معرفی جنگل ابر شاهرود+بررسی قدمت آن
به گزارش خبرگزاری آنا،شاید اگر به شاهرود سفر کرده باشید و یا از علاقمندان طبیعت و زیباییهای ایران زمین باشید نام جنگل ابر شاهرود برایتان ناآشنا نباشد و حتی به دیدن آن نیز رفته باشید.
جنگلی زیبا و رویایی که طبق تجربیات گویی آسمان و زمین در این نقطه به یکدیگر نزدیک شده اند و تصاویری خارق العاده را ثبت کرده اند.
اما کمی بیشتر از این جنگل رویایی بدانیم.
جنگل ابر
جنگل ابر از جاذبههای طبیعی و دیدنی شاهرود است که در منطقهای که محل تلاقی دو اقلیم آبوهوای متفاوت یعنی دو ناحیه کم فشار (دشت گرگان) و پرفشار (منطقه ابر) است واقع شده است.
این جنگل بهعنوان باریکترین قسمت از سلسله جبال البرز، مرز دو اکوسیستم منطقه نیمه بیابانی و جنگلی به حساب میآید و این موقعیت سبب شکلگیری اقیانوس ابری در این منطقه شده است.
شاید علت نامگذاری این جنگل به نام جنگل ابر نیز شباهت زیاد آن به دریای ابر در آن و ارتفاع کم آن با جنگل است.
تاریخچه جنگل ابر
قدمت جنگل ابر را همانند قدمت جنگلهای هیرکانی متعلق به بقایای دوره سوم زمینشناسی میدانند، در واقع همانطور که اشاره کردیم قرارگیری جنگل ابر در میان دو اقلیم خشک و نیمهخشک، و مرطوب و نیمهمرطوب سبب ایجاد چنین تنوع گیاهی و جانوری شگفتانگیزی شده است.
از درختان موجود در این جنگل میتوان به به درختهای بلوط، افرا، شیردار، توسکا، آزاد و داغداغان اشاره کرد و حتی از میان گیاهان مرتعی هم، میتوان گونههای کلاهمیرحسن، چوبک، اسپرس، دمروباهی، آویشن و شبدر را در میان آنها نام برد.
تنوع گونههای حیوانی نیز در جنگل ابر در نوع خود جالب و حیرت انگیز است، زیرا حیواناتی نظیر اسب، خرس قهوهای، گرگ، پلنگ، خوک وحشی، شغال، روباه، خرگوش، شوکا و بز در این جنگل زندگی میکنند و حتی پرندگان این جنگل نیز شگفت انگیزند و پرندگانی همچون، کبک، کبوتر جنگلی، بلدرچین، عقاب جنگلی، کرکس، شاهین، فاخته و قرقاول در این جنگل لانه گزیده اند.
دلیل شکلگیری اقیانوس ابری در جنگل ابر
همانطور که اشار کردیم جنگل ابر را اقیانوس ابری زیبا کرده است، اما چه دلیلی باعث میشود که بر فراز یک جنگل، اقیانوسی از ابر شکل بگیرد؟
از جمله مهمترین دلایل تشکیل اقیانوس ابر، جغرافیای منطقه ابر است، زیرا این جنگل بین دو منطقه مرتفع و کم ارتفاع قرار گرفته است و دو ناحیه کم فشار و پرفشار (دشت گرگان و منطقه ابر) در نزدیکی هم قرار دارند و از سوی دیگگر پوشش گیاهی و جانوری جنگل ابر دلیل دیگر ایجاد اقیانوس ابر در این جنگل است، زیرا در این مکان ضخامت کوههای البرز کم میشود و ابرهایی که در پشت این دیواره گرفتار هستند، از لابه لای درهها بهسمت جنوب حرکت میکنند؛ به همین دلیل از بعدازظهر تا نیمههای شب، هوا سرد شده و ابرها جنگل را در بر میگیرند.
در واقع میتوان اینطور گفت که جنگل ابر دارای اقلیم اکوتن است که یکی از مهمترین ویژگیهای آن محسوب میشود.
زیرا اقلیم اکوتن در شرایط آب و هوایی خاص ایجاد و از اشتراک دو اقلیم متفاوت حاصل میشود و مانند جنگل ابر که دو اقلیم نیمه بیابانی استان سمنان با اقلیم جنگلی استان گلستان به هم رسیده و پوشش گیاهی و گونههای جانوری منحصربهفردی به وجود آوردهاند.
با توجه به این موضوع در این جنگل میتوان درختان سوزنی برگ را در کنار درختان پهن برگ مشاهده کرد که پدیدهای بسیار نادر است.
از سوی دیگر قسمتهای جنوبیتر جنگل ابر که به روستای ابر نزدیکتر است دارای پوشش گیاهی تُنُک هستند و هرچه بهسمت شمال و داخل جنگل پیش میرویم پوشش گیاهی انبوهتر میشود تا جایی که در عمق جنگل ابر تپههای پرشیبی را میبینیم که سراسر پوشیده از درختان بلند است.
بهترین زمان سفر به جنگل ابر
جالب است بدانید که جنگل ابر در تمامی ایام سال ابر ندارد و بیشترین زمان تشکیل اقیانوس ابری این جنگل فصلهای بهار، تابستان و پاییز است.
در واقع بهترین زمان دیدن جنگل ابر نیمه اول سال و از اوایل اردیبهشت ماه تا ابتدای مهرماه است.
اما پاییز جنگل ابر دارای زیبایی چشم نوازی است و با توجه به اینکه در این فصل آبوهوای سردی دارد و بارش باران مسیر دسترسی به این مکان را لغزنده و دشوار میکند؛ برخی نمیتوانند از زیباییهای رنگارنگ این جنگل در فصل پاییز دل بکنند.
- بیشتر بخوانید:
- پاییز در جنگل ابر شاهرود
- ثبت جهانی جنگل ابر شاهرود زمینهساز توسعه گردشگری استان سمنان است
- آمایش جنگلهای هیرکانی با فناوری سنجش از راه دور/ تولید گونههای جدید گیاهی مقاوم به آفات و خشکسالی
انتهای پیام/
انتهای پیام/