حداقل دستاورد توافق تهران و ریاض گشایشهای تجاری است
گروه جهان خبرگزاری آنا- بازگشت روابط عادی میان ایران و عربستان، مزایایی را برای هر دو کشور به همراه خواهد داشت و البته که میتواند بر ایجاد و گسترش صلح، ثبات و امنیت منطقه هم تاثیرگذار باشد.
پس از هفت سال قطع ارتباطات سیاسی میان تهران و ریاض و تلاشهای انجام شده برخی بازیگران منطقهای (عراق، قطر و امارات) و بین المللی (به طور خاص چین) در قالب واسط و میانجی، نهایتا روز جمعه ۱۹ اسفند اعلام شد که یک هفته مذاکره پنهانی میان ایران و عربستان با وساطت چین به نتیجه رسید.
در این ارتباط «علی شمخانی» دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان،گفت: «گفتگوهای انجام شده میان دو کشور صریح، شفاف، همهجانبه و سازنده بود. رفع سوءتفاهمها و نگاه رو به آینده در روابط تهران-ریاض، قطعا توسعه ثبات و امنیت منطقهای و افزایش همکاری کشورهای حوزه خلیج فارس و جهان اسلام را برای مدیریت چالشهای موجود بهدنبال خواهد داشت.»
در این گفتار به صورت موجز به برخی از محورهای مهم این موضوع اشاره می کنیم:
- باتوجه به شرایط کشور در چندسال اخیر و متعاقب اعمال تحریمهای گسترده کشورهای غربی در قالب کارزار فشار حداکثری که از دولت ترامپ به این سمت علیه ایران وضع شده بود، طبعا یکی از مهمترین دستورکارهای مسئولان تهران ایجاد «گشایشهای اقتصادی» بوده و هست که یکی از مسیرهای تحقق این امر، سیاست خارجی و ارتباطات خارجی است.
- حداقل مزیت این توافق (میان ایران و عربستان) کاهش «قیمت دلار» در بازار ارز و البته ایجاد برخی گشایشهای اقتصادی میان ایران و کشورهای منطقه خواهد بود.
- با اعلام خبر این توافق در ساعتهای پایانی روز جمعه و البته حمایت و استقبال گسترده بسیاری از شخصیتهای سیاسی داخلی و خارجی و کشورهای مختلف در سطح جهان، شاهد بودیم که بازار ارز نشانههای مثبتی را از خود نشان داد.
- چین به عنوان یک بازیگر بینالمللی تلاش میکند تا «خلأ حضور آمریکا در منطقه» را پُر کند و در همین راستا تقویت همکاریهای چین با عراق، ایران، عربستان و برخی دیگر قابل تفسیر است.
- عربستان تمایلی به تداوم جنگ بی حاصل با یمن ندارد و میخواهد خود را از منجلاب آن بیرون بکشد و طبعا بهترین راه کنار رفتن از آن را نزدیکی به ایران به واسطه نفوذش در یمن میداند.
- مقامات تلآویو از این توافق و نزدیکی ریاض و تهران ابزار نگرانی کرده و آن را از ضعف سیاست خارجی خود میدانند که اجازه دادند چنین اتفاقی بیافتاد، اما شاید بهتر آن باشد که آنها به فکر آرام کردن شرایط متشنج داخلی خود باشند که روزانه در شهرهای مختلف سرزمین اشغالی اعتراضات گسترده مردم علیه خود را شاهد نباشند!
در انتهای مطلب نیز خوب است که اشارهای داشته باشیم به خبری که در روزهای اخیر شاهد بودیم و آن اجازه آمریکا به دولت عراق مبنی بر «آزادسازی ۵۰۰ میلیون دلار» از پولهای بلوکه شده ایران که این خبر هم میتواند از جمله نشانههای مثبت گشایشهای اقتصادی به واسطه پویایی دیپلماتیک ایران به حساب آید.
امیدواریم مسئولان تهران از این فرصت که پس از هفت سال و البته متعاقب اتفاقات دیگری در ماههای اخیر از جمله پیشرفت در برنامه همکاریهای میان ایران و چین، دیدارهای متعدد دیپلماتهای اروپایی با وزیر خارجه ایران در حاشیه نشست شورای حقوق بشر ژنو، سفر گروسی به تهران و استقبال غربیهای از تداوم مذاکرات رفع تحریمها بدست آمده، در راستای تامین حداکثری منافع و امنیت ملی ایران بهرهبرداری مناسبی داشته باشند.
انتهای پیام/