دستگاه دیپلماسی اشتیاق زیادی برای برقراری رابطه با عربستان نشان ندهد
حسن هانیزاده کارشناس مسائل منطقه در گفتگو با خبرنگار گروه جهان خبرگزاری آنا، درباره برگزاری جدید مذاکرات بین تهران و ریاض به میزبانی عراق،گفت: از فروردین ماه سال گذشته پنج دُور مذاکره بین ایران و عربستان در بغداد با اصرار دولت عراق، مخصوصاً دولت گذشته عراق انجام شد و پیشرفتهایی در حوزههای امنیتی، روابط دوجانبه و مسائل منطقه صورت گرفت و قرار بود که دور ششم وارد فاز سیاسی شود.
وی افزود: اما به دلیل حوادث اخیر ایران و نقش تخریبی عربستان و رسانههای این کشور در رخدادهای اخیر ایران مذاکرات متوقف شد.
کارشناس مسائل منطقه خاطرنشان کرد: دیداری هم که این اواخر آقای امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان در حاشیه نشست بغداد دو در اردن با همتای سعودی خود انجام داد، هم وزیر امور خارجه ایران و هم وزیر امور خارجه عربستان آمادگی خود را برای ازسرگیری مذاکرات در فاز سیاسی اعلام کردند.
هانیزاده گفت: اگر مذاکرات و دیدارهای بین وزیر خارجه ایران و وزیر خارجه عربستان در بغداد صورت گیرد و عملیاتی شود، طبیعتا مناسبات ایران و عربستان وارد فاز جدید خواهد شد.
وی با بیان اینکه به نظر میرسد عربستان به صورت تاکتیکی قصد دارد که روند مذاکرات را طولانی کند تا انتخابات ۲۰۲۴ ایالات متحده برگزار شود،گفت: اگر دموکراتها که با حاکمیت عربستان زاویه و مشکل دارند دوباره انتخاب شوند و بر سر قدرت باقی بمانند، طبیعتاً عربستان ناچار است با ایران روابط خود را به یک نقطه پایداری برساند.
کارشناس مسائل منطقه اظهار کرد: اما اگر جمهوری خواهان که پشتیبان و حامی سیاستهای «محمد بن سلمان» هستند به پیروزی برسند، قطعاً مذاکرات بین ایران و عربستان به بن بست خواهد رسید و الان عربستان به صورت تاکتیکی قصد دارد که روند مذاکرات را طولانی کند.
هانیزاده با تاکید بر اینکه دستگاه دیپلماسی نباید اشتیاق زیادی برای برقراری رابطه با عربستان نشان دهند،تصریح کرد: به هر حال عربستان مشکلات ریشهای با ایران دارد و باید برای حل این مشکلات گامهای عملی بر دارد؛ یکی از این گامها تبیین شبکه ایرانیِ تروریستی ایران اینترنشنال است.
وی افزود: شبکه ایران اینترنشنال که با هزینه سنگین عربستان راه اندازی شده یک جریانسازی شدیدی را علیه ایران آغاز کرده و یکی از شرایط برقراری رابطه بین ایران و عربستان باید تبیین این شبکه باشد.
کارشناس مسائل منطقه تاکید کرد: در غیر این صورت به نظر نمیرسد که مذاکرات بین ایران و عربستان حتی اگر طولانی باشد به یک سرانجام مثبتی برسد.
هانیزاده درباره هدف عربستان از ابراز علاقه و تداوم گفتگوها، بیان کرد: پس از آنکه سعودیها بعد از ۷ سال جنگ با یمن به نتیجه نرسیدند و هزینهای که عربستان در طول هفت سال جنگ با یمن خرج کرد ۳۵۰ میلیارد دلار برآورد شده، عربستان هم متحمل خسارات سنگین شد.
وی با بیان اینکه به نظر میرسد که عربستان قصد دارد که به صورت آبرومندانه مسئله جنگ یمن را به پایان برساند،اضافه کرد: به هر حال ایران هم میتواند در این موضوع تاثیر گذار باشد و به برقراری آتش بس با یمن کمک کند و این آتشبس دوام پیدا کند.
کارشناس مسائل منطقه افزود: در حال حاضر عربستان به صورت تاکتیکی سعی میکند که به نوعی یک آتشبس سیاسی با ایران داشته باشد تا بتواند از این مرحله دشوار که جامعه جهانی نسبت به حاکمیت «محمد بن سلمان» حساسیت نشان میدهند، عبور کند
هانیزاده گفت: به ویژه بعد از قتل «جمال خاشقچی» روزنامه نگار برجسته سعودی، این کشور قصد دارد که از طریق برقراری رابطه با ایران از انزوای منطقهای خارج شود.
انتهای پیام/