دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 فروردين 1402 - 15:30
دانستنی‌های گردشگری؛

معرفی کاخ مرمر تهران+ تاریخچه آن

معرفی کاخ مرمر تهران+ تاریخچه آن
کاخ مرمر تهران در زمان سلطنت رضا شاه ساخته شد و می‌توان آثار هنری ایران از ۵ هزار سال پیش از میلاد تا دوران معاصر را در این کاخ تماشا کرد.   
کد خبر : 837979

به گزارش خبرگزاری آنا، اگر ساکن تهران باشید قطعا نام کاخ مرمر را که به موزه هنر ایران نیز شهرت دارد و در حد فاصل خیابان امام خمینی و جمهوری واقع است را شنیده اید، از جمله کاخ موزه‌های تاریخی تهران که مربوط به دوره پهلوی است و در تاریخ ۳۰ خرداد ۱۳۵۷ به ثبت رسیده‌است.
کاخی که بعنوان یکی از معروف‌ترین و با ارزش‌ترین آثار به جا مانده از دوره پهلوی اول در مرکز شهر تهران شناخته می‌شود و قرار است در ادامه با این کاخ و تاریخچه آن آشنا شویم.

معرفی کاخ مرمر تهران+ تاریخچه آن

ساخت کاخ مرمر تهران

کاخ مرمر تهران درست در زمان سلطنت رضا شاه ساخته شده است و معماری آن را لئون تادوسیان معماری ایرانی – ارمنی بر عهده داشت و ساخت آن از سال ۱۳۰۴ آغاز شد و در سال ۱۳۱۶ به اتمام رسید. 

در این میان بد نیست بدانید که وی آثار ارزشمند دیگری همانند میدان حسن آباد تهران و کاخ موزه سفید سعدآباد را نیز معماری کرده است.

کاخ مرمر تهران در زمینی به مساحت ۳۵ هزار و ۴۶۲ متر مربع احداث شده و امروزه به عنوان موزه هنر ایران از آن استفاده می‌شود.

با توجه به اینکه در تزئینات کاخ مرمر تهران از مرمر‌های سبز رنگی استفاده شده است این نام را برای این کاخ انتخاب کردند.

درحال حاضر این کاخ به عنوان موزه هنر ایران نیز شناخته می‌شود و گردشگران می‌توانند آثار هنری ایران از ۵ هزار سال پیش از میلاد تا دوران معاصر را در کاخ مرمر تهران تماشا کنند. 

تاریخچه کاخ مرمر

شاید جالب باشد که بدانید، کاخ مرمر برای نمایش قدرت و سلطنت رضاشاه به جهانیان ساخته شده است و زمین و باغی که این کاخ در آن ساخته شد، در ابتدا متعلق به شاهزادگان قاجاری و از جمله خاندان خانواده فرمانفرمائیان بوده است.

کاخ مرمر تهران به دستور رضا شاه ساخته شد و در ابتدا به‌عنوان دفتر کار و محل اقامت زمستانی پهلوی اول مورد استفاده قرار گرفت.

رضا شاه در نظر داشت تا ساختمانی از مرمر را در محل کاخ فعلی مرمر بسازد و با توجه به تقدیم سرپوشی از طلا با نمایی شبیه گنبد مسجد شیخ لطف‌الله از طرف مردم اصفهان، نیز بر این امر مصمم شد تا ساخت این بنا را آغاز کند و گنبدی باشکوه به‌شکل گنبد مسجد شیخ لطف‌الله روی آن قرار دهد. 

جالب است بدانید که سازندگان بنا در زمان ساخت کاشی‌های گنبد کاخ مرمر برای تهیه رنگ کرم زمینه کاشی‌ها به مشکل برخوردند و این مشکل توسط استاد کاشی‌ساز کهن سالی به نام ایزدی با بهره‌گیری از ترکیبی از طلا حل شد و تذهیب دیوار‌ها نیز توسط استاد طاهرزاده بهزاد صورت پذیزفت.

معرفی کاخ مرمر تهران+ تاریخچه آن

کاخ مرمر تا قبل از تصویب قانون خزانه ملی، محل نگهداری جواهرات ملی ایران بود؛ جواهراتی که در زمان رضا شاه از کاخ گلستان به زیرزمین این مجموعه آورده شدند و پس از به سلطنت رسیدن محمدرضا پهلوی در سال ۱۳۲۰ این کاخ به‌عنوان دفتر رسمی شاه و محل برگزاری دیدارها، ملاقات‌ها و شرفیابی‌های وی مورد استفاده قرار می‌گرفت.

محمدرضا پهلوی این کاخ را بعنوان محل زندگی خود و همسر اولش فوزیه، قرار داد و همچنین مراسم عقد پهلوی دوم با ثریا اسفندیاری و مراسم نامزدی وی با فرح دیبا نیز در این کاخ برگزار شد.

کاخی که در خود مراسم‌ها و شادی‌های بسیاری را در دوران پهلوی دید، در ۲۱ فروردین سال ۱۳۴۴، نیز ترور و خون را بر خود دیده است.

بطوری که زمانی که محمدرضا پهلوی از اتومبیل خود در مقابل سرسرای کاخ بیرون آمد، توسط رضا شمس‌آبادی، سرباز وظیفه و یکی از اعضای گارد سلطنتی، به رگبار مسلسل بسته شد و چند نفر در این حادثه کشته شدند و این کاخ نیز در پی این تیراندازی آسیب دید و در جریان آن آینه بزرگ داخل ورودی کاخ و گچ‌بری‌های نفیس سقف کاخ مرمر آسیب دیدند که این بخش از کاخ مرمر در هیچ برهه‌ای از زمان تعمیر و بازسازی نشد و جای آن تیر و آینه ترک‌خورده عمارت کماکان حفظ شده است و امروز نیز به موزه تبدیل شده و به میزبانی گردشگران و بازدیدکنندگان مشغول است.

انتهای پیام/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب