نیاز به برنامه «تبعیض استراتژیک» داریم/ در حوزه فناوری سرمایهگذاری کنیم
مرتضی موسیخانی رئیس سرای نوآوری رباتیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا، در پاسخ به این سوال که چه میزان اهداف شعار سال گذشته بهویژه در حوزه «دانشبنیانها» محقق شده است؟ گفت: همیشه باورم بر این بوده که فرمایش مقام معظم رهبری بهعنوان «شعار سال» صرفاً یک شعار نیست؛ بلکه ایشان خطمشیهای فراگیر نظام را تعیین و درواقع هرسال خطمشیهای فراگیر سال و سالهای بعد را مشخص میکنند و نکات کلیدی را تحت عنوان شعار سال مطرح میکنند.
وی بیان کرد: بحث دانشبنیان از آن خطمشیهای بسیار اساسی و فراگیر نظام است که بهدرستی ایشان فرمودند و تأکید داشتند که توسط دستگاههای مسئول مثل وزارت علوم و دانشگاه آزاد اسلامی یا کانونهای آموزشی و پژوهشی که بیشتر بحث دانش و توسعه دانش را دنبال میکنند، پیگیری و پیادهسازی شود.
رئیس کمیته ملی ربوکاپ ایران گفت: امروز یکی از مباحث مهم که مطرح است، بحث تولید محصول، مبتنی بر دانش است که میتواند بهعنوان شایسته محوری تلقی شود و آنچه رقابت را برای یک کشور منحصر بهفرد و آن کشور را پیشرو میکند، محوریت دانش است. یعنی رقابتها براساس کیفیت، قیمت تمام شده و نوآوری در محصول است که همه آنها میتواند منبعث از دانش باشد،از این رو بر دانشبنیانها تأکید شده است.
موسیخانی افزود: درواقع باید بتوانیم با استفاده بهینه از دانش روز و تولید محصولات موردنیاز جامعه، هم اشتغال برای فارغالتحصیلان ایجاد کنیم و هم موجب توسعه کارآفرینی در کشور شویم. کارهای خیلی خوبی در سال گذشته انجامشده چه در حوزه ساختاری و اداری، چه در حوزه اجرایی و عملیاتی و چه در حوزه مالی و سرمایهگذاری که همه آنها قابلتحسین است.
وی بیان کرد: اطلاع دارم در تکتک حوزههایی که دانشگاه مأموریت آموزشی و پژوهشی در آن داشته، فعالیتهای دانشبنیانی خوبی صورت گرفته است؛ از حوزههای میکروبیولوژی، نانو، بایو، آی. یو. تی گرفته تا خودرو، نرمافزار، سختافزار، مهندسی پزشکی، کشاورزی کارهای ارزشمندی صورت گرفته که قابلستایش است.
رئیس سرای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین در مورد اینکه خود دستگاههای ذیربط منجمله دولت و مجلس چه میزان توانستند در تحقق شعار سال گذشته نقش ایفا کنند؟ تصریح کرد: تصور میکنم هنوز تمرکز روی این حوزه بهطورجدی صورت نگرفته که باید آن تمرکز استراتژیک و سرمایهگذاری صورت گیرد و یک «تبعیض استراتژیک» قائل شویم. یعنی به خیلی از بخشها «نه» بگوییم و تبعیض قائل شویم؛ تخصیص استراتژیک یعنی منابع را در نقطهای که میتواند کشورمان را رقابتپذیر کند، تخصیص دهیم و هنوز این اتفاق لازم در سطح کلان کشور بهعنوان «تبعیض استراتژیک» صورت نگرفته است.
موسیخانی در پاسخ به این سؤال که آیا برنامه استراتژیک وجود دارد یا خیر گفت: برنامه وجود دارد، اما برنامه استراتژیک که براساس آن چشمانداز آینده کشور را رقم بزنیم وجود ندارد. برای تحقق این چشمانداز باید برنامه تبعیض و تخصیص منابع را قائل شویم، بهعنوانمثال اتفاقی که در کشور کره افتاد این بود که مدتی دانشکده پزشکی را به دلیل اینکه تمرکز روی صنعت بیشتر باشد، متوقف کردند و تبعیض قائل شدند و متخصصین رشتههای فنی را از سربازی معاف کردند تا این افراد زودتر وارد بازار کار شوند و صنعت را توسعه دهند که این تبعیض استراتژیک میشود!
وی در مورد توجه به حوزههای علمی و بازدهی اقتصادی آنها گفت: این کارها برای کشور ما در آینده، اشتغالزایی بسیار و بهرهوری دارد مثلاً در صنعت باید صد میلیارد هزینه کنیم تا چند شغل ایجاد شود، اما در حوزههای فناوری با یک سرمایهگذاری اولیه، خروجی آن چندین برابر حوزه صنعت از نظر اشتغال و درآمدزایی است.
استادتمام دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات اظهار کرد: درواقع روش بازدهی به شکل تصاعدی خواهد بود و در حوزههای هوش مصنوعی، رباتیک، آیتی، بایو، نانو و ... بازدهی بسیار بالاتری نسبت به حوزههای دیگر دارند که باید تمرکز روی اینها بیشتر باشد.
انتهای پیام/