ورزش ایران در ۱۴۰۲؛ سال بیم و امید/ حسرت نیم قرنی به پایان میرسد؟
به گزارش خبرنگار گروه ورزش خبرگزاری آنا، با شروع سال ۱۴۰۲ تنور مسابقات ورزشی در سراسر جهان گرم میشود، مسابقات المپیک آسیایی هانگژو و رقابتهای کسب سهمیه المپیک پاریس از مهمترین مسابقات امسال هستند. البته علاوه بر این مسابقات، علاقمندان به فوتبال هم، چشمشان به ساق یوزهای ایرانی دوخته شده تا امسال به حسرت نیم قرن عدم حضور تیم امید در مسابقات المپیک پایان بدهند. علاوه بر این جام ملتهای آسیا هم از دیگر رقابتهای مهم فوتبالی است تا فرصتی برای ملیپوشان فوتبالی باشد تا ناکامی خود را در مسابقات جام جهانی قطر جبران کنند.
در ادامه به مهمترین رویدادهای ورزشی ایران در سال ۱۴۰۲ میپردازیم:
هانگژو؛ امتحانی سرنوشتساز برای ورزشکاران ایرانی
بازیهای آسیایی هانگژو یا به تعبیری دیگر المپیک آسیایی قرار بود در سال ۲۰۲۲ برگزار شود، اما پاندمی کرونا شرایط عجیب و غریبی برای ورزش دنیا به وجود آورد و به همین خاطر این مسابقات به مدت یک سال به تعویق افتاد. حالا قرار است نوزدهمین دوره مسابقات بازیهای آسیایی هانگژو در سال ۲۰۲۳ از اول تا شانزدهم مهرماه در هانگژو برگزار شود. طبق آخرین اخبار رسمی تاکنون حضور ۲۶ رشته ورزشی در بازیهای آسیایی هانگژو قطعی شده است؛ ورزشکارانی از رشتههای دوومیدانی، بسکتبال، بوکس، شمشیربازی، والیبال، تیراندازی، قایقرانی، وزنهبرداری، کشتی، تکواندو، کاراته، کوراش، ووشو، ورزشهای صعودی، کبدی، اسکیت، تیراندازی با کمان، فوتبال، هندبال، شنا-شیرجه-واترپلو، ژیمناستیک، دوچرخهسواری، شطرنج، بازیهای الکترونیک، سپک تاکرا و تنیس روی میز قرار است در این مسابقات مهم شرکت کنند.
امید به جبران ناکامی جاکارتا در هانگژو چین
اگرچه هنوز تعداد دقیق ورزشکاران اعزامی به مسابقات بازیهای آسیایی مشخص نشده، اما امید است با توجه به تعویق یک ساله این رقابتها، سهم ورزش ایران در مدالآوری بیشتر از ادوار گذشته باشد. در بازیهای آسیایی جاکارتا در سال ۲۰۱۸ کاروان ایران با کسب ۲۰ طلا، ۲۰ نقره و ۲۲ برنز به کار خود پایان داد. در سال ۲۰۱۸ تعداد ورزشکاران نسبت به دوره قبلی افزایش پیدا کرد، اما تعداد طلاهای به دست آمده کمتر از دوره قبل بود، چرا که در بازیهای آسیایی اینچئون ۲۷۶ ورزشکار شرکت کرده بود که حاصل کار آنها ۲۱طلا، ۱۸ نقره و ۱۸ برنز بود. ضمن اینکه کاروان ایران در جاکارتا از رده پنجم در اینچئون به رده ششم سقوط کرد و همین موضوع باعث شده تا این دوره از بازیها در هانگژو چین از اهمیت زیادی برخوردار باشد.
سهمیه پاریس در انتظار ورزشکاران ایرانی
بدون شک مهمترین مسابقات سال ۱۴۰۲ برای ورزشکاران ایران کسب سهمیه المپیک است. در سال گذشته هانیه رستمیان در ماده تپانچه ۲۵ متر زنان نخستین ورزشکاری بود که چراغ کسب سهمیه المپیک را روشن کرد. در سال جدید قرار است ورزشکاران در مسابقات مختلف داخلی و خارجی برای کسب سهمیه المپیک پاریس شرکت کنند. کمیته ملی المپیک هم برای اینکه ورزشکاران ایرانی انگیزه کافی داشته باشند، پاداش کسب سهمیه المپیک را ۳۰ میلیون تومان در نظر گرفته و از ۲۰ ماه مانده به برگزاری المپیک هم ورزشکاران صاحب سهمیه، حقوق دریافت میکنند.
خیز بلندقامتان ایران برای سهمیه المپیک پاریس
مهمترین رویداد سال ۱۴۰۲ برای بلندقامتان ایران، رقابتهای لیگ ملتهای والیبال است که در خردادماه امسال برگزار میشود. والیبالیستهای ایران تاکنون چهاردوره در رقابتهای لیگ ملتهای والیبال حضور پیدا کردند که سال گذشته با صعود به مرحله نهایی، رتبه هفتم را در بین ۱۶ تیم کسب کردند. در خردادماه امسال پنجمین دوره لیگ ملتها به میزبانی ژاپن برگزار خواهد شد و پس از آن ۲۴ تیم برای حضور در مسابقات والیبال انتخابی المپیک پاریس براساس رنکینگ جهانی، سیدبندی خواهند شد. این موضوع نشان میدهد رقابتهای لیگ ملتها در سال المپیک اهمیت زیادی دارد. مسابقات انتخابی المپیک ۲۰۲۴ در مهرماه سال جاری به میزبانی ژاپن برگزار خواهد شد.
اولین حضور بانوان والیبال در هانگژو
تیم ملی والیبال برای اولین بار قرار است در رقابتهای بازیهای آسیایی هانگرژو شرکت کند. این نخستین حضور بانوان والیبالیست ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی است، البته بانوان ایران به غیر از بازیهای آسیایی، امسال در رقابتهای قهرمانی آسیا هم شرکت میکند. این مسابقات قرار بود سال گذشته برگزار شود، اما به دلیل شیوع ویروس کرونا یک سال به تعویق افتاد. آخرین حضور آنها مربوط به سال ۲۰۱۹ رقابتهای قهرمانی آسیا بود که دختران والیبالیست در جایگاه هفتم قرار گرفتهاند. پیش از این الکساندرا کمپدلی هدایت تیم ملی ایران را برعهده داشت، اما به دلیل عدم توافق با فدراسیون والیبال اواخر سال گذشته ایران را به مقصد کشورش ترک کرد و پس از آن فاطمه رشیدی از سوی فدراسیون والیبال برای هدایت تیم ملی والیبال بانوان انتخاب شد.
گوششکستهها و پولادمردان به دنبال شگفتی
همانطور که پیش از این عنوان شده بود سال ۱۴۰۲ برای ورزش ایران به خصوص رشتههای المپیکی از اهمیت زیادی برخوردار است؛ از یک طرف رقابتهای بازیهای آسیایی هانگژو و از سوی دیگر کسب سهمیه المپیک باعث شده تا ورزشکاران ایرانی در سال جدید بیش از پیش تلاش کنند؛ اما در کنار این دو رویداد مهم مسابقات جهانی، رقابتهای قهرمانی آسیا و یونیورسیاد هم برگزار خواهد شد که هر کدام از اهمیت به سزایی برخوردار هستند.
امیدهای بیبرنامه در ۱۴۰۲
از آخرین حضور تیم امید در المپیک نیم قرن میگذرد و فوتبال دوستان ایران امیدوارند سال ۱۴۰۲ برای فوتبال ایران خوشیمن باشد و بالاخره طلسم عدم راهیابی به المپیک شکسته شود. البته اگرچه هواداران این امیدواری را دارند، اما حال و روز تیم امید چندان چنگی به دل نمیزند؛ سخنگوی کمیته ملی المپیک در اواخر سال گذشته از حضور حبیب کاشانی بهعنوان سرپرست تیم امید خبر داده بود، اما گویا این موضوع در حد حرف باقی ماند و مشخص نیست دقیقا کاشانی از چه زمانی قرار است کار خود را در تیم امید شروع کند؛ ضمن اینکه تکلیف سرمربی تیم امید هم مشخص نیست.
حسرت نیم قرنی تیم امید به پایان میرسد؟
آخرین باری که تیم فوتبال امید در رقابتهای المپیک حضور داشت به سال ۱۹۷۶ برمیگردد. در آن زمان تیم امید موفق شد جواز حضور در مونترال را کسب کند. البته موفقیتهای تیم امید در آن سالها به همینجا ختم نشد چرا که آنها در سال ۱۹۸۰ هم آنها موفق به کسب جواز سهمیه المپیک شدهاند، اما تیم فوتبال امید کشورمان در این مسابقات که به میزبانی روسیه برگزار شده بود شرکت نکرد. حالا ملیپوشان امید ایران برای کسب سهمیه المپیک باید پاییز امسال در مسابقات مقدماتی جام ملتهای زیر ۲۳ سال آسیا شرکت کند و در صورت موفقیت و صعود به جام ملتها در زمستان ۱۴۰۲ با حریفان خود مسابقه دهد.
زنان برای المپیک پاریس شگفتی ساز میشوند؟
تیم ملی فوتبال زنان در فروردینماه سال ۱۴۰۲ مسابقات مهم کسب سهمیه المپیک پاریس را پیش رو دارد؛ دختران فوتبال قرار است با کشورهای مالدیو، میانمار و بنگلادش مسابقه دهد و در صورت موفقیت دو قدم مانده تا به المپیک پاریس برسند.
فوتسال زنان بلاتکلیف، اما امیدوار
در کنار مسابقات فوتبالی که همگی از اهمیت زیادی برخوردار هستند نباید از تیم ملی فوتسال زنان غافل شویم. مسابقات جام ملتهای فوتسال زنان آسیا تاکنون دو بار در سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۸ به میزبانی مالزی و تایلند برگزار شده و در هر دو بار دختران فوتسال جام قهرمانی را بالای سر بردند. اگرچه آنها در سال ۱۴۰۲ به دنبال هتتریک و کسب سومین قهرمانی خود هستند، اما نباید از بیمهری که مسئولان ورزش ایران به این رشته ورزشی داشتهاند غافل شد. دختران فوتسال ایران پس از دومین قهرمانی به شدت مورد بیتوجهی قرار گرفتهاند به طوری که خیلی از بازیکنان این تیم که نسل طلایی فوتسال بانوان محسوب میشدند دلسرد و عطای حضور در تیم ملی فوتسال را به لقایش بخشیدند. حالا شرکت در جام ملتهای فوتسال زنان با حریفان قدرتمندی همچون ژاپن برای تیمی که مدتهاست در بلاتکلیفی کامل به سر میبرد کار آسانی نخواهد بود.
ورزش ایران در سال ۱۴۰۲ روزهای شلوغی پیشرو دارد؛ بدون شک برای ورزشکاران و فدراسیونهای ورزشی اولین و مهمترین رویدادها مسابقات کسب سهمیه المپیک و پس از آن بازیهای آسیایی هانگژو است، البته که چانه ورزش در سال ۱۴۰۲ بسیار کوچک در نظر گرفته شده است و ورزش ایران تنها ۱۱ درصد نسبت به سال گذشته افزایش بودجه داشته است، قطعا با این شرایط و قیمت سرسامآور ارز و مسابقات برون مرزی علاوه بر اینکه سال شلوغی برای ورزش ایران است به لحاظ مالی سال سختی خواهد بود.
انتهای پیام/