دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 فروردين 1402 - 18:39
دانستنی‌های گردشگری؛

معرفی تخت سلیمان و نگاهی به اسرار آن

معرفی تخت سلیمان و نگاهی به اسرار آن
تخت سلیمان یکی از قدیمی‌ترین اماکن تاریخی با قدمت بیش از ۳ هزار سال است که در آذربایجان غربی قرار داد.
کد خبر : 837973

به گزارش خبرگزاری آنا، اگر برای گشت و گذار و تفریح به آذربایجان غربی سفر کرده باشید حتما زمزمه وجود یکی از مهم‌ترین اماکن تاریخی کشورمان به نام تخت سلیمان را که در جنوب شرقی آذربایجان غربی قرار دارد، شنیده است. یکی از اماکن تاریخی که شاید بیش از ۳ هزار سال قدمت دارد و براساس اسناد موجوود آن را در روزگاران زرتشتیان مکانی مهم و یکی از اصلی‌ترین پایگاه‌های دین زرتشت و همچنین بزرگ‌ترین مرکز آموزشی، مذهبی، اجتماعی و عبادتگاه ایرانیان باستان می‌دانند.

اما تخت سلیمان کجاست؟

همانطور که گفتیم تخت سلیمان در جنوب شرقی استان آذربایجان غربی و در ۴۵ کیلومتری شمال شرق شهرستان تکاب، در روستای نصرت‌آباد قرار دارد و یکی از مجموعه‌های تاریخی استان آذربایجان غربی است و در گذشته‌های دور با نام «گَنجَک» خوانده می‌شده است و در حال حاضر نیز به تخت سلیمان شهرت دارد.

براساس روایت‌های که درباره این مکان تاریخی وجود دارد، گفته می‌شود که تخت سلیمان همان «فره‌اسپه» پایتخت ایران اشکانی بوده‌است.

محلی که آن را به عنوان یک مرکز آموزشی، مذهبی، اجتماعی و عبادتگاه ایرانیان در قبل از اسلام می‌شناختند، اما در سال ۶۲۴ میلادی و در حملهٔ هراکلیوس، امپراتور رومیان به ایران، تخریب شد.

در واقع در آن زمان نام این شهر گنجک بود و آتشکده آذرگشسپ نیز در شهر گنجک قرار داشت که امروزه با نام روستای (شهر) تخت سلیمان شناخته می‌شود.

معرفی تخت سلیمان و نگاهی به اسرار آن

عجایب دریاچه تخت سلیمان

داستان‌های متفاوت و مختلفی درباره دریاچه تخت سلیمان و نحوه جوشیدن چشمه این دریاچه وجود دارد که در ادامه به تشریح آن می‌پردازیم:

کوبیدن عصای حضرت سلیمان

براساس این باور، سلیمان پیامبر عصای خود را بر زمین می‌کوبد و درست در محل برخورد عصا با زمین، چشمه‌ای می‌جوشد که در اثر گذر زمان به دریاچه تبدیل می‌شود.

کیسه‌ای خاک از طرف حضرت مریم (ع)

در اسناد اینطور آورده شده است که هرمزد، پادشاه ایرانی، پس از شنیدن خبر تولد حضرت عیسی (ع)، فرستاده‌ای را برای عرض تبریک به نزد حضرت مریم (ع) می‌فرستد. ایشان نیز کیسه‌ای خاک به فرستاده می‌دهد؛ اما او قبل از رسیدن به مقصد، در محل تخت سلیمان بیمار می‌شود و پیش از مرگ، کیسه را در همان محل دفن می‌کند. پادشاه که از این ماجرا باخبر می‌شود، دستور می‌دهد تعدادی ساختمان در آنجا ساخته شود که در همین زمان، چشمه‌ای از زمین می‌جوشد و باعث آبادانی آن می‌شود.

داستان‌هایی درباره گنجینه تخت سلیمان

افسانه‌های زیادی نیز درباره وجود گنج در اعماق دریاچه نقل شده است که هرچند در هیچ دوره تاریخی، حرف و سخنی از کشف این گنجینه‌ها بیان نشده، اما عمق زیاد دریاچه و رسوبات معلق درون آب مانعی بر سر راه کاوشگران بوده تا بتوانند از حقیقت ماجرا اطلاع یابند، اما یک بار گروهی از غواصان آلمانی وارد این دریاچه شدند و رسوبات و فشار داخل آب اجازه نداد که آن‌ها چیزی درون دریاچه پیدا کنند.

گنجینه کوروش کبیر

در میان همه این داستان‌ها یک روایت بسیار قدیمی نیز درباره گنجینه، وجود دارد که به زمان کوروش کبیر می‌رسد و طبق آن وقتی کوروش بر کروسوس، پادشاه لیدیه، غلبه کرد، خزانه اشیای قیمتی او را به‌عنوان نذری در آب دریاچه مقدس ریخت.

معرفی تخت سلیمان و نگاهی به اسرار آن

گنجینه قلعه تخت سلیمان

روایت دیگری نیز وجود دارد که طبق آن در سال ۳۶ پیش از میلاد و درست در برهه جنگ‌های میان رومیان و اشکانیان، تخت سلیمان توسط آنتونیو محاصره شده است و نگهبانان آتشکده مقدس برای اینکه اشیای قیمتی قلعه به دست دشمن نیفتد و از شر آن‌ها در امان بمانند، این اشیا را نذر دریاچه و خدای آب کردند و در دریاچه مقدس ریختند.

البته زرتشتیان بر این باورند که دریاچه تخت سلیمان به آناهیتا (الهه آب) تعلق دارد و ریختن نذری در آن رواج داشته است و از سوی دیگر نیز اینطور گفته می‌شود که در سال ۶۲۴ پس از میلاد و زمانی که خسروپرویز و روم شرقی در جنگ با یکدیگر بودند؛ موبدان پیش از تصرف کامل قلعه تخت سلیمان، نذورات و گنج‌های آتشکده را به دریاچه ریختند. علاوه بر این، احتمال می‌رود در زمان جنگ‌های ایرانیان و اعراب در صدر اسلام نیز گنج‌هایی به درون دریاچه ریخته شده باشد.

انگشتر حضرت سلیمان (ع)‌

براساس داستان و روایات موجود برخی نیز بر این باروند که حضرت سلیمان با قدرت‌های ماورالطبیعه انگشتر جادویی خود این قلعه را ساخته است و حتی در برخی از افسانه‌ها نیز آمده است که شیطان انگشتر حضرت را به دریاچه انداخت و با ظاهری شبیه او بر تخت پادشاهی نشست. برخی چنین می‌گویند که این انگشتر برای همیشه در دریاچه مدفون شد و برخی دیگر می‌گویند یک ماهی انگشتر را خورد و حضرت سلیمان آن را در شکم ماهی پیدا کرد و به این ترتیب مجددا قدرت خود را به دست آورد.

محل نگهداری گرال: گرال در واقع به جام مقدس حضرت مسیح (ع) گفته می‌شود که درست شب قبل از مرگ وی از آن نوشید.

برخی افراد بر این امر معتقدند که این جام در تخت سلیمان قرار دارد؛ هرچند که تاکنون اثری از آن پیدا نشده است.

بهترین زمان سفر به تخت سلیمان

اما برسیم به بهترین زمانی که می‌توانید به تخت سلیمان سفر کنید و از جذابیت‌های آن استفاده کنید.

باید به این موضوع توجه داشته باشید که محوطه تخت سلیمان در هر فصلی از سال، زیبایی‌ها و جلوه‌های خاص خود را دارد، اما با این حال، بهترین زمان سفر به این منطقه را می‌توان فصل بهار و اوایل تابستان دانست یعنی از ماه اردیبهشت تا تیر که هوا هنوز خنک و کوه‌ها و طبیعت اطراف همگی سرسبز و پوشیده از گل‌های رنگارنگ است.

 

انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته