دستگاهی که با چرخش آهنربا برق تولید میکند
مریم کرامتی مخترع دستگاه تولید برق با چرخش آهنربا در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری آنا در تشریح چگونگی ایجاد و نحوه عملکرد اختراع خود اظهار کرد: سال هشتم متوسطه که در کتاب علوم، درس آهنربا و مغناطیس را فرامیگرفتیم، ساعت کلاس درس خراب بود و هر روز با وجود باتریهای جدید بعد از چندساعت از کار میافتاد؛ بنابراین با خودم فکر کردم اگر جای باتری آهنربا به کار برود و عقربهها با نیروی دافعه کار کنند، هیچ وقت ساعت خراب نمیشود.
وی ادامه داد: در این راستا، ایده ساعت مغناطیسی را با توضیحات کلی به مدیریت مدرسه تحویل و ارائه دادم و بعد از یک هفته از پژوهشسرای دانشآموزی تماس گرفتند که ایده خود را دنبال کرده، بسازم و ثبت و در مسابقات خوارزمی شرکت کنم.
دختر جوان و خوشفکر بندرعباسی، هدف اولیه از ساخت این دستگاه را کارکردن دائمی ساعت عنوان کرد و افزود: بعد از ساخت ساعت، متوجه شدم که ساعت بخش بسیار کمی از این پروژه است و موتور تولید برقی که ساختم، باعث کارکردن ساعت شده است؛ بنابراین هدفم را بزرگتر درنظر گرفتم و موتور تولید برق را دنبال کردم و بعد از چهار سال موفق به ساخت و کارکرد آن شدم.
دانشجوی ترم دوم رشته میکروبیولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن توضیح داد: نحوه عملکرد دستگاه تولید برق با چرخش آهنربا به این شکل است که ۳۲ عدد سوپرمگنت به صورت وی شکل (V) روی بدنه یک شفت استوانهای از جنس پلاستیک چیده شده است.
کرامتی تشریح کرد که نوع چیدمان آهنرباها به این صورت اِن(N) است که یک لاین (ردیف و مسیر) به سمت بیرون استوانه و قطب اِس(S) به درون استوانه است و در لاین مخالف به صورت عکس است. با نزدیک کردن آهنربا، میله همقطب به سمت استوانه مرکزی باعث ایجاد حرکت از سمت فاصله بیشتر به سمت فاصله کمتر آهنرباها میشود.
وی اضافه کرد که قسمت کنترل کننده توسط بادامک آهنرباهای میلهای را از نقطه شروع دور کرده و سه آهنربای دیگر باعث تحریک و ادامه حرکت میشوند. عمل کنترل تحریک هر ۹۰ درجه انجام و با هر حرکت موتور که شامل ۳۶۰ درجه است، چهار مرتبه عمل کردن از نقطه شروع میشود.
عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن با بیان اینکه دستگاه تولید برق با چرخش آهنربا هیچ نمونهی مشابهی وجود ندارد، این موتور در تمامی لوازم برقی خانگی، وسایل سرمایشی و گرمایشی، موتور ماشین، برق خانگی و شهری و تمام دستگاهها و برق مورد نیاز کاربرد دارد.
کرامتی با بیان اینکه اختراع دستگاه تولید برق با چرخش آهنربا سال ۹۷ به ثبت رسید و تقریبا ۱۰ میلیون تومان برای ساخت آن هزینه شده است و هیچ کمکی از هیچ ارگانی تا الان صورت نگرفته حتی با برنده شدن در مسابقات جوان خوارزمی، جوایز این مسابقه را هم پرداخت نکردند.
دانشجوی میکروبیولوژی دانشگاه آزاد اسلامی تنکابن یادآور شد: فقط یک نمونه از دستگاه تولید برق با چرخش آهنربا ساخته شده و پیگیر ساخت و تولید انبوه آن بوده و با وجودی که عضو پارک علم و فناوری استان هرمزگان نیز هستم؛ اما متاسفانه هزینه به تولید انبوه رساندن و دنبال کردن این دستگاه را ندارم.
انتهای پیام/