دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 بهمن 1401 - 10:53
گفتگو/ برای حضور در آفریقا رقابت جهانی زیاد شده است

ارتباط با کشورهای آفریقایی می‌تواند کمک حال سیاست‌خارجی ما باشد

ارتباط با کشورهای آفریقایی می‌تواند کمک حال سیاست‌خارجی ما باشد
کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: منطقه آفریقا به عنوان کشور‌هایی که فرصت‌های تجاری و سرمایه گذاری زیادی برای ما دارند می‌توانند کمک حال تحقق اهداف سیاست خارجی ایران باشند.
کد خبر : 830148

میرقاسم مومنی کارشناس مسائل بین‌الملل در گفتگو با خبرنگار گروه جهان خبرگزاری آنا، در خصوص سفر اخیر وزیر امورخارجه کشورمان به موریتانی و در پاسخ به این سوال که آیا روابط بیشتر با کشور‌های آفریقایی می‌تواند در قالب دیپلماسی متوازن و جبران کننده کاهش روابط با غرب به حساب آید یا خیر،گفت: در خصوص روابط ما با دنیا و اینکه سیاست خارجی ما به دنبال چه چیزی است باید این موضوع را در نظر داشته باشیم که یکی از سیاست‌هایی که جمهوری اسلامی ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مدنظر داشت، بحث توسعه روابط با کشور‌های آفریقایی بود.

وی افزود: کشور‌های آفریقایی به عنوان کشور‌هایی که فرصت‌های تجاری و سرمایه گذاری زیادی برای ما دارند می‌توانند کمک حال سیاست خارجی ما باشند.

کارشناس مسائل بین‌الملل تاکید کرد: اما اگر ما بخواهیم در خصوص جایگزینی روابط با اروپا به آفریقا نگاه کنیم این امکان ندارد، چرا پتانسیل‌هایی که اروپا دارد کشورهایی، چون موریتانی ندارند. به طور مثال موریتانی کشوری در غرب آفریقا است که ظرفیت‌های خاص خودش را دارد که می‌توانیم از آن برای حضور در غرب آفریقا و توسعه تجارت، کشاورزی استفاده کنیم.

مومنی تاکید کرد: ما نمی‌توانیم بگوییم جای اروپا می‌خواهیم با موریتانی یا دیگر کشور‌های آفریقایی ارتباط بیشتر داشته باشیم. واقعیت این است که کشور‌های آفریقایی پتانسیل‌های بالقوه‌ای دارند که می‌توانیم از آن‌ها استفاده کنیم، اما مشکلاتی هم مثل دوری مسیر، نبود پرواز مستقیم، بازه‌ی محدود کالا‌هایی که می‌توانیم صادر یا وارد کنیم و برخی دیگر مشکلات بر سر راه توسعه تجاری ما با آن‌ها قرار دارد.

وی اضافه کردئ: شما نگاه کنید چینی‌ها یکی از مهمترین هدف‌هایشان شمال آفریقا است، این کشور به شدت با اروپا و آمریکا در آفریقا رقابت می‌کند در حالی‌که تا حدود ۴۰ سال پیش کشور‌های آفریقایی تحت سلطه کشور‌های اروپایی مثل فرانسه، ایتالیا، انگلستان، اسپانیا و هلند بودند، آن‌ها قرن‌ها در تمام حوزه‌های آفریقا حضور داشتند.

کارشناس مسائل بین‌الملل بیان کرد: الان برای حضور در کشور‌های آفریقایی رقابت زیادی شده است. زیرا این کشور‌ها دارای معادن عظیم نفت و گاز، جنگل، نیروی کار ارزان و تولیدات بسیار خوبی هستند که برای مواد اولیه کارخانه‌های کشور‌های توسعه یافته لازم است.

برای حضور در آفریقا باید سیاستی بلند مدت داشته باشیم

مومنی گفت: به همین جهت هم ما اگر بخواهیم در آنجا حضور داشته باشیم یا هزینه کنیم باید سیاستی بلند مدت داشته باشیم که بتوانیم در آنجا سرمایه گذاری کرده و از این فضا هدفمند استفاده کنیم و همه این مسائل منوط به لغو تحریم‌ها و نقل و انتقالات مالی است، چرا که ما بدون حل مسئله تجاری نمی‌توانیم در آفریقا هم حضور مثبتی داشته باشیم.

وی افزود: نقل و انتقالات مالی و تجاری بدون انتقال پول از شبکه‌های مالی جهانی امکان پذیر نیست و به نظرم آن توانی که در برخی از کشور‌های دیگر گذاشتیم اگر در آفریقا گذاشته بودیم خیلی بیشتر به نتیجه می‌رسیدیم، اما متاسفانه سیاستی که ما داشتیم، حضور در برخی از کشور‌های اروپایی، جنوب شرق آسیا و کشور‌های حوزه خلیج فارس بود و نتوانستیم آن جایگاه مناسب را دست بیاریم، اما ما می‌توانستیم در آفریقا خیلی زودتر به نتیجه برسیم.

در افق ۵ ساله به نتایج خوبی با آفریقا خواهیم رسید

کارشناس مسائل بین‌الملل در خصوص نقش سفارتخانه‌های ایران در کشور‌های آفریقایی در توسعه روابط تجاری ایران با آنها، افزود: کشور‌های آفریقایی خیلی پتانسیل خوبی دارند، اما ما زیر ساخت‌های لازم را نداریم. دولت پروژه‌های خاص خودش را در قالب قرارداد‌های دولتی دارد، اما مهم بخش خصوصی است که باید تجارت را مدیریت کند.

مومنی در پایان خاطر نشان کرد: ما به آفریقا پرواز نداریم، هزینه‌ها بالا است، زیرساخت‌ها مناسب نیست، برای حمل و انتقال کالا نیاز به یک سیستم حمل و نقل دریایی است به همین جهت ما باید این موضوعات را در نظر داشته باشیم که باید سفارتخانه‌های ما در آن کشور‌ها فعال شوند و تخصصی دنبال توسعه تجاری باشند تا بتوانیم در یک افق ۵ ساله به نتایج خوبی برسیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب