دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 بهمن 1401 - 07:16
دانشگاه آزاد در ساوه ۳۵ساله شد؛

از تولید دانش‌بنیان گوسفند دوقلوزا تا افزایش بهره‌وری در صنعت دامپروری + فیلم

از تولید دانش‌بنیان گوسفند دوقلوزا تا افزایش بهره‌وری در صنعت دامپروری + فیلم
فاز نخست طرح تولید بره‌های «هترو» و «همو» در دو فاز عملیاتی شده و با اقدامات دانش‌بنیان در فاز دوم سبب تولید گوسفندانی می‌شود که ژن دوقلوزا دارند، طرحی که موجب افزایش بهره‌وری در صنعت دامپروری کشور می‌شود.
کد خبر : 831784

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه ۲۵ بهمن‌ ۱۳۶۶ راه‌اندازی شد و با همت مسئولان نظام اسلامی و کمک‌های مردمی به جمع مجامع علمی و فرهنگی کشور پیوست و از مهر ۱۳۶۷ با حضور ۹۷ دانشجو در رشته‌های علوم تربیتی (مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی) و کاردانی امور زراعی فعالیت خود را آغاز کرد و پس از آغاز فعالیت به مدت سه سال در یکی از دبیرستان‌های شهرستان ساوه، سپس ساختمان استیجاری کوچکی با امکانات بسیار محدود به کار ادامه داد و سرانجام سال ۱۳۶۹ به مکان فعلی (سایت مرکزی) منتقل شد.

با تلاش مسئولان، کارکنان و استادان، مجموعه فعلی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه توانست علاوه بر ارتقای همه‌جانبه، جایگاه خاصی را بین دانشگاه‌های کشور احراز کند.

وسعت سایت مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه ۱۱ هکتار، شهرک دانشگاهی ۲۰۰ هکتار و بیش از ۱۳۰هزار متر مربع فضای آموزشی، فرهنگی، ورزشی، رفاهی، خدماتی و پژوهشی بوده  که پذیرای دانشجویان در مقاطع دکتری تخصصی، کارشناسی ارشد و کارشناسی و کاردانی است.

دانشگاه آزاد اسلامی ساوه + امکانات، آزمایشگاه‌ها و فعالیت‌های فرهنگی

رتبه دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه جامع و تعداد رشته‌های موجود آن بیش از ۱۲۰ رشته تحصیلی در شاخه‌های فنی و مهندسی، علوم پایه، کشاورزی و علوم انسانی است.

نزدیکی به تهران و وجود آزادراه تهران ـ ساوه توسعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه را با سرعت زیادی مواجه کرده، چراکه فاصله ۹۰ دقیقه‌ای بین ساوه و پایتخت، تقاضای فراوان دانشجویان داوطلب تحصیل را در این شهرستان ایجاد کرده است.

دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه دارای سه دانشکده مصوب (علوم انسانی ـ کشاورزی ـ فنی و مهندسی) بوده و مرکز رشد و فناوری وابسته به پارک تحقیقاتی وزارت علوم از سال ۱۳۸۵ در این دانشگاه راه‌اندازی و فعال شده است. کتابخانه این دانشگاه با بهره‌گیری از امکانات ارتباطی به‌صورت دیجیتال بوده و دسترسی دانشجویان را به مجلات و مقالات بزرگ علمی و تحقیقاتی فراهم کرده است.

دانشگاه آزاد اسلامی ساوه + امکانات، آزمایشگاه‌ها و فعالیت‌های فرهنگی

از خیّرانی که کمک آنها برای راه‌اندازی دانشگاه بسیار مؤثر بوده می‌توان از مرحوم حاج مهدی خرازچی نام برد که زمینی به وسعت ۲۵ هزار و ۵۲۵ متر مربع در یکی از بهترین نقاط شهر به دانشگاه اهدا کرد، از این رو به پاس محبت وی کارگاه بزرگ شهرک دانشگاهی به نام آن مرحوم ساخته شده است.

**آموزشکده فنی و حرفه‌ای سما

آموزشکده فنی و حرفه‌ای سمای واحد ساوه از سال تحصیلی ۸۴-۸۳ فعالیت خود را آغاز و در زمینی به مساحت ۱۴ هزار و ۶۱۶ متر مربع احداث شده که سال تحصیلی ۸۵-۸۴ حدود ۴ هزار و ۲۰۰ متر مربع از آن به عنوان فاز یک آموزشکده سما و سال ۸۷-۸۶ مجتمع کارگاهی آموزشکده با زیربنای ۸۰۰ متر مربع و سال ۸۹-۸۸ ساختمان فاز ۲ با زیربنای بیش از ۶ هزار متر مربع مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

دانشگاه آزاد اسلامی ساوه + امکانات، آزمایشگاه‌ها و فعالیت‌های فرهنگی

اکنون آموزشکده فنی و حرفه‌ای سمای واحد ساوه مجهز به پنج سایت کامپیوتر و اینترنت با تمام امکانات، کارگاه‌ها و آزمایشگاه‌های رشته‌های الکترونیک، الکتروتکنیک، متالوژی، صنایع فلزی و آزمایشگاه‌های رباتیک، فیزیک، ماشین، کارگاه‌های تراشکاری، ورق‌کاری، برشکاری، هیدرولیک، پنوماتیک، مدارفرمان، سیم‌پیچی، سفال، قالب‌بندی، تأسیسات مکانیکی، جوشکاری، برق و گاز است.

**خدمات آزمایشگاهی و کارگاهی

آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌های دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه با عضویت در شبکه آزمایشگاهی ساها (سامانه آزمایشگاه‌های همکار دانشگاه آزاد اسلامی)، آمادگی خدمات‌رسانی به نیازهای آموزشی، تحقیقاتی و صنعتی استان مرکزی و همچنین استان‌های همجوار تهران، قزوین، قم و همدان را دارد.

خلاصه وضعیت و عملکرد

ردیف

 شاخص‌های مورد بررسی

 آمار

۱

فضای آزمایشگاهی و کارگاهی

تعداد

۴۱

متراژ

۳۰۹۸

۲

عناوین آزمایشگاه‌ و کارگاه‌های درآمدزا

کارگاه‌های ریخته‌گری، عملیات حرارتی، تراشکاری و آزمایشگاه شیمی

۳

تعداد پرسنل مجموعه آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌ها

 ۹ نفر

۴

عناوین آزمایشگاه‌ و کارگاه‌های دارای پتانسیل درآمدزایی

 آزمایشگاه شیمی، بیوشیمی و     بیوتکنولوژی

آزمایشگاه مطالعات پیشرفته مواد

کارگاه‌های ریخته‌گری، عملیات حرارتی، تراشکاری و cnc

۵

دوره‌های برگزار شده

تعداد

 -

عناوین

 -

**برنامه‌های فرهنگی

راه‌اندازی بازارچه صنايع خلّاق،ـتنوع‌بخشی به كانون‌های دانشجويی، شركت درجشنواره‌های مختلف، برگزاری  كرسی‌های آزادانديشی به صورت مرتب، تقويت مركز مشاوره، برگزاری جلسات مشاوره فرهنگی توسط استادان، برگزاری دوره‌های انديشه تمدن‌ساز، برگزاری دوره‌های هر دانشجو يک تخصص و مهارت، برگزاری دوره‌های هم‌انديشی استادان، كاركنان و دانشجويان، برنامه‌ريزی درباره طراحی برنامه‌های مرتبط با عفاف و حجاب، برگزاری شورای مرتبط با حوزه فرهنگی به صورت مرتب و ماهيانه، برگزاری يادواره شهدا، پيگيری طرح استادان و جهاد فرهنگی، پيگيری رويداد ملی مشق اميد و تشویق دانشجويان برای شركت در رويداد، تقويت تشكل‌های اسلامی و حمايت از برنامه‌های  تشكل‌ها و شبكه‌سازی فعالان فرهنگی در دانشگاه ازجمله اقدامات، فعالیت‌ها و برنامه‌های فرهنگی دانشگاه آزاد ساوه است.

تدفين شهيد گمنام دردانشگاه‌ آزاد اسلامی و ساماندهی مزار شهيد، تنوع‌بخشی در برنامه‌های فرهنگی، برگزاری اردوهای راهيان نور، برگزاری برنامه‌های مناسبتی (دهه فجر ـ دفاع مقدس ـ شهادت‌ها ـ ولادت‌ها ـ روز دانشجو ـ روز زن و...)، برگزاری كرسی‌های آزادانديشی دانشجويان، تأسيس و فعاليت وبگاه معاونت فرهنگی، ايجاد كانال اطلاع‌رسانی حوزه معاونت فرهنگی و دانشجويی با یک‌هزار و 800 عضو، كسب مقام سومی مرتضی كريم‌پور در جشنواره  اميد در رشته داستان‌نويسی، كسب مقام دومی همكار علی‌اصغر سعادت‌پور در رشته كارگردانی تئاتر در سوگواره سراسری تئاتر گيلان، كسب مقام سومی همكار مهدی جوكار در رشته بازيگری در سوگواره سراسری تئاتر گيلان، كسب مقام دومی دانشجو اكرم حسنی در رشته بازيگری در سوگواره سراسری تئاتر گيلان، كسب رتبه برتر كشوری در مسابقات سراسری كتابخوانی توسط دانشجو معصومه رجبی، برگزاری مرتب جلسات تعامل دانشگاه و خانواده و تشكيل و فعاليت تشكل دانشجويان پيروان ولايت و تشكل مجمع اساتيد پيرو خط امام و رهبری از فعالیت‌‌های اجراشده واحد ساوه است.

** معرفی دانشکده‌های دانشگاه آزاد اسلامی ساوه

دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه اکنون دارای سه دانشکده علوم انسانی، فنی و مهندسی، مهارت و گروه پرستاری و کشاورزی بوده و تعداد رشته‌ها و دانشجویان فعال این دانشگاه در سال ۱۴۰۱به شرح جدول زیر است:

ردیف

مقطع

تعداد رشته

تعداد دانشجو

۱

کارشناسی پیوسته

۲۹

۳۴۴۸

۲

کارشناسی ناپیوسته

۱۹

۴۲۲

۳

کاردانی

۲۷

۴۰۰

۴

کاردانی ناپیوسته

۲۴

۵۶

۵

کارشناسی ارشد

۵۰

۸۲۳

۶

دکتری تخصصی

۱۴ ۳۱۲

 

تعداد اعضای هیئت علمی تمام‌وقت دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه ۱۴۵نفر و تعداد استادان حق‌التدریس ۱۴۰ نفر است.

**چشم‌انداز حوزه معاونت علمی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه زیرساخت‌های لازم را برای راه‌اندازی ۲۵رشته جدید در مقاطع دکتری، کارشناسی ارشد و کارشناسی مهیا کرده است.

**امکانات مزرعه آموزشی و تحقیقاتی

یکی از نخستین رشته­‌هایی که با راه‌اندازی دانشگاه آزاد اسلامی ساوه در این دانشگاه راه‌اندازی شد، رشته کشاورزی بود که فضایی برای آموزش دروس عملی دانشجویان حس می­‌شد.

با در اختیار گرفتن زمین اصلی سایت دانشگاه اواخر دهه ۷۰ بخشی که در آن راه‌اندازی شد مجموعه مزرعه آموزشی و تحقیقاتی بود و همزمان با این کار مجوز حفر چاه عمیق با دبی ۳۵ لیتر در دقیقه اخذ و چاه حفر شد که به‌منظور آبیاری مزارع، باغات و فضای سبز دانشگاه مورد استفاده قرار گرفت.

با راه‌اندازی مقطع کارشناسی ارشد در رشته­‌های علوم دامی و زراعت امکانات مزرعه توسعه پیدا کرد و امکانات مزرعه دانشگاه در چند بخش مختلف بوده که به قرار زیر است:

الف) امکانات بخش زراعی

۳۰ هکتار زمین زراعی به منظور کشت گیاهان متناسب منطقه تسطیح شده و لوله‌گذاری و کانال­‌کشی به منظور آبیاری آن‌ها انجام پذیرفته است. حدود ۸ هکتار به کشت یونجه اختصاص یافته و همه‌ساله ۱۰ هکتار نیز مختص کاشت جو است؛ اما با توجه به وجود باغات و فضای سبز دانشگاه امکان توسعه بیشتر در شرایط فعلی مقدور نیست.

دانشگاه آزاد اسلامی ساوه + امکانات، آزمایشگاه‌ها و فعالیت‌های فرهنگی

از سایر گیاهانی که سابقه کشت در این مجموعه را دارد می‌­توان به کلزا، گلرنگ و ذرت اشاره کرد. سه دستگاه تراکتور و ادوات کشاورزی و آماده‌سازی زمین ازجمله انواع خیش، دروگر، بذرکار و ... از دیگر امکانات این بخش است.

ب) امکانات بخش باغی

اوایل دهه ۸۰ باتوجه به شرایط اقلیمی منطقه سه درخت میوه انتخاب و اقدام به احداث باغ شد. باغات دانشگاه شامل ۸ هکتار باغ زیتون، ۲ هکتار باغ انار و ۲ هکتار باغ پسته است. همچنین یک باب گلخانه پلاستیکی ۵۰۰ متر مربعی به‌منظور تکثیر گیاهان دارویی رزماری و اسطوخودوس اختصاص یافته و یک شاسی سرد به منظور تکثیر بخشی از گیاهان زینتی محوطه دانشگاه و گیاه آلوئه ورا از دیگر امکانات این مجموعه است.

ج) امکانات بخش دامی

امکانات بخش دامی مزرعه دانشگاه شامل چهار بخش است. گوسفندداری به ظرفیت ۳۰۰ رأس که با حداکثر توان مورد استفاده قرار گرفته و دو نژاد گوسفند کل­کوهی و افشار در این مجموعه تکثیر می­ شود.

از تولید دانش‌بنیان گوسفند دوقلوزا تا افزایش بهره‌وری در صنعت دامپروری

سال ۱۴۰۱ در راستای تحقق اهداف شعار سال ۱۴۰۱ که از سوی مقام معظم رهبری به سال «تولید دانش‌بنیان اشتغال‌آفرین» نامیده شد، طرح تولید بره «هترو» و «همو» به منظور افزایش ظرفیت دوقلوزایی در دانشگاه در حال انجام است.

طرح تولید بره‌های «هترو» و «همو» که طرح دوقلوزا کردن بره‌های معمولی‌زا یا تک قلوزا بوده، توسط یکی از استادان توانمند گروه کشاورزی و علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه آغاز شده است.

فاز نخست طرح تولید بره‌های «هترو» و «همو» که در دو فاز عملیاتی شده اکنون در حال اجراست و با اقدامات دانش‌بنیان و پس از اجرایی شدن فاز دوم سبب تولید گوسفندانی می‌شود که ژن دوقلوزا دارند.



اجرای این طرح موجب افزایش بهره‌وری در صنعت دامپروری کشور می‌شود، فاز نخست آن به تولید بره‌های هترو می‌انجامد و در فاز دوم از بره‌های هترو با تلقیح مصنوعی لاپراسکوپی بره‌های همو تولید می‌شوند.


گاوداری به ظرفیت ۵۰ رأس نیز شامل بهاربند، اتاق شیردوشی، اتاق زایشگاه و معاینه، گوساله دانی، سیلو خوراک و انبار‌های علوفه است. سالن­­‌های مرغداری این مجموعه شامل سالن مرغ تخمگذار به ظرفیت ۴۰۰۰ قطعه و سالن مرغ گوشتی به ظرفیت ۲۰۰۰ قطعه بوده و اتاق زنبورداری که امکانات لازم برای پرورش ۲۰ کندو را دارد.

د) امکانات آموزشی و تحقیقاتی

در این مجموعه آزمایشگاه­‌های فیزیولوژی گیاهی، آزمایشگاه تشریح دام و آزمایشگاه باغبانی، اتاق آموزش مکانیک و قطعات موتور و ادوات مربوط وجود دارد. اتاق استراحت استادان، رختکن دانشجویان و ... نیز در این مجموعه وجود دارد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب