصلی زنان و رسیدگی به مطالبات آنان باشد.


پیشنهاد احیای کمیسیون زنان مجلس


طیبه سیاوشی شاه عنایتی، منتخب مردم تهران نیز ایجاد کمیسیون زنان در مجلس دهم را زمان‌بر می داند و اضافه می‌کند: به عنوان مثال کمیسیون محیط زیست بسیار مهم است و با توجه به وضعیت زیست محیطی باید ما چنین کمیسیونی را در مجلس داشته باشیم چون یکی از اولویت‌های این مجلس باید حل بحران‌های محیط زیستی باشد اما باید بدانیم که به لحاظ آیین نامه‌ای ایجاد یک کمیسیون جدید مراحل قانونی بسیار سخت و دشواری دارد و باید پروسه بوروکراتیک طولانی مدت را طی کنیم تا در این مورد به نتیجه برسیم بر همین اساس فکر می کنم برای ایجاد کمیسیون زنان باید حدود سه سال وقت و انرژی بگذاریم.


در حالی که به گفته پروانه مافی، تشکیل مجدد کمیسیون زنان و خانواده در مجلس زمان بر نخواهد بود و با آغاز به کار مجلس دهم، فراکسیون زنان کار خود را آغاز خواهد کرد و پس از تقدیم این طرح به هیات رئیسه مجلس امیدواریم که نمایندگان مجلس دهم با استدلال عقلانی و منطقی آن را بپذیرند.


اما جلودارزاده که در دوره پنجم نیز در مجلس شورای اسلامی حضور داشته می‌گوید: در دوره پنجم مجلس شورای اسلامی کمیسیون زنان و خانواده داشتیم اما بعد از مدتی منحل شد در حالی که اگر این کمیسیون همچنان باقی مانده بود تاکنون مسایل زنان کشور حل شده بود.


منتخب دوره دهم مجلس شورای اسلامی یکی از ماموریت های حضور زنان در این دوره مجلس را پیگیری مطالبات زنان و رفع تبعیض های ناروا براساس اصل 29 قانون اساسی می‌داند و می‌گوید: متاسفانه امروز تبعیض‌های ناروا و غیر اسلامی علیه زنان وجود دارد و حتی بسیاری از زنان در بحث حقوق مدنی خود با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می‌کنند به عنوان مثال زنان در مورد احوال شخصیه و حقوق اجتماعی خود ناآگاه هستند و از نابرابری جنسیتی و تبعیض رنج می‌برند بنابراین فراکسیون زنان باید در بخش خصوصی مسایل و مطالبات زنان جامعه را شناسایی و در رفع آن تلاش کنیم.


بازنگری در کمیسیون‌ها و فراکسیون‌های مجلس دهم


سیاوشی، نماینده منتخب نیز معتقد است باتوجه به شرایط جدید کشور، نیازمند ایجاد تغییرات در فراکسیون‌ها و کمیسیونهای سابق وجود دارد اما به لحاظ اولویت قرار است که با 17 خانم نماینده منتخب این دوره روی این مباحث به توافق رسیده و اولویت‌های رسیدگی خود را مشخص و در دستور کار خود قرار دهیم اما تاکنون به دلیل تعدد و فشردگی جلسات هنوز فرصت تصمیمگیری و نظردهی در مورد این موضوع پیش نیامده است.


فرامرزیان نیز پیشنهاد می‌دهد که ایجاد فراکسیون مستقلی برای موضوع خانواده نیز می‌تواند بسیار اثر گذار و مفید باشد زیرا خانواده همه موضوعات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را در بر می‌گیرد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب