دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 اسفند 1401 - 18:12

توافق تهران و ریاض کی اجرایی خواهد شد

توافق تهران و ریاض کی اجرایی خواهد شد
توافق امضا شده میان ایران و عربستان سعودی در پکن که خبر آن ۱۹ اسفندماه منتشر شد، بدون شک یکی از رخدادهای بسیار مهمی است که به‌دلیل سطح و گستره تأثیرگذاری آن، منشاء اظهارنظرها و ارائه تحلیل‌های متعددی از سوی صاحب‌نظران داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی بوده و همچنان نیز این روند ادامه دارد.
کد خبر : 838298

به گزارش گروه دیگر رسانه‌ها خبرگزاری آنا، توافق امضا شده میان ایران و عربستان سعودی در پکن که خبر آن ۱۹ اسفندماه منتشر شد، بدون شک یکی از رخدادهای بسیار مهمی است که به‌دلیل سطح و گستره تأثیرگذاری آن، منشاء اظهارنظرها و ارائه تحلیل‌های متعددی از سوی صاحب‌نظران داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی بوده و همچنان نیز این روند ادامه دارد.

گرچه طرفین توافق اعلام کرده‌اند که محتوای سند امضا شده از سوی مقامات امنیت ملی ایران و عربستان سعودی محرمانه است اما بیانیه‌ی مشترکی که پس از اعلام توافق منتشر شد نشان می‌دهد که اصلی‌ترین موضوع مورد تاکید طرفین امنیت و ثبات در منطقه است.

بی‌شک لازمه شکل‌گیری این روند و نقش‌آفرینی موثر و واقعی تهران و ریاض برای تحقق آن، باید ایران و عربستان سعودی دیوار بی‌اعتمادی میان خود را که از ۷ سال قطع رابطه و تبعات ناشی از آن ایجاد شده از میان بردارند.

گام اول در این مسیر اطمینان یافتن طرفین نسبت به توقف هرگونه اقدام خصمانه سیاسی، اطلاعاتی، امنیتی و رسانه‌ای از سوی طرف دیگر است.

مفهوم تنش‌زدایی در روابط دوجانبه در شرایط کنونی از میان رفتن نشانه‌های خصومت است که می‌تواند بسترساز اقدامات مثبت در آینده‌ی نه چندان دور باشد.

پرونده‌های متعدد و مهمی وجود دارد که ایفای نقش سازنده تهران و ریاض در آنها می‌تواند بستر اصلی اعتمادزایی و مقدمه ورود دو کشور به مرحله بعدی در روابط دوجانبه و منطقه‌ای باشد.

ایران و عربستان سعودی نزدیک به دو سال است که با انجام گفتگوهای مستقیم و غیر مستقیم به خوبی از رویکردها، ظرفیت‌ها و کارکردهای طرف مقابل برای گام نهادن در مسیر جدید آگاه شده‌ و با تصمیمی که برای آغاز مجدد روابط اتخاذ کردند نشان دادند که آماده ورود به مرحله اقدام هستند و بر اساس توافق ایران و عربستان سعودی، مرحله جدید برای اجرای توافقات آغاز می‌شود.

نشست مشترک وزرای خارجه دو کشور آغازگر این مرحله خواهد بود و در صورتی که این گام مهم با سرعت و حسن نیت برداشته شود، می‌تواند موجب شکل‌گیری دومینوی رفع تنش در پرونده‌های مختلف شده و سرعت دست‌یابی طرفین به اصلی‌ترین خواسته‌شان یعنی افزایش «امنیت و ثبات» را به صورت قابل توجهی افزایش دهد.

گرچه هنوز زمان اندکی از اعلام توافق تهران و ریاض سپری شده، لیکن اظهارنظرهای محدود مقامات ارشد دو کشور و استقبال شخصیت‌های سیاسی و رسانه‌های ایران و عربستان سعودی از این توافق نشان می‌دهد که بسترهای سیاسی و روانی نیز برای پیشبرد این تصمیم راهبردی در دو کشور مهیا است.

استفاده مناسب از شرایط ایجاد شده و تلاش مشترک برای بهره‌گیری حداکثری از ظرفیت‌های مثبت ایجاد شده اقتضا می‌کند تا دستگاه‌های دیپلماسی دو کشور با سرعت دادن به پیگیری توافقات و پیشبرد مقدمات عادی‌سازی روابط، جنبه‌های تکمیلی از اراده تهران و ریاض برای عبور از گذشته و گام نهادن در دوره جدیدی از روابط مبتنی بر اعتماد، حسن هم‌جواری و همکاری برای ایجاد امنیت و ثبات در منطقه را به نمایش گذارند.

 

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب