انتظار میرود «روندپرداخت کامل بدهی» عراق به ایران سریع تر انجام شود
اصغر زارعی کارشناس مسائل منطقه در گفتگو با خبرنگار گروه جهان خبرگزاری آنا، در خصوص سفر اخیر وزیر امور خارجه کشورمان به عراق، اهداف و دستورکارهای آن سفر، گفت: سفر آقای امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان به عراق در ارتباط با پیگیری مسائل فیمابین است که طیف وسیعی را هم شامل می شود.
وی اظهار کرد: روابط بسیار گسترده و متنوعی که جمهوری اسلامی ایران با دولت عراق دارد و روابط خوبی که بعد از روی کار آمدن دولت آقای سودانی شکل گرفت، انتظار میرفت که این روابط از گسترش بیشتری نیز برخوردار باشد.
کارشناس مسائل منطقه افزود: متاسفانه آقای سودانی در دو ماه اخیر یکی دو مورد موضوع متعارض با منافع طرفین را اتخاذ کرده است که لازم بود طرفین روی این مسائل مذاکرات داشته باشند.
زارعی بیان کرد: نخست وزیر عراق به عنوان فردی که مورد توافق گروههای مقاومت بوده و قدرت را به دست گرفت، انتظار میرفت که در رفتار و مواضع سیاسی خود احتیاط بیشتری را دنبال کند.
وی گفت: اما یکی دو موضع اخیر نخست وزیر عراق در ارتباط با نام بردن از خلیج عربی بجای خلیج فارس و همچنین تداوم همکاری با دولت آمریکا که از آن به عنوان یک شریک راهبردی برای دولت عراق یاد کرده، طبیعی است که میتواند مناسب نباشد و در واقع انتظار میرفت دولت جدید بغداد مقداری احتیاط و ملاحظه بیشتری را داشته باشد.
کارشناس مسائل منطقه اضافه کرد: علی رغم همه این موارد، روابط ایران و عراق در ابعاد اقتصادی و موضوعات دیگر پیشرفتهای خوبی داشته است و بخشی از مطالبات دولت جمهوری اسلامی ایران در حال وصول از طریق عراق است.
زارعی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران از دولت عراق بابت خرید گاز، انرژی و مسائل دیگر طلب داشت که بخشی این بدهیها پرداخت شده و انتظار میرود که پرداخت کامل آن نیز سریع تر انجام شود.
وی گفت: در موضوعات دیگر از جمله مسائل امنیتی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و حوزههای دیگر نیز شرایط منطقه ای و بین المللی ایجاب میکند که دولتهای ایران و عراق، با همدیگر رایزنی و تعامل داشته باشند.
کارشناس مسائل منطقه تاکید کرد: همان طور که در رسانهها نیز گفته شده دولت عراق به عنوان رابط و میانجی در روابط دولت ایران و آمریکا برای موضوعات تحریمها و همینطور برجام قرار است به ایفای نقش بپردازد که حتما یکی از دستورکارهای مذاکره میان دو طرف طی سفر اخیر وزیر امور خارجه کشورمان به عراق همین مساله بوده است.
زارعی افزود: یکی دیگر از موضوعات مورد علاقه دو طرف مذاکره و گفتگو تهران و ریاض با میانجیگری دولت عراق است، اما همانطور که پیشبینی شد دولت سعودی هم از اراده و تصمیم مستقلی برخوردار نبوده و بیش از آنکه به دنبال منافع ملت عربستان باشد، پیگیر منافع دولتهای آمریکا و بخشی از دولتهای اروپایی است.
وی تصریح کرد: مادامی که رژیم آل سعود به عنوان یک کادر نیابتی به دنبال تامین منافع آمریکا و غرب در منطقه باشد، انتظار روابط نزدیک با آن کشور نمیرود.
این کارشناس مسائل منطقه تاکید کرد: سه موضوع اساسی در این دیدارها طی سفر وزیر امور خارجه کشورمان به عراق مطرح بوده است.
زارعی اولین موضوعات فی ما بین دولت ایران و عراق را در حوزههای امنیتی، اقتصادی و سیاسی دانست و دومین موضوع این است که آیا عراق میتواند به عنوان یک میانجی و رابط میان دولت ایران و عراق در موضوع برجام و تحریمها اقدامی کند یا خیر.
وی، سومین موضوع مورد مذاکره دو طرف را پیگیری تلطیف روابط رژیم آل سعود با ایران دانست که پنج دور مذاکره صورت گرفت و بینتیجه باقی مانده است.
کارشناس مسائل منطقه گفت: همچنین بحث گروههای تروریستی در سرزمین اقلیم کردستان عراق و همکاری حاکمان اقلیم با جریانهای تروریستی در آن منطقه که فعالیت های ضد امنیت ملی ایران انجام میدهند و البته تعهد دولت عراق برای ایجاد یک فضای امن در مرزهای دو کشور نیز از دیگر اهداف و دستورکارهای دو طرف بوده است.
انتهای پیام/